ροή ειδήσεων

10 κρυφά συμπτώματα διαβήτη που πρέπει να προσέξετε



Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν για τον διαβήτη....
Πάρτε για παράδειγμα την Αμερική.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία, 29,1 εκ. Αμερικανοί είχαν διαβήτη το 2012. ‘Όμως, από αυτά τα 29.100.000, μόνο 21 εκατομμύρια γνώριζαν ότι είχαν. Ένα συγκλονιστικό 8,1 εκατομμύρια άνθρωποι δεν γνώριζαν την κατάστασή τους.

Θα πρέπει να γνωρίζουμε το σώμα μας καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον και να έχουμε την προσοχή μας για τυχόν παράξενα συμπτώματα που μας ειδοποιούν πως κάτι δεν πάει καλά. Αλλά βλέποντας πως υπάρχουν τόσοι άνθρωποι που αγνοούν για τον διαβήτη που έχουν, καλά θα ήταν να γνωρίζουμε ποια ακριβώς είναι τα συμπτώματα αυτής της ύπουλης ασθένειας.

Όπως και στον καρκίνο, η έγκαιρη διάγνωση της προ διαβητικής κατάστασης ή του διαβήτη είναι απολύτως ζωτικής σημασίας. Με τον διαβήτη τύπου 2, αρκετά συχνά τα συμπτώματα μπορεί να είναι πολύ ήπια, γεγονός που σημαίνει ότι περνούν απαρατήρητα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ η ασθένεια προκαλεί χάος στο σώμα σας. Με τον διαβήτη τύπου 1, τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν γρήγορα και να είναι πολύ σοβαρά.

Σε κάθε περίπτωση, γνωρίζοντας πότε κάτι είναι λάθος με το σώμα σας, και πότε θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι του διαβήτη, είναι πολύ σημαντικό για την κατάλληλη και γρήγορη ιατρική περίθαλψη. Η έγκαιρη περίθαλψη θα βοηθήσει πάρα πολύ στην θεραπεία, ενώ η διάγνωση του στο πρώτο στάδιο, το προ διαβητικό, θα βοηθήσει στο να μην εξελιχθεί σε κανονικό διαβήτη.

Διαβάστε παρακάτω τα συμπτώματα. Μερικά μπορεί να σας προκαλέσουν έκπληξη.

Ανεξήγητη απώλεια βάρους



Ενώ η απώλεια βάρους ακούγεται κάτι θετικό, η ανεξήγητη απώλεια 10 ή περισσότερων κιλών σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορούσε να είναι σημάδι πως κάτι δεν πάει καλά. Ο Dr Andrew Bremer, του Εθνικού Ινστιτούτου Διαβήτη, λέει, ‘θα ήθελα να ανησυχείτε αν τρώτε περισσότερο αλλά χάνετε βάρος.’

Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας είναι υψηλά λόγω του διαβήτη, τα κύτταρα του σώματός σας δεν παίρνουν τη γλυκόζη. Το σώμα αρχίζει να διασπά του μύες σας για να πάρει ενέργεια. Αυτό μπορεί επίσης να κάνει τα νεφρά να λειτουργούν εντατικά, προκαλώντας τους μακροπρόθεσμες ζημιές.

Είτε πρόκειται για άμεση συνέπεια του διαβήτη ή όχι, πρέπει πάντα να επισκέπτεστε τον γιατρό, όταν χάνετε πολύ βάρος ανεξήγητα.

Θολή όραση



Ένα από τα κοινά συμπτώματα του διαβήτη είναι η θολή όραση ή να βλέπετε μυγάκια στο μάτι. Ο Dr Collazo- Clavell γράφει, ‘ Η θολή όραση είναι πρόβλημα διάθλασης. Όταν η γλυκόζη στο αίμα είναι υψηλή, αλλάζει το σχήμα του φακού και του ματιού.’

Αυτή η θολή όραση είναι ένα πρώιμο σημάδι προειδοποίησης του διαβήτη τύπου 2. Μην υποθέτετε απλά ότι η παραμορφωμένη όρασή σας είναι κάτι το φυσιολογικό. Ειδικά αν είναι σε συνδυασμό με κάποιο από τα άλλα συμπτώματα, θα πρέπει να δείτε τον γιατρό.

Τραύματα που επουλώνονται αργά



Όταν το σώμα σας πρέπει να ασχοληθεί με τον διαβήτη, χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να επουλωθούν πληγές ή κοψίματα. Το WebMED γράφει, ‘ με την πάροδο του χρόνου, το υψηλό σάκχαρο του αίματος, μπορεί να επηρεάσει τη ροή του αίματος και να προκαλέσει βλάβες στα νεύρα καθιστώντας δύσκολο για το σώμα σας να επουλώσει τις πληγές.’

Η έλλειψη της ροής του αίματος σε συγκεκριμένες περιοχές που χρειάζονται θεραπεία θα εμποδίσει τη διαδικασία της γρήγορης επούλωσης που θα γινόταν σε αίμα με κανονική ροή στην πάσχουσα περιοχή.

Αργή επούλωση πληγών είναι σίγουρα μια κόκκινη σημαία που δείχνει πως ίσως πρέπει να δείτε διαβητολόγο.

Αυξημένη όρεξη



Ένα άλλο περίεργο αλλά και κοινό σύμπτωμα του διαβήτη είναι μια ανεξήγητη και επίμονη αύξηση της όρεξης. Ο Dr Fernando Ovalle λέει, ‘ Η ινσουλίνη δεν λειτουργεί καλά για κάποιο λόγο στους μύες, το λίπος και άλλους ιστούς, έτσι το πάγκρεας αρχίζει να παράγει περισσότερη, με αποτέλεσμα να υπάρχουν υψηλά επίπεδα ινσουλίνης στο σώμα. Αυτό το επίπεδο ινσουλίνης κάνει τον εγκέφαλο να αισθάνεται πεινασμένος και έτσι αισθάνεστε και εσείς πεινασμένοι.’


Φυσικά, η πείνα δεν είναι από μόνη της μια αιτία ανησυχίας. Αλλά η αυξημένη όρεξη, όταν μάλιστα συνοδεύεται από ανεξήγητη απώλεια βάρους και κάποιο άλλο από αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει να προκαλέσει αρκετή ανησυχία για να δείτε γιατρό.

Κούραση



Όπως και με την πείνα, η κόπωση μπορεί να είναι αποτέλεσμα του διαβήτη. Το WebMED γράφει, ‘ Αν το σώμα σας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή πολύ λίγη…δεν έχετε καμία ενέργεια. Αυτό σας κάνει να νοιώθετε πιο κουρασμένος από το συνηθισμένο.’

Η κόπωση είναι ένα από εκείνα τα συμπτώματα που μπορεί να έχουν πολλές αιτίες,εκτός από τον διαβήτη, όπως καρκίνος, υποθυρεοειδισμός, αναιμία, ή ακόμη και κατάθλιψη. Ανεξάρτητα αν η κούραση είναι επίμονη ή χρόνια, θα πρέπει σίγουρα να δείτε ένα γιατρό για να έχετε τα πράγματα υπό έλεγχο.

Πόνους στα πόδια ή μούδιασμα



Το μούδιασμα ή ο πόνος στα πόδια μπορεί να είναι σημάδι κακής κυκλοφορίας, αλλά είναι επίσης και ένα από τα συμπτώματα του διαβήτη. Ο Dr Ovalle λέει ότι, ‘ συνήθως αρχίζει στα πόδια χαμηλά και μετά ανεβαίνει προς τα επάνω.’

Το μούδιασμα μπορεί να είναι αποτέλεσμα της βλάβης των νεύρων που προκαλείται από το διαβήτη. Το συγκεκριμένο σύμπτωμα είναι πιο πιθανό να συμβεί σε άτομα που είχαν διαβήτη για λίγο ή είναι σε προ διαβητικό στάδιο.

Ανεξάρτητα από αυτά, το μούδιασμα στα άκρα δεν είναι ποτέ ένα καλό σημάδι και θα πρέπει να αναζητήσετε την γνώμη του γιατρού.

Συχνουρία



Η συχνή ούρηση είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα που σχετίζονται με τον διαβήτη. Ο Dr Bremer λέει, ‘ Αν πριν 4 μήνες πηγαίνατε μια φορά την νύχτα για ούρηση και τώρα πηγαίνετε τρεις φορές, αυτό είναι μια ένδειξη πως χρειάζεται έλεγχος.’

Όταν ο διαβήτης προκαλεί αύξηση του σακχάρου στο αίμα, το σώμα σας μπορεί να προσπαθήσει να δημιουργήσει περισσότερα ούρα για να απαλλαγεί από αυτό. Έτσι αναγκάζεστε να πηγαίνετε περισσότερο για ούρηση από ότι ο μέσος άνθρωπος.

Αν αντιμετωπίζετε τέτοιο πρόβλημα, σίγουρα θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας, καθώς αυτό μπορεί να έχει πολλές αρνητικές συνέπειες για το σώμα σας.

Συχνή δίψα



Μια ακόμη αρνητική επίπτωση της ανάγκης να πηγαίνετε συχνά για ούρηση είναι και η μεγάλη δίψα. Το WebMED γράφει, ‘ Αφού πίνετε πολύ νερό, θα πηγαίνετε και για ούρηση συχνά.’

Αυτός ο εξωφρενικός ρυθμός εναλλαγής υπερβολικής δίψας και ανάγκης για ούρηση θα μπορούσε να είναι σημάδι διαβήτη και πρέπει να δείτε γιατρό.

Φαγούρα στο δέρμα



Ξηρό δέρμα και φαγούρα μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι που θα πρέπει να ρωτήσετε το γιατρό σε σχέση με τον διαβήτη. Μπορούν να εμφανιστούν και άλλες παθήσεις του δέρματος όπως λέει ο Dr Collazo – Clavell. ‘ … ΄ένα σκούρο χρώμα του δέρματος γύρω από την περιοχή του λαιμού ή της μασχάλης.’

Τα δερματικά προβλήματα μπορεί να είναι λόγω των υψηλών επιπέδων σακχάρου αλλά και λόγω της αφυδάτωσης από την υπερβολική ούρηση. Εάν αντιμετωπίζετε φαγούρα στο δέρμα σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα του διαβήτη πρέπει να πάτε στον γιατρό.

Λοιμώξεις του ουροποιητικού



Αυτές οι λοιμώξεις μπορεί να σημαίνουν ότι έχετε διαβήτη. Και δεν αφορούν μόνο τις γυναίκες. Το WebMED γράφει, ‘ Τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες μπορεί να πάθουν λοίμωξη του ουροποιητικού. Η λοίμωξη τρέφεται από την γλυκόζη και αφού αυτή υπάρχει σε αφθονία, ευδοκιμεί. Λοιμώξεις μπορούν να εμφανιστούν και σε οποιαδήποτε ζεστή και υγρή πτυχή του δέρματος.’

Αν και τα γεννητικά όργανα είναι η πιο συχνή τοποθεσία, αυτές οι λοιμώξεις μπορεί να συμβούν και κάτω από το στήθος ή ανάμεσα στα δάχτυλα χεριών και ποδιών.

Πολλοί άνθρωποι βιώνουν λοιμώξεις αλλά ίσως αξίζει να συμβουλευτείτε τον γιατρό, για να είστε σίγουροι.
Η γνώση των παραπάνω συμπτωμάτων μπορεί να σας βοηθήσει για να ξέρετε πότε πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό. Έτσι θα μπορούσατε να πάρετε έγκαιρα θεραπεία ή και να σταματήσετε τον διαβήτη πριν εμφανιστεί.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *