ροή ειδήσεων

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! Δήμος ξόδεψε 370.000 ευρώ σε ένα χρόνο για κόλλυβα, φέρετρα και κηδειόχαρτα



Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης προτείνει ...

η αντεισαγγελέας Εφετών Δέσποινα Σιδηροπούλου να παραπεμφθούν ο τέως δήμαρχος Καλαμαριάς Χριστόδουλος Οικονομίδης και ο πρώην γενικός γραμματέας του ίδιου δήμου Δημήτρης Λέκκας, κατηγορούμενοι για οικονομικό σκάνδαλο με επίκεντρο τη Δημοτική Επιχείρηση Τελετών Καλαμαριάς.



Εκτός από τους Χρ. Οικονομίδη και Δημ. Λέκκα, οι οποίοι κατηγορούνται ως άμεσοι συνεργοί σε απιστία, η εισαγγελέας εισηγείται προς το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης να παραπεμφθούν σε δίκη άλλα εννέα άτομα, κατά περίπτωση για διάφορα αδικήματα. Ανάμεσα σε αυτούς είναι πρόεδροι και αντιπρόεδροι παλιότερων διοικήσεων της Δημοτικής Επιχείρησης, ένας πρώην διευθυντής της, δύο δημοτικοί υπάλληλοι και μία ιδιώτης.

Η «μαύρη τρύπα» που προέκυψε στα δημοτικά ταμεία εκτιμάται ότι προσεγγίζει τα 2 εκατ. ευρώ, ενώ η υπόθεση αφορά το χρονικό διάστημα 2002-2006, διάστημα κατά το οποίο οι οικονομικοί επιθεωρητές, κατά τον έλεγχο που διενήργησαν στην Επιχείρηση, διαπίστωσαν πολλές φορολογικές παραβάσεις και σωρεία οικονομικών ατασθαλιών.

Μεγάλο μέρος της υπόθεσης συνδέεται με συναλλαγές για τις οποίες δεν εκδόθηκαν τα προβλεπόμενα φορολογικά παραστατικά. Μάλιστα, το ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας επέβαλε πρόστιμα και πρόσθετους φόρους που ξεπερνούν τις 400 χιλιάδες ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι για το έτος 2005 η Επιχείρηση ξόδεψε σχεδόν 370 χιλιάδες ευρώ για κόλλυβα, λουλούδια, φέρετρα, εκτυπώσεις αγγελτηρίων κηδειών-μνημόσυνων κ.ά., χωρίς να εκδοθούν τα προβλεπόμενα τιμολόγια πληρωμής. Κατά την ίδια χρονιά, η Επιχείρηση εισέπραξε 120 χιλιάδες ευρώ από τελετές μνημόσυνων, κηδειών, λουλούδια, στεφάνια, κεριά κ.ά., για τα οποία δεν υπάρχουν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών.

Παράλληλα, στην εισαγγελική πρόταση περιγράφονται μία σειρά από οικονομικές ατασθαλίες, από τις οποίες οι πιο κραυγαλέες συνδέονται με τα παρακάτω: μη προβλεπόμενες -από το Καταστατικό της Επιχείρησης- δωρεές προς οργανισμούς και συλλόγους, δωρεές κηδειών για άπορους δημότες χωρίς να υπάρχουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά απορίας, αμοιβές για νεκροθάφτες, ιερείς, ψάλτες και νεκροκομιστές δίχως να υπάρχει καμία προς τούτο υποχρέωση της Επιχείρησης, άτυπες συμβάσεις με πρατήρια υγρών καυσίμων όπου «φούλαραν» τα αυτοκίνητά τους υπάλληλοι της Επιχείρησης, δήθεν χορήγηση εκπτώσεων σε δημότες για τέλεση κηδειών με το ποσό της έκπτωσης να καταλήγει στις «τσέπες» εμπλεκόμενων προσώπων.

Ακόμη, τα εμπλεκόμενα στελέχη της Δημοτικής Επιχείρησης κατηγορούνται -σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση- ότι παρέλειψαν να προβούν σε επωφελή τοποθέτηση των ταμειακών της διαθεσίμων σε έντοκο τραπεζικό λογαριασμό χρηματοπιστωτικού Ιδρύματος, με αποτέλεσμα να απολέσει το όφελος που θα προέκυπτε από την είσπραξη των αντίστοιχων τόκων.

Η εισαγγελέας, τέλος, ζητά να παύσει οριστικά -λόγω θανάτου- η ποινική δίωξη σε βάρος του αείμνηστου Ολυμπιονίκη της πάλης Παναγιώτη Ποικιλίδη, ο οποίος διετέλεσε κατά το παρελθόν πρόεδρος της συγκεκριμένης Επιχείρησης.

Για την παραπομπή ή μη των εμπλεκόμενων προσώπων σε δίκη θα αποφανθεί το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης που θα εκδώσει σχετικό βούλευμα.




Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *