ροή ειδήσεων

Ηλεκτρονικό φάκελο και καταγραφή ασθενών στα νησιά από Ίδρυμα Νιάρχου



Τα νησιά μας είναι διαμάντια και είναι ευτυχία να τα επισκέπτεται κανείς... αλλά το χειμώνα είναι δύσκολη η διαβίωση, επεσήμανε ο Δήμαρχος της Αστυπάλαιας κ. Πανορμίτης Κονταράκης με αφορμή, την παρουσίαση προγραμμάτων για την Υγεία και τον Αθλητισμό που πραγματοποίησε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και τα οποία υλοποιεί, ο Μη Κυβερνητικός Οργανισμός «Αναγέννηση & Πρόοδος».

Τα 200 παιδιά που μένουν στον νησί της Αστυπάλαιας, υπάρχουν φορές που μένουν για εβδομάδες ακόμα και μήνες χωρίς παιδίατρο, όπως ανέφερε ο κ. Κονταράκης.

Ενώ, και ο Δήμαρχος των ιστορικών Ψαρών μίλησε για σοβαρά προβλήματα. Σε ένα νησί 450 κατοίκων ο γιατρός είναι απλά μια ιδέα και το Πολυδύναμο Κέντρο Υγείας κλειστό εδώ και 2 χρόνια. Ευτυχώς που κάθε 10 μέρες πηγαίνει στο νησί γιατρός από τη Χίο και βλέπει τον κόσμο.

Όπως είπαν και οι δύο, είναι ευγνώμονες για το πρόγραμμα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος καθώς το θέμα της πρόληψης είναι εξαιρετικά σημαντικό για τους ανθρώπους που ζουν στα ελληνικά νησιά και όπως όλοι καταλαβαίνουν είναι δυστυχώς ανύπαρκτο.

Η καταγραφή των αναγκών στα νησιά έδειξε ότι δεν υπάρχουν τα απαραίτητα για πρόληψη ενώ οι ίδιοι οι κάτοικοι που παραβρέθηκαν στην συνέντευξη Τύπου μίλησαν για τη χαρά που ένιωσαν όλοι όταν τους δόθηκε η δυνατότητα να κάνουν εξετάσεις που σε άλλες περιπτώσεις θα ήταν σχεδόν αδύνατο να κάνουν.

Η πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας ειδικά στα νησιά άγονης γραμμής είναι σχεδόν πολυτέλεια. Ο πρόεδρος του ΜΚΟ «Αναγέννηση & Πρόοδος», Δρ. Παναγιώτης Κουλουβάρης όταν ρωτήθηκε για τα προβλήματα που είδαν ανέφερε ότι τα παιδιά των νησιών αυτών έχουν κακή στοματική υγεία, σε ποσοστό 80% με 85%, ενώ παρατηρήθηκαν και οφθαλμολογικά προβληματάκια τα οποία δεν είχαν ελεγχθεί ποτέ. Μίλησε επίσης, για εξαιρετικά υψηλό ποσοστό διαβητικών που δεν το γνώριζαν, για προβλήματα παχυσαρκίας αλλά και σοβαρής οστεοαρθρίτιδας σε πολλές γυναίκες.

Δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της καταγραφής θα ανακοινωθούν τον Οκτώβριο σε Διεθνές Συνέδριο Ορθοπαιδικών.

Επιπροσθέτως, ανέφερε ότι τα περισσότερα Κέντρα Υγείας και Πολυδύναμα Ιατρεία της άγονης γραμμής δεν έχουν ούτε τα βασικά υλικά γι αυτό οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες εκτός από τις υπηρεσίες υγείας προσέφεραν και υλικά.

Συγκεκριμένα, οι Μονάδες οι οποίες είναι επανδρωμένες 25 γιατρούς και επιστημονικό προσωπικό, έχουν ήδη επισκεφθεί το Καστελόριζο, την Αμοργό, την Κάσο, την Αστυπάλαια, τα Ψαρά, τους Φούρνους, τη Θύμαινα, την Πάτμο, τη Φολέγανδρο, τους Λειψούς τη Νίσυρο, την Τήλο και την Σέριφο, προσφέροντας.

Εξετάστηκαν πάνω από 6.040 άτομα από παιδίατρο, γυναικολόγο, καρδιολόγο, οδοντίατρο, ορθοπεδικό, οφθαλμίατρο, πνευμονολόγο, γενικό χειρουργό, νευρολόγο, ψυχολόγο, διαιτολόγο και ωτορινολαρυγγολόγο. Ο Μονάδες όπως είπε ο κ. Κουλουβάρης είναι μικρά νοσοκομεία καθώς διαθέτουν υπερσύγχρονο συγκρότημα ψηφιακού μαστογράφου, φορητό μηχάνημα ακτινογραφίας ακόμα και συγκρότημα οστικής πυκνότητας.

Μεταξύ των σημαντικών ευρημάτων των γιατρών της αποστολής ήταν ασθενείς με σοβαρές καρδιολογικές παθήσεις όπως στένωση αορτής, ανεύρυσμα αορτής, διαταραχή λειτουργίας βηματοδότη, ασθενής με μετεγχειρητική επιπλοκή σε μεταμόσχευση κερατοειδούς, περιστατικό με αδιάγνωστο καρκίνο πνεύμονα, μελάνωμα in situ και πιθανό ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα σε ασθενή με μελάνωμα.

Επιπλέον, η ομάδα προέβηκε σε 4ωρο χειρουργείο μετά από ακρωτηριασμό αριστερού αντίχειρα από τη μετακαρποφαλαγγική άρθρωση με μεγάλη επιτυχία, με αποτέλεσμα ο αντίχειρας να είναι βιώσιμος,. Επίσης, ένα παιδί διαγνώστηκε με πιθανή Ρολανδική Επιληψία και διακομίσθηκε στο Αττικό Νοσοκομείο για να εξεταστεί αναλυτικά, ενώ πραγματοποιήθηκε και μία άμεση αεροδιακομιδή σε 1 περιστατικό που προσήλθε με κολποκοιλιακό αποκλεισμό (χαμηλό σφυγμό) και συγκοπτικά επεισόδια από τετραημέρου στο οποίο έγινε σύσταση για τοποθέτηση μόνιμου βηματοδότη.

Στο σοβαρό θέμα της Αναπηρίας αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα και Φίλων «Περπατώ», Αλέξανδρος Ταξιλδάρης ο οποίος ήρθε σε επαφή με τα παιδιά και με την ομάδα του προσπάθησε να κάνει αποδεκτή την αναπηρία. Όπως ανέφερε το ποσοστό με παιδιών με αναπηρίες δεν είναι μικρό στα νησιά σε σχέση με τους πληθυσμούς. Το άσχημο όπως είπε, είναι ότι βιώνουν τον αποκλεισμό λόγω της απουσίας υποδομών.

Τέλος, ο Δρ. Κουλουβάρης τόνισε ότι από την έρευνα που έκαναν διαπιστώθηκαν σοβαρά προβλήματα στα ακριτικά νησιά αλλά και μεγάλη ανάγκη ενημέρωσης και εφαρμογής της πρόληψης. Η ιατρική ομάδα των Κινητών Μονάδων έχει αναπτύξει και εφαρμόσει και Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας, κατόπιν σύσταση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος καθώς αυτό θα προσφέρει σημαντικές επιδημιολογικές πληροφορίες για την Υγεία της νησιωτικής Ελλάδας.

Να σημειωθεί επίσης ότι στόχος του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου, είναι το πρόγραμμα να επεκταθεί από 18 νησιά στα 34 ώστε να προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες υγείας σε όσους περισσότερους κατοίκους της νησιωτικής Ελλάδας δεδομένης της δύσκολης περιόδου που βιώνει η χώρα καθώς και της ανύπαρκτης παρουσίας του κράτους.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *