ροή ειδήσεων

Χάθηκαν 13.003 θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο



Ίσως η επιβολή των capital controls και η γενικότερη αναταραχή σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο να είναι η κύρια αιτία του φαινομένου...


Πάντως, η Ελλάδα κατέγραψε τον Σεπτέμβριο τη δεύτερη χειρότερη επίδοση των τελευταίων 15 ετών στον τομέα της εργασίας, αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», χάθηκαν 13.003 θέσεις μισθωτής απασχόλησης.
Ουσιαστικά πρόκειται για τον τρίτο μήνα όπου σύμφωνα με τα στοιχεία οι απολύσεις είναι περισσότερες από τις προσλήψεις και συμπίπτει χρονικά με την επιβολή των capital controls.
Όπως παρατηρεί η «Καθημερινή» τους τρεις μήνες που έχουν επιβληθεί περιορισμοί στην κίνηση των κεφαλαίων, όπου μεταξύ άλλων επιδεινώθηκε το οικονομικό και πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα, έχουν γίνει 30.102 περισσότερες απολύσεις από προσλήψεις. Ενδεικτικά τον Ιούλιο πραγματοποιήθηκαν 16.658 απολύσεις, τον Αύγουστο 441 και τον Σεπτέμβριο 13.003.
Μολονότι κάθε Σεπτέμβριο υποχωρεί η απασχόληση λόγω της διακοπής της λειτουργίας εποχικών δραστηριοτήτων, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, οι απώλειες των θέσεων είναι «βαρύτερες» (13.003 έναντι 3.960).
Η αγορά έχει «παγώσει» κάτι που δείχνουν και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του συστήματος Εργάνη αφού φαίνεται ξεκάθαρα η επικράτηση της μερικής έναντι της πλήρους απασχόλησης.
Σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2014 παρατηρείται μείωση της πλήρους απασχόλησης από 42,25% σε 38,15% και αύξηση της μερικής απασχόλησης κατά 7,71% πράγμα που σημαίνει ότι πάνω από 6 στις 10 προσλήψεις είναι με πολύ χαμηλές αμοιβές χωρίς όμως αυτό πάντα να αντιστοιχεί σε λιγότερη εργασία.
Πιο αναλυτικά τον Σεπτέμβριο πραγματοποιήθηκαν 175.954 προσλήψεις έναντι 188.957 απολύσεων.
Το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου το ισοζύγιο παραμένει θετικό κατά 173.021 θέσεις απασχόλησης με 1.341.392 προσλήψεις και 1.168.371 απολύσεις. Το αντίστοιχο διάστημα το 2014 το ισοζύγιο ήταν επίσης θετικό κατά 186.923 θέσεις εργασίας.
Οι κλάδοι που παρουσίασαν το μεγαλύτερο αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων ήταν οι υπηρεσίες εστίασης, τα καταλύματα, η βιομηχανία τροφίμων, το λιανικό εμπόριο και η κεντρική διοίκηση. Αντίθετα περισσότερες ήταν οι προσλήψεις στην εκπαίδευση, στις μεταφορές, στη ψυχαγωγία και στις αθλητικές δραστηριότητες.
Ενδεικτικό είναι ότι κατά την πρώτη χρονιά λειτουργίας του συστήματος «Εργάνη» το 2013 το ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων ήταν θετικό κατά 63.122 θέσεις εργασίας. Δύο χρόνια μετά η πορεία της αγοράς βρίσκεται σε κάθετη πτώση καθώς το ισοζύγιο είναι αρνητικό κατά 13.003 θέσεις εργασίας.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *