ροή ειδήσεων

Η Αστυνομία προειδοποιεί για ιό που κλειδώνει τα κινητά τηλέφωνα



Την προσοχή εφιστά στους χρήστες έξυπνων κινητών τηλεφώνων (smartphones)... η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σχετικά με κακόβουλο λογισμικό «ransomware» που προσβάλει συσκευές κινητής τηλεφωνίας, εμφανίζοντας μήνυμα ότι τα αρχεία έχουν κλειδωθεί από την Αστυνομία και ζητώντας χρήματα για το ξεκλείδωμά τους.

Το κακόβουλο αυτό λογισμικό έχει αναφερθεί σε μεγάλο αριθμό χωρών του εξωτερικού, όπου με κατάλληλους μηχανισμούς εντοπισμού θέσεως αναγνωρίζει τη χώρα στην οποία βρίσκεται ο χρήστης και εμφανίζει αντίστοιχο μήνυμα από την εθνική Αστυνομία του εκάστοτε κράτους.

Το εν λόγω λογισμικό διανέμεται κυρίως μέσω ιστοσελίδων και διαφημίσεων και προσβάλλει ως επί το πλείστον συσκευές με λειτουργικό Android, πλήττει ωστόσο και συσκευές που λειτουργούν με άλλο λειτουργικό, καθώς και tablets.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων το κακόβουλο αυτό λογισμικό δεν κλειδώνει πραγματικά τα αρχεία και μπορεί να απομακρυνθεί με απλές διαδικασίες, σε αντίθεση με αντίστοιχα κακόβουλα λογισμικά που προσβάλλουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κρυπτογραφούν τα αρχεία τους.

Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες δεν πρέπει να καταβάλουν το χρηματικό ποσό, αλλά να απευθύνονται άμεσα στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στον τηλεφωνικό αριθμό 111 88, για περαιτέρω βοήθεια.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *