ροή ειδήσεων

Τι είναι και πώς θα λειτουργούν τα «hot spots» για τους πρόσφυγες



Πολύς θόρυβος δημιουργήθηκε γύρω από τη χθεσινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής...
για το προσφυγικό, η οποία και πραγματοποιήθηκε στη σκιά των πρόσφατων ναυαγίων στο Αιγαίο και υπό το βάρος των εκτιμήσεων για ακόμη μεγαλύτερες ροές προς τις χώρες της Ευρώπης.

Πέραν των βραχυπρόθεσμων χρηματοδοτικών παροχών προς τρίτες χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες από τη Συρία, το σκέλος των αποφάσεων που αφορά τις δύο χώρες της ΕΕ -την Ελλάδα και την Ιταλία- που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα αφορά κυρίως στη δημιουργία των περιβόητων hot spots ή αλλιώς Κέντρων Διαπίστευσης και Υποδοχής Προσφύγων.

Πρόκειται στην ουσία για κέντρα τα οποία θα λειτουργούν με τη συνδρομή τωνΕυρωπαϊκών αρχών στις περιοχές που δέχονται την άμεση πίεση των προσφυγικών ροών, παραδείγματος χάριν νησιά όπως η Λέσβος ή Κως.

Η συνδρομή προς τα κράτη – μέλη θα παρασχεθεί από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου, την Frontex και την Europol. Σκοπός των εν λόγω κέντρων είναι η καταγραφή των προσφύγων που εισέρχονται και η άμεση παροχή ασύλου σε όσους το δικαιούνται ώστε να ξεκινούν άμεσα οι διαδικασίες μετεγκατάστασης προς τα κράτη μέλη – τηςΕΕ. Ταυτόχρονα, θα διαχωρίζονται οι οικονομικοί μετανάστες, οι οποίοι θα επιστρέφουν στις πατρίδες τους μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων επαναπροώθησης.

Για τη δημιουργία τους, απαιτείται τεχνολογικός εξοπλισμός και οικονομικοί πόροι, στα οποία θα συνδράμει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ όπως δήλωσε χθες μετά τη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τα πρώτα κέντρα καταγραφής στη χώρα μας θα τεθούν σε λειτουργία το Νοέμβριο. 

Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη οι υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσηςαποφάσισαν τη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων σε χώρες της ΕΕ, από την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ουγγαρία, μία διαδικασία που και αυτή θα αρχίσει το Νοέμβριο. Ένα ημίμετρο δηλαδή, μπροστά στα εκατομμύρια Σύρων προσφύγων που εγκατέλειψαν τις εστίες τους λόγω του εμφυλίου και που έχουν μετακινηθεί προς τα τουρκικά παράλια με απώτερο σκοπό να κάνουν το μεγάλο ταξίδι προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να ένα καλύτερο μέλλον... 

newpost

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *