ροή ειδήσεων

Το χρονικό των εκλογών-θρίλερ του 2000 που κρίθηκαν με διαφορά μόλις 72.400 ψήφων



Όταν η Ελλάδα κοιμήθηκε με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και ξύπνησε με ΠΑΣΟΚ...
Αν πιστέψουμε τις δημοσκοπήσεις τότε η εκλογική διαδικασία θα οδηγήσει σε μια νύχτα θρίλερ με τον ΣΥΡΙΖΑ και την Νέα Δημοκρατία να «κονταροχτυπιούνται» για την πρωτιά.

Μια πρωτιά που αναμένεται να κριθεί στο νήμα. Αν αυτό σας θυμίζει κάτι τότε έχετε εξαιρετική μνήμη. Και αυτό γιατί μια τέτοια βραδιά-θρίλερ είχε επαναληφθεί πριν από 15 χρόνια. Ήταν οι εκλογές του Απριλίου του 2000 οι οποίες έμειναν στην ιστορία με μια έκφραση που περιγράφει σε απόλυτο βαθμό όλα όσα έγιναν εκείνη την ημέρα (ή μάλλον εκείνη την νύχτα). Ήταν τότε που «η Ελλάδα κοιμήθηκε με κυβέρνηση ΝΔ και ξύπνησε με ΠΑΣΟΚ»!
Οι δημοσκοπήσεις και τα exit polls



Η προεκλογική περίοδός, βοηθούμενη και από τις δημοσκοπήσεις, κυλούσε ομαλά και όλα έδειχναν πως το βράδυ της Κυριακής 9 Απριλίου 2000 η Νέα Δημοκρατία του Κώστα Καραμανλή, που τρία χρόνια νωρίτερα είχε εκλεγεί στην προεδρία της παράταξης διαδεχόμενος τον Μιλτιάδη Έβερτ, θα κέρδιζε την μάχη. Με δυσκολία αλλά θα κέρδιζε. Απέναντι του ο Κώστας Σημίτης του ΠΑΣΟΚ που ήταν ήδη τέσσερα χρόνια πρωθυπουργός και η δημοτικότητά του είχε πάρει την… κατηφόρα.



Η εικόνα δεν άλλαξε ούτε την Κυριακή των εκλογών. Οι πάντες, ακόμα και αρκετοί μέσα στο ΠΑΣΟΚ, θεωρούσαν πως τα πάντα είχαν κριθεί. Η άποψη αυτή ενισχύθηκε και από τα exit polls.



Όλες οι εταιρείες δημοσκοπήσεων έδιναν νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Εξαίρεση η Metron Analysis που έριξε την πρώτη… προειδοποιητική βολή για αυτό που θα ακολουθούσε δίνοντας νικητή των εκλογών του ΠΑΣΟΚ με οριακή διαφορά.
Οι πανηγυρισμοί στη Ρηγίλλης και η κατήφεια στη Χαριλάου Τρικούπη

Όταν τα exit poll είδαν το φως της δημοσιότητας ο Κώστας Καραμανλής μαζί με τον στενό του συνεργάτη και εκπρόσωπο τύπου της ΝΔ, Άρη Σπηλιωτόπουλο έφθανε στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.



Εκεί είχαν ήδη συγκεντρωθεί δεκάδες γαλάζιοι οπαδοί οι οποίοι έστησαν πανηγύρι για την νίκη που… είχε έρθει! Κόρνες, σημαίες, σαμπάνιες, φωνές, δάκρυα χαράς… Σύμφωνα με τον μύθο Καραμανλής και Σπηλιωτόπουλος ανέβηκαν στο γραφείο του προέδρου και έφτιαξαν τη δήλωση της νίκης αλλά και ένα προσχέδιο του πρώτου στίγματος που θα έδινε την επομένη ο Καραμανλής όσον αφορά στην κυβέρνηση του.



Αξίζει να σημειωθεί πως υπήρχαν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που μεθυσμένοι από την επικείμενη νίκη «πρόβαραν υπουργικά κουστούμια», εκδηλώνοντας μάλιστα και τις προτιμήσεις τους!



Την ίδια ώρα στη Χαριλάου Τρικούπη το κλίμα ήταν εντελώς διαφορετικό. Τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ έφθαναν στα γραφεία του κόμματος σκυθρωπά, αμήχανα και αμίλητα. Κανείς δεν τόλμησε εκείνη την ώρα να κάνει κάποια δήλωση. Το όνειρο μιας νέας τετραετίας φαινόταν να κάνει «φτερά».

Σταδιακά άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους και τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα τα οποία επί της ουσίας επιβεβαίωναν τα exit polls και προμήνυαν μια δύσκολη επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας.



Ο Κώστας Καραμανλής κάνει θριαμβευτική εμφάνιση στο μπαλκόνι του κτιρίου της Ρηγίλλης. Την ίδια ώρα ξέφρενοι πανηγυρισμοί Νεοδημοκρατών έχουν ξεσπάσει και στο Σύνταγμα το οποίο «βάφτηκε μπλε». Αντίθετα, στην Κλαυθμώνος που βρισκόταν το κεντρικό προεκλογικό περίπτερο του ΠΑΣΟΚ ο κόσμος άρχιζε να λιγοστεύει.


Η δήλωση Λαλιώτη, η αλλαγή του κλίματος και η τελική ανατροπή

Και εκεί που όλα έδειχναν πως θα ήταν μια ήρεμη εκλογική νύχτα και το ενδιαφέρον εστιαζόταν όχι στο ποιος θα κερδίσει αλλά ποια θα είναι η διαφορά της πρώτης Νέας Δημοκρατίας από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ, εμφανίστηκε ο Κώστας Λαλιώτης.



Στέκεται μπροστά στις κάμερες, ψύχραιμος και με ένα ελαφρύ χαμόγελο στο στόμα, καλεί τους πάντες να «περιμένουν τα τελικά αποτελέσματα καθώς η νύχτα θα είναι μεγάλη».

Αργά τη νύχτα αρκετοί έπεσαν να κοιμηθούν θεωρώντας το αποτέλεσμα δεδομένο. Η εικόνα δεν άλλαζε μέχρι την στιγμή που άρχισαν να ενσωματώνονται τα αποτελέσματα των μεγάλων περιφερειών και ειδικότερα της Β’ Αθήνας. Εκεί κάποιοι θυμήθηκαν το exit poll της Metron Analysis αλλά και την δήλωση Λαλιώτη.



Μέσα στην επόμενη ώρα τα πάντα είχα έρθει «τούμπα»! Το ΠΑΣΟΚ είχε πλησιάσει πλέον σε απόσταση μερικών εκατοντάδων ψήφων και τα συναισθήματα άλλαξαν στρατόπεδα.



Πανηγύρια σε Χαριλάου Τρικούπη και Κλαυθμώνος. «Παγωμάρα» σε Ρηγίλλης και Σύνταγμα. Και όσο περνούσε η ώρα τόσο άλλαζε το κλίμα μέχρι που πλέον τις πρώτες πρωινές ώρες η νίκη «κλείδωσε» υπέρ του ΠΑΣΟΚ που τελικά επικράτησε με 72.400 ψήφους διαφορά!


Οι «θεωρίες συνωμοσίας» και τα εκπληκτικά στατιστικά της αναμέτρησης

Το πρωινό της 10ης Απριλίου βρήκε τους πάντες σοκαρισμένους. Τους πολίτες που κοιμήθηκαν με κυβέρνηση ΝΔ και ξύπνησαν με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Τους νεοδημοκράτες που δεν πίστευαν πως έχασαν. Και τους πασοκτζήδες που χωρίς να το καταλάβουν βρέθηκαν και πάλι στο Μέγαρο Μαξίμου.



Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ακούστηκαν διάφορα. Από τον «ύποπτο ρόλο» του Κώστα Λαλιώτη στον οποίο χρέωναν πως «με υπόγειους τρόπους καθόρισε το αποτέλεσμα» μέχρι τις «παράνομες ελληνοποιήσεις». Σε τίποτα από αυτά, ωστόσο, δεν επέμειναν και ο Κώστας Καραμανλής αναγκάστηκε να σκίσει τη δήλωση της νίκης και να γράψει της δήλωσης της ήττας, αναγνωρίζοντας το τελικό αποτέλεσμα.



Οι εκλογές του Απριλίου του 2000 ήταν οι τελευταίες που «έδωσαν» στην Ελλάδα κυβέρνηση τετραετίας. Από τότε καμία κυβέρνηση δεν ολοκλήρωσε την θητεία της. Επίσης σε εκείνες τις εκλογές είχε πραγματοποιηθεί και το τελευταίο, μέχρι αυτό που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα, debate μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.

Τέλος, εκείνες οι εκλογές είχαν δώσει στον πάλαι ποτέ κραταιό δικομματισμό της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ το μεγαλύτερο ποσοστό του. Από τις συνολικά 6.868.011 έγκυρες ψήφους στα δυο μεγάλα κόμματα πήγαν οι 5.942.792!

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *