ροή ειδήσεων

CrossFit: Γιατί έγινε «μόδα» στην Ελλάδα



Αν και δεν είναι ελληνική αποκλειστικότητα η «μανία»...



Βαθιά καθίσματα, άρσεις στο μονόζυγο, άλματα πάνω σε κουτιά και κυρίως πολλά κιλά ιδρώτα: μια τυπική μέρα στο box της γειτονιάς σου βρίσκεται σε εξέλιξηΒαθιά καθίσματα, άρσεις στο μονόζυγο, άλματα πάνω σε κουτιά και κυρίως πολλά κιλά ιδρώτα: μια τυπική μέρα στο box της γειτονιάς σου βρίσκεται σε εξέλιξη. Οπου box σημαίνει γυμναστήριο στη γλώσσα του CrossFit -τη γυμναστική που είχε τους δικούς της φανατικούς εδώ και χρόνια στην Ελλάδα, αλλά την τελευταία διετία έχει εξαπλωθεί με ταχύτατους ρυθμούς.




Ο λόγος; «Κατ' αρχάς επειδή, σε αντίθεση με τη συμβατική γυμναστική, δεν πλήττεις. Κάθε μέρα έχει το δικό της διαφορετικό πρόγραμμα, που ολοκληρώνεται μέσα σε μία ώρα. Δεύτερον επειδή προσφέρει ολιστική προσέγγιση πάνω στην εκγύμναση. Συνδυάζει ασκήσεις από ενόργανη, στίβο και άρση βαρών, με αποτέλεσμα να βελτιώνεις τόσο την αντοχή όσο και τη δύναμη και την ευλυγισία σου», μας εξηγεί ο Νίκολας Βολιώτης, συνιδιοκτήτης του χώρου Magic Box στην Καλλιθέα.

Οπως θα ήταν αναμενόμενο, η μανία αυτή δεν είναι ελληνική αποκλειστικότητα. Το CrossFit παρουσιάζει ανάλογη άνθηση και στο εξωτερικό, αν όχι μεγαλύτερη. «Η διάδοσή του είναι ακόμα πιο μεγάλη στις ΗΠΑ και στη Δυτική Ευρώπη. Και είναι λογικό αν σκεφτείς πως πρόκειται για λειτουργική κυκλική προπόνηση βασισμένη στο βάρος του σώματος σου, με την οποία γυμνάζονται όλοι σου οι μύες. Είναι ιδανική αν θέλεις να χάσεις βάρος εύκολα και ομοιόμορφα και να φτιάξεις τον μεταβολισμό σου». Προτείνεται βέβαια και σε όσους θέλουν να αυξήσουν τη μυική τους μάζα, αρκεί να είναι διατεθειμένοι να ακολουθήσουν αυστηρό πρόγραμμα διατροφής.


Η καθημερινή προπόνηση περιλαμβάνει προθέρμανση, εξάσκηση πάνω στην τεχνική των ασκήσεων, ασκήσεις και τέλος αποθεραπεία. Εχει υψηλή ένταση και καθόλη τη διάρκειά της υπάρχει ένας CrossFit Trainer που επιβλέπει μια ομάδα περίπου επτά ασκούμενων και τους βοηθά όποτε κρίνει απαραίτητο.

«Η άποψη που επικρατεί ότι το CrossFit προκαλεί τραυματισμούς δεν είναι αληθινή για τον εξής απλό λόγο: οποιαδήποτε γυμναστική χωρίς προσοχή και επίβλεψη μπορεί να σου κάνει ζημιά. Γι' αυτό κάνουμε ολιγομελείς προπονήσεις, για να δείχνει ο προπονητής πως πρέπει να γίνονται οι ασκήσεις και να βοηθά στην αποφυγή τραυματισμών», συνεχίζει ο Νίκολας Βολιώτης. Και ολοκληρώνει λέγοντας πως υπάρχουν διαβαθμίσεις στην ένταση της προπόνησης ανάλογα με τη φυσική κατάσταση του καθενός.

«Καθημερινά βγαίνει ένα κοινό πρόγραμμα για όλους. Ο καθένας όμως δίνει διαφορετική ένταση ανάλογα με το επίπεδο που βρίσκεται. Ναι, αν προσπαθήσεις να σηκώσεις πολύ περισσότερα κιλά από αυτά που αντέχεις πιθανότατα θα τραυματιστείς, αλλά αυτό θα το πάθαινες σε όλες τις μορφές γυμναστικής. Δικός μας σκοπός πάντως είναι να σε προφυλάξουμε».



Οσον αφορά τις τιμές, θα τις χαρακτήριζε κανείς «τσιμπημένες» για τα σημερινά οικονομικά δεδομένα, υπάρχουν ωστόσο πακέτα που ρίχνουν το κόστος. Συγκεκριμένα, η μέση μηνιαία συνδρομή σε ένα αθηναϊκό box κυμαίνεται στα 60 ευρώ, μπορεί να πέσει όμως μέχρι και τα 35 ευρώ αν επιλέξεις εξαμηνιαίο ή ετήσιο πρόγραμμα.

«Θα πρέπει κανείς να σκεφτεί και τις παροχές αφού είναι σαν να κάνεις personal προπόνηση», προσθέτει ο ιδιοκτήτης του Magic Box. Οσο για την ηλικία, δεν υπάρχει περιορισμός. «Το CrossFit απευθύνεται σε όλους. Από παιδιά ηλικίας 3 ετών -υπάρχουν ειδικά προγράμματα και γι αυτά- μέχρι ηλικιωμένους. Αυτό που πραγματικά μετράει είναι η θέληση. Αν έχεις όρεξη, δεν υπάρχουν εμπόδια».











protothema

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *