ροή ειδήσεων

Τα δύο συν ένα σενάρια για την επόμενη μέρα της 20ής Σεπτεμβρίου



Πέφτουν μέσα οι δημοσκόποι ή θα τα κάνουν ξανά θάλασσα, όπως στο δημοψήφισμα; Υπάρχουν αναποφάσιστοι...


ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που, τελικά, θα δώσουν τη νίκη στον κ. Τσίπρα; Ή μήπως το γεγονός ότι το παιχνίδι μοιάζει πλέον με ντέρμπι θα ενισχύσει τη Ν.Δ. που έχει ήδη δημιουργήσει ένα ρεύμα υπέρ της, λόγω Μεϊμαράκη. Στα ερωτήματα αυτά που έχουμε όλοι, ουδείς έχει ασφαλή απάντηση. Είναι η πρώτη φορά που οι δημοσκόποι αρνούνται ακόμη και κατ’ ιδίαν να κάνουν «ασφαλείς προβλέψεις», θέλοντας βέβαια να έχουν και τα νώτα τους καλυμμένα μετά την πρόσφατη αστοχία τους.

Στις κουβέντες, ωστόσο, μαζί τους, τρία είναι κυρίως τα σενάρια που προκρίνουν. Και είναι εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους, γιατί άπαντες συμφωνούν ότι οι επόμενες 15 μέρες είναι κρισιμότατες για το αποτέλεσμα. Ας τα δούμε αναλυτικά ως υπόθεση εργασίας, όπως και μία πρόβλεψη για το τι θα γίνει την επόμενη μέρα, αν ένα από αυτά επαληθευθεί.

Το πρώτο σενάριο είναι αυτό της έκπληξης, όπως χαρακτηρίζεται, καθώς προβλέπει ο πρώτος να φτάσει στο 33% και ο δεύτερος να μείνει στο 28%. Το 33% δεν λέγεται τυχαία. Θεωρείται το ταβάνι που θα μπορούσε να φτάσει ο νικητής, δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει σίγουρα απώλειες από το 36,3% του Γενάρη, ενώ οι δεξαμενές επιπλέον ψήφων της Ν.Δ. εκτιμώνται κατ’ ανώτατον σε 5 μονάδες (τον Ιανουάριο έλαβε 27,8%).
Με απλά λόγια, το σενάριο αυτό προβλέπει να δημιουργηθεί ένα ρεύμα που δεν το εντοπίζουν τώρα οι δημοσκοπήσεις και στο τέλος να υπάρξει μια απροσδόκητη διαφορά. Ας δούμε τι θα γίνει σε μια τέτοια περίπτωση. Αν νικητής είναι ο κ. Τσίπρας, θα μπει στον πειρασμό νέων εκλογών για την αυτοδυναμία. Πολύ περισσότερο αν δεν υπάρχουν στη Βουλή ΑΝΕΛ. Είναι, ωστόσο, αβέβαιο αν μια τέτοια επιλογή θα αποβεί υπέρ του, καθώς το τελευταίο που επιθυμούν οι πολίτες είναι νέες κάλπες. Ετσι το πιθανότερο είναι να απευθυνθεί στο Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. Ελα όμως που και οι δύο θέτουν ήδη ως προϋπόθεση σύμπραξης με τον ΣΥΡΙΖΑ τη συμμετοχή και της Ν.Δ. Δύσκολα τα πράγματα για τον κ. Τσίπρα.
Ευκολότερα εννοείται ότι θα είναι για τον κ. Μεϊμαράκη, αν φτάσει εκείνος σε ένα τόσο υψηλό ποσοστό. Θα προτείνει αμέσως στον κ. Τσίπρα να συμπράξει μαζί του για να τον εκθέσει (ξέροντας ότι δεν θα δεχθεί) και αμέσως μετά θα απευθυνθεί στους κ.κ. Θεοδωράκη και Γεννηματά, οι οποίοι πολύ δύσκολα θα αρνηθούν, καθώς θα χρεωθεί πλέον σε εκείνους η αναγκαστική προσφυγή σε νέες κάλπες.

Μόλις 1% διαφορά
Το δεύτερο σενάριο που δημοσκοπικά φαίνεται τώρα ως πιθανότερο είναι θρίλερ. Προβλέπει ο πρώτος να φτάσει στο 31%, αλλά να κερδίσει με μόλις 1% διαφορά. Ακόμη όμως και αν νικητής αποδειχθεί ο κ. Τσίπρας, οι εξελίξεις θα είναι έτι δυσκολότερες για εκείνον. Διότι νέες εκλογές δεν θα μπορεί να σκεφτεί, η 151 έδρες θα απαιτούν σίγουρα σύμπραξη τριών κομμάτων και το σενάριο της συγκυβέρνησης με τη Ν.Δ. θα φαντάζει αναπόφευκτο. Εξ ου και ήδη φημολογείται ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα αποδράσει, προτείνοντας εκείνος πλέον άλλον πρωθυπουργό. Κάτι αντίστοιχο δεν θα μπορεί να κάνει αν νικήτρια είναι η Ν.Δ. με 31%. Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να απορρίψει τη συνεργασία με τον κ. Μεϊμαράκη και πολύ περισσότερο αν αυτή του η επιλογή οδηγήσει τη χώρα πάλι στις κάλπες.
Συναφές με το δεύτερο είναι, τέλος, το τρίτο σενάριο που μοιάζει με αυτό του Ιουνίου του 2012. Προβλέπει τον πρώτο στο 29% και τον δεύτερο στο 27%. Εδώ τα πράγματα θα είναι ακόμη πιο δύσκολα για τον κ. Τσίπρα είτε νικήσει είτε χάσει. Διότι το κόμμα του θα έχει συντριβεί (σε σχέση με τον Γενάρη), τα κουκιά σίγουρα δεν θα φτάνουν με τους μικρούς για τις 151 έδρες και μια οικουμενική κυβέρνηση θα φαίνεται πια ως η πραγματική εντολή των ψηφοφόρων.
Τι δείχνουν όλα τούτα αν επιβεβαιωθούν έστω με μικρές διαφοροποιήσεις; Πέραν όλων των άλλων, εξηγούν γιατί τον τελευταίο καιρό ο κ. Μεϊμαράκης φαίνεται χαλαρός και άνετος, ενώ ο κ. Τσίπρας πιο αγχωμένος από ποτέ...

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *