ροή ειδήσεων

Quartz: Η τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας απέκτησε ξανά ζωή



Έχει αλλάξει η ζωή στη Ρόδο; Υπάρχει η αίσθησης της ανασφάλειας... και της επαπειλούμενης κρίσης στις παραλίες της; Μήπως μπροστά στα ΑΤΜ των τραπεζών του νησιού υπάρχουν ατέλειωτες ουρές από ντόπιους και τουρίστες;

Τίποτα από όλα αυτά δεν υπάρχουν, αναφέρει το Quartz. Η ζωή στο νησί, όπως και σε άλλα της Ελλάδας, φαίνεται πως όλα αυτά έχουν μείνει εκτός της καθημερινότητας των τουριστών. Το άρθρο αναφέρει πως στη Ρόδο καθημερινά, τις τελευταίες ημέρες, καταφτάνουν αεροπλάνα και από τα πέντε σημεία του ορίζοντα και «εφοδιάζουν» το νησί με περισσότερους τουρίστες. Τα ξενοδοχεία είναι γεμάτα, οι παραλίες επίσης, ενώ η νυχτερινή ζωή είναι ως συνήθως ζωντανή και γεμάτη υποσχέσεις.

Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι τουρίστες, καλά πληροφορημένοι για τα capital controls, έρχονται με περισσότερα μετρητά στις βαλίτσες τους, αλλά και με πιστωτικές κάρτες ως μια εναλλακτική λύση πληρωμών των καθημερινών τους εξόδων.

«Ο τουρισμός είναι ο βασικός τομέας που τροφοδοτεί με φρέσκο αίμα στην ελληνική οικονομία, από τη στιγμή που δεν διαθέτει άλλου είδους βιομηχανία. Σύμφωνα με το Συμβούλιο World Travel & Tourism, το 2014, η συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας έφτασε στο 17,3% (29,4 δισεκατομμύρια ευρώ), ενώ βοήθησε στη δημιουργία 700.000 θέσεων εργασίας.

Τα capital controls

Για το 2015, αναμενόταν μια άνοδος κατά 3,4% στην εισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ της Ελλάδα, ωστόσο η επιβολή των ελέγχων κεφαλαίων και η ασταθής κατάσταση στο πολιτικό πεδίο λειτούργησαν ως τροχοπέδη για κάποιο διάστημα.

Ωστόσο, όλοι οι παράγοντες της τουριστικής αγοράς αναφέρουν πως αμέσως μετά τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου, και την επιστροφή της χώρας σε μια μορφή κανονικότητας, οι κρατήσεις ανέβηκαν και το ενδιαφέρον των τουριστών για την Ελλάδα αναθερμάνθηκε.

Ο Δημήτρης Λουλάτ της Travelcraft, αναφέρει: «Η ελληνική τουριστική βιομηχανία είναι προσαρμοστική. Οι ξένες κρατήσεις άρχισαν να επανακάμπτουν. Αυτό που δεν βελτιώνεται είναι ο εσωτερικός τουρισμός που τον Ιούλιο δέχθηκε ισχυρό πλήγμα. Αναμένουν καλύτερα αποτελέσματα τον Αύγουστο». Η μεγάλη ανησυχία, πάντως, όλων των παραγόντων του τουρισμού έχει να κάνει με την αύξηση του ΦΠΑ.

Η Μαίρη Καμπουροπούλου, ιδιοκτήτρια πεντάστερου ξενοδοχείου στη Λίνδο, αναφέρει: «Παρά το γεγονός ότι είχαμε κάποιες ακυρώσεις τον Ιούλιο, η δική μας επιχείρηση δεν έχει πληγεί από την κρίση, καθώς εξαρτάται από τους ξένους τουρίστες. Πάντως, σε αρκετά νησιά υπήρχε μια πτώση της τάξης του 30% αμέσως μετά τα capital controls. Νησιά όπως η Ρόδος, η Μύκονος και η Σαντορίνη δεν επλήγησαν, καθώς σε αυτά οι τουρίστες έρχονται με γεμάτα τα πορτοφόλια τους. Έχουμε τον ίδιο αριθμό τουριστών με πέρυσι».

Και προσθέτει: «Συνήθως οι τουρίστες έρχονται στο νησί με απευθείας πτήσεις από την Αγγλλία, τη Γερμανία και το Άμστερνταμ ή μέσω Αθήνας. Το Αιγαίο μας... προστατεύει από την πολιτική αστάθειας και την οικονομική ύφεση».

Οι τουρίστες μιλούν

Οι τουρίστες που μίλησαν στο Quartz για το αν έκαναν δεύτερες σκέψεις που διάλεξαν για τόπο των διακοπών τους την Ελλάδα, απάντησαν πως κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Άλλοι το έκαναν από άγνοια κινδύνου και άλλοι διότι έτσι ήθελαν να δείξουν αλληλεγγύη στον χειμαζόμενο ελληνικό λαό. Ακόμη και ένας Γερμανός, ο 50χρονος Τόμας Μίλερ από το Βερολίνο, είπε: «Ξέρω τις σχέσεις της χώρας μου με την Ελλάδα. Όπως, επίσης, γνωρίζω πως πολλοί Γερμανοί φοβούνται για την αντιμετώπιση που θα τύχουν από τους Έλληνες. Έχω μιλήσει με αρκετούς ανθρώπους εδώ και σίγουρα δεν αγαπούν την Μέρκελ και τον Σόιμπλε, αλλά δεν έχουν κανένα πρόβλημα με την οικογένειά μου. Οι Έλληνες είναι πολιτικά όντα, αλλά γνωρίζουν πολύ και την τέχνη της προσφοράς στους ξένους από τους αρχαίους χρόνους».

iefimerida.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *