ροή ειδήσεων

Δραματική η κατάσταση στο ΕΣΥ



-Ελλείψεις προσωπικού, εξοντωτικά ωράρια, απλήρωτες εφημερίες...
Απλήρωτες εφημερίες γιατρών, ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές, εξοντωτικά ωράρια. Αυτά είναι λίγα από τα προβλήματα που...


αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας όπως τα καταγγέλλει η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «δραματική».
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα φέρνουν το Κέντρο Υγείας Αίγινας, όπου η κατάσταση έχει φθάσει σε «οριακό σημείο».
Υπηρετούν μόνο 4 γιατροί, 1 παιδίατρος και 3 γενικοί γιατροί, ενώ «εκκρεμεί αδικαιολόγητα», σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ, από τον Μάιο ο διορισμός 2 επιμελητών παθολόγων για τους οποίους έχουν ολοκληρωθεί όλες οι νόμιμες διαδικασίες κρίσης-επιλογής, όπως υποστηρίζει.
Σε επικοινωνία της HuffPost Greece με τον Ηλία Σιώρα, μέλος του Δ.Σ. της ΕΙΝΑΠ, περιγράφεται με τα ίδια μελανά χρώματα η κατάσταση στο σύστημα υγείας σε ολόκληρη τη χώρα. Υπάρχουν τεράστια προβλήματα, όπως μας λέει. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι ελλείψεις που παρατηρούνται στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας φτάνουν στα 25.000 άτομα, στα οποία περιλαμβάνονται ιατρικό, νοσηλευτικό και τεχνικό προσωπικό. Οι ελλείψεις αποκλειστικά σε ιατρικό προσωπικό υπολογίζονται σε 6.000 με 7.000.

Εξοντωτικά ωράρια
Λόγω της υποστελέχωσης, οι γιατροί, όπως μας λέει, φτάνουν να εργάζονται 60 με 90 ώρες εβδομαδιαίως (μαζί με τις εφημερίες) τη στιγμή που οι ευρωπαϊκοί κανόνες ορίζουν 48 ώρες εβδομαδιαίως.
Μόνο στον Ευαγγελισμό χρωστούν 15.000 ρεπό στο νοσηλευτικό προσωπικό επειδή δεν κάνουν το 5ημερο όμως προβλέπεται, και λόγω της υποστελέχωσης δεν μπορούν να πάρουν τα ρεπό τους, όπως μας λέει χαρακτηριστικά.

Απλήρωτες εφημερίες
Στο θέμα των εφημεριών, υπάρχουν και επιπρόσθετα προβλήματα. Σε όλη την Ελλάδα παραμένουν απλήρωτες από τον Ιούνιο οι εφημερίες. Ενώ για τις πέραν των 7 εφημεριών που πληρώνονται από τα έσοδα του νοσοκομεία, παραμένουν απλήρωτες από τον Ιανουάριο.
Αναφορικά ειδικότερα με το Κέντρο Υγείας Αίγινας, η ΕΙΝΑΠ κάνει λόγο για «παράνομη εργασιακή υπερεξόντωση» των 3 υπηρετούντων γενικών γιατρών, με 20 εφημερίες μηνιαίως στον καθένα κατά παράβαση της σχετικής ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί ανώτατου ασφαλούς ορίου εβδομαδιαίας εργασίας.
Η ΕΙΝΑΠ καταγγέλλει επίσης ότι οι εφημερίες των γιατρών είναι απλήρωτες από το Απρίλιο, ενώ για τις δεδουλευμένες εφημερίες των πρώτων 3 μηνών του έτους έχει δοθεί μόνο ένα μέρος του οφειλομένου ποσού.
Η κατάσταση οδήγησε τα 2/3 των Γενικών Ιατρών του ΚΥ να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας (εξυπηρετούνται τα επείγοντα και τακτικά περιστατικά, αλλά αποφεύγοντας οι ηλεκτρονικές συνταγογραφήσεις). Ωστόσο όπως καταγγέλλει η ΕΙΝΑΠ, οι επισχεσίες βιώνουν απαράδεκτη αυταρχική συμπεριφορά από μεριάς της Διεύθυνσης του Κ.Υ. και της Διοίκησης της 2ης Υ.Πε.
Η ΕΙΝΑΠ απαιτεί την άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων, την άμεση κάλυψη των κενών σε μόνιμο προσωπικό και την επαναεπαγωγή των Κ.Υ. διοικητικά στα νοσοκομεία του ΕΣΥ στα οποία ανήκαν.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *