ροή ειδήσεων

Νεκρά… θάλασσα το Αιγαίο!



Οι κραυγές της μάνας που έχασε τα δύο της αγγελούδια, εννιά μηνών και 9 χρονών,...
τα κλάματα του πατέρα που κατέρρευσε όταν συνειδητοποίησε ότι έχασε τα τρία του παιδιά και τη γυναίκα του, η σπαρακτική αγωνία μιας γυναίκας να ψάχνει στο πλήθος τα παιδιά της και η συντριβή της όταν τελικά δεν τα βρήκε είναι λίγες από τις σκηνές που χαράχτηκαν στις καρδιές και το μυαλό όσων έσπευσαν να βοηθήσουν χθες στη Λέρο.


Για ακόμη μία φορά στα 5,5 ναυτικά μίλια που χωρίζουν τη βραχονησίδα του Φαρμακονησίου με τα παράλια της Τουρκίας χάθηκαν ζωές. Μέχρι αργά χθες το βράδυ συνεχίζονταν οι έρευνες του Λιμενικού για τον εντοπισμό των δεκάδων -πιθανά- αγνοουμένων από το μεγαλύτερο πολύνεκρο ναυάγιο με μετανάστες που σημειώθηκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα τα τελευταία χρόνια. Ως αργά τη νύχτα είχαν εντοπιστεί νεκροί 34 πρόσφυγες, ανάμεσά τους 11 παιδιά (6 αγόρια και 5 κορίτσια) και 4 νεογέννητα βρέφη, με την κάθε ώρα που περνά να μειώνονται οι ελπίδες για επιζώντες.

Την ίδια στιγμή αγνοούνταν χθες ακόμη 4 ανήλικοι στη Σάμο και ένας ακόμη 20χρονος μετανάστης στη Λέσβο, μετά την ανατροπή και τα ναυάγια των πλαστικών σκαφών τους. Η συντριπτική πλειοψηφία των 98 διασωθέντων είναι πρόσφυγες από τη Συρία, οι οποίοι θα διαμείνουν προσωρινά σε ξενοδοχείο της Λέρου.


Η ξύλινη βάρκα ξεκίνησε από τα παράλια της Τουρκίας με περισσότερους από 140 επιβαίνοντες και σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία ανετράπη από τα κύματα και τους ανέμους που άγγιξαν και τα 8 μποφόρ την ώρα του ναυαγίου. Ενα τηλέφωνο από πρόσφυγα μέσα στη βάρκα, στο τηλεφωνικό νούμερο έκτακτης ανάγκης 112, κινητοποίησε τον κρατικό μηχανισμό στις 2 τα ξημερώματα της Κυριακής και στο σημείο έφτασαν ένα Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ), η Κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, δύο ελικόπτερα Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας και ελικόπτερο του FRONTEX. Παράλληλα, στο σημείο εστάλη κλιμάκιο Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών, με τη συνδρομή ελικοπτέρου Σινούκ του Στρατού Ξηράς. Οι άνδρες των υποβρύχιων αποστολών βούτηξαν στο ναυάγιο για τον απεγκλωβισμό μεταναστών, όμως, δυστυχώς, όσοι εντοπίστηκαν πάνω στο πλοιάριο ήταν όλοι νεκροί. Οι σοροί εναποτέθηκαν στη Κανονιοφόρο και στο ΠΑΘ και μεταφέρθηκαν στη Ρόδο.


«Ζούμε μια τραγωδία που μας γεμίζει θλίψη, οργή και αγανάκτηση. Οσοι όλο αυτό το διάστημα έπρεπε να βρουν μια λύση για το τεράστιο προσφυγικό πρόβλημα έκλειναν τα μάτια και τα αφτιά τους. Αυτή τη στιγμή στο νησί έχουν φτάσει 98 διασωθέντες και η σορός ενός παιδιού. Με τις λιγοστές μας δυνατότητες προσπαθούμε να φροντίσουμε τους ανθρώπους, να φιλοξενηθούν με ζεστασιά και να απαλυνθεί ο πόνος και η φρίκη που βιώσαν. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε», δήλωσε ο δήμαρχος Λέρου, Μιχαήλ Κόλιας.


Τη βαθιά του θλίψη εξέφρασε και ο υπηρεσιακός αν. υπουργός, Χρήστος Ζώης, για το πολύνεκρο ναυάγιο. «Τραγικά περιστατικά, όπως το σημερινό, πρέπει να αφυπνίσουν συνειδήσεις. Δεν επιτρέπεται πια καμία ολιγωρία. Καθίσταται, πλέον, ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη για χάραξη μιας κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής συνεργασίας». Με εντολή του, μεταβαίνουν σήμερα στη Λέρο ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, αντιναύναρχος Αθανάσιος Αθανασόπουλος, και ο β’ υπαρχηγός αντιναύαρχος Νικόλαος Πατρινός για το συντονισμό των ενεργειών των εμπλεκόμενων υπηρεσιών. Από τη Λιμενική Αρχή Λέρου ενημερώθηκε ο αρμόδιος εισαγγελέας και διενεργείται προανάκριση. Ανακοινώσεις για το περιστατικό εξέδωσε η πλειοψηφία των πολιτικών κόμματων. Η πρώην υπουργός, Τασία Χριστοδουλοπούλου, αρκέστηκε στην εμφάνισή της σε συλλαλητήριο με σύνθημα «Πρόσφυγες, καλώς ήλθατε» το απόγευμα του Σαββάτου.


Nαυάγια προσφύγων στο Αιγαίο


• Στις 20 Ιανουαρίου 2014 βυθίστηκε λίγα μέτρα ανοιχτά του Φαρμακονησίου σκάφος με μετανάστες από το Αφγανιστάν και τη Συρία, με αποτέλεσμα να πνιγούν 9 παιδιά και 3 γυναίκες.
• Στις 6 Μαΐου 2014 22 μετανάστες (μεταξύ αυτών 12 γυναίκες και τέσσερις ανήλικοι) να ανασύρονται νεκροί από τη θάλασσα βόρεια της Σάμου.
• Στις 20 Απριλίου 2015 τρία άτομα, ένας άνδρας, μία γυναίκα και ένα παιδί, ανασύρθηκαν νεκρά από τη θαλάσσια περιοχή Ζέφυρος της Ρόδου, όπου προσάραξε ιστιοφόρο σκάφος με τουλάχιστον 200 μετανάστες.
• Στο πρώτο οκτάμηνο του έτους πνίγηκαν ή αγνοούνται 2.800 μετανάστες στη Μεσόγειο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ.


ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΑΜΒΑΚΑ

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *