ροή ειδήσεων

Έτσι θα πληρώσετε λιγότερο ΕΝΦΙΑ! Οι λύσεις σε 5 λάθη που σας "φορτώνουν" με επιπλέον φόρο!


Πέντε διαφορετικών ειδών ελέγχους πρέπει να κάνετε στο εκκαθαριστικό... του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), το οποίο θα λάβετε, σε ηλεκτρονική μορφή, τις επόμενες ημέρες στο λογαριασμό σας στο σύστημα TAXISnet. Οι έλεγχοι αυτοί είναι ...
απαραίτητοι διότι μπορούν να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε τυχόν λάθη σας κατά τη συμπλήρωση της δήλωσης Ε9, τα οποία έγιναν αιτία να χρεωθείτε αδίκως με υπέρογκα ποσά του νέου φόρου ακινήτων.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, το εκκαθαριστικό του ΕΝΦIΑ αποτυπώνει ό, τι ακριβώς έχετε δηλώσει στο Ε9 για τα ακίνητά σας, οπότε όποια λάθη εντοπίσετε μπορείτε να τα εξαλείψετε με την υποβολή διορθωτικής δήλωσης Ε9, από την οποία θα προκύψει νέο διορθωμένο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ.

Εν όψει της έκδοσης και της ανάρτησης στο TΑΧΙSnet των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ του 2015, διαβάστε τις παρακάτω αναλυτικές οδηγίες για το τι ακριβώς πρέπει να προσέξετε στα «ραβασάκια», για να εντοπίσετε τα πιο πιθανά λάθη.
Τα πέντε σημεία SOS!

1) Ελέγξτε εάν υπολογίστηκε η έκπτωση του φόρου για τα ημιτελή σας κτίσματα. Αν έχετε στην κατοχή σας ημιτελές κενό κτίσμα, ελέγξτε εάν ο ΕΝΦΙΑ που επιβλήθηκε στο ακίνητο αυτό έχει υπολογιστεί με την προβλεπόμενη από το νόμο έκπτωση κατά 60%. Εάν η έκπτωση δεν έχει υπολογιστεί, τότε το πιο πιθανό είναι να μην έχετε επικαιροποιήσει τα στοιχεία του συγκεκριμένου ακινήτου σας στη φετινή δήλωση Ε9, αν και οφείλατε να το κάνετε! Δηλαδή, θα έπρεπε να είχατε υποβάλει Ε9 έτους 2014 και να ξαναδηλώνατε στον πίνακα 1 του Ε9 όλα τα στοιχεία για το ημιτελές κτίσμα που έχετε, συμπληρώνοντας όμως στη νέα στήλη 32, που προστέθηκε στο φετινό έντυπο, τον κωδικό 8 που δηλώνει ότι το κτίσμα αυτό είναι «κενό». Τώρα πλέον, για να διορθώσετε την παράλειψή σας αυτή, θα πρέπει να περιμένετε μέχρι να σας δοθεί η δυνατότητα να υποβάλετε διορθωτική δήλωση Ε9, όπου θα πρέπει να ξαναδηλώσετε το ημιτελές κτίσμα σας με την προσθήκη του κωδικού 8 στη στήλη 32.

2) Τσεκάρετε τι γίνεται και με τους φόρους στα αγροτεμάχια. Ελέγχοντας καλύτερα το εκκαθαριστικό μπορεί να διαπιστώσετε ότι καλείστε να πληρώσετε ένα εξωπραγματικό ποσό φόρου ακόμη και για μια άγονη εδαφική έκταση που έχετε στην κατοχή σας και η οποία βρίσκεται σε περιοχή εκτός σχεδίου και εκτός οικισμού. Ένας πιθανός λόγος για τον οποίο μπορεί να συμβαίνει αυτό είναι να έχετε δηλώσει μόνο την ονομασία της θέσης στην οποία βρίσκεται η έκταση και το νομό στον οποίο βρίσκεται η συγκεκριμένη περιοχή! Στην περίπτωση αυτή, το μηχανογραφικό σύστημα του ΥΠΟΙΚ έλαβε υπόψιν του τη μεγαλύτερη φορολογητέα τιμή αφετηρίας (Αρχική Βασική Αξία) ανά τετραγωνικό μέτρο, η οποία ισχύει σε ολόκληρο το νομό! Ελέγξτε, λοιπόν, στο εκκαθαριστικό που εκδόθηκε τι στοιχεία αναγράφονται στο πεδίο "Διεύθυνση Ακινήτου" και εφόσον επιβεβαιώσετε ότι έχετε παραλείψει να δηλώσετε το δήμο και τη Δημοτική Ενότητα που ανήκει το ακίνητο, φροντίστε στο διορθωτικό Ε9 να δηλώσετε ξανά το αγροτεμάχιό σας και να συμπληρώσετε ορθά τα στοιχεία διεύθυνσής του.

3) Εάν έχετε αγροτεμάχιο με κτίσμα, προσέξτε αν τα έχετε δηλώσει σωστά στο Ε9. Υπάρχει ακόμη πιθανότητα από τον έλεγχο του εκκαθαριστικού σας να διαπιστώσετε ότι έχετε χρεωθεί με υπέρογκο φόρο για ένα αγροτεμάχιο με κτίσμα που κατέχετε και δηλώσατε στο Ε9. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει κατ'αρχάς να γνωρίζετε ότι η νομοθεσία για τον ΕΝΦΙΑ προβλέπει ότι σε περίπτωση που μέσα σε ένα αγροτεμάχιο υφίσταται κτίσμα που χρησιμοποιείται ως κατοικία, ο φόρος του αγροτεμαχίου πενταπλασιάζεται! Αν το κτίσμα δεν είναι κατοικία, αλλά γεωργικό κτίσμα ή αποθήκη, ή επαγγελματική στέγη, ο φόρος δεν πενταπλασιάζεται. Συνεπώς, αν έχετε αγροτεμάχιο μέσα στο οποίο υπάρχει κτίσμα, το οποίο δεν είναι κατοικία, ελέγξτε αν στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ το συγκεκριμένο κτίσμα εμφανίζεται να έχει δηλωθεί ως κατοικία! Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ελέγξετε πως έχετε δηλώσει σωστά στο Ε9 τα κτίσματα στα αγροτεμάχια.

4) Ελέγξτε αν έχετε δηλώσει σωστά τα εμπράγματα δικαιώματά σας. Υπάρχουν περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων και έχουν χρεωθεί αδίκως με επιπλέον ΕΝΦΙΑ, επειδή στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία, αλλά πλήρη κυριότητα, αναγράφοντας τον κωδικό 1 αντί των κωδικών 2 ή 3 στις σχετικές στήλες του Ε9. Έτσι, κατά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ δεν υπολογίστηκε η έκπτωση επί της φορολογητέας αξίας του ακινήτου, η οποία προβλέπεται σε περίπτωση ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας, ανάλογα με την ηλικία του επικαρπωτή. Το λάθος αυτό μπορεί να εντοπιστεί με έναν απλό έλεγχο στον κωδικό που αναγράφεται στην στήλη 15 ή 19 του πίνακα 1 του Ε9, αν πρόκειται για κτίσμα ή οικόπεδο εντός σχδίου, ή στη στήλη 18 του πίνακα 2 του Ε9 αν πρόκειται για αγροτεμάχιο. Για να διορθώσετε το λάθος θα πρέπει να υποβάλετε τροποποιητική δήλωση Ε9 και να ξαναδηλώσετε τα στοιχεία του ακινήτου σας συμπληρώνοντας ορθά τη στήλη που αφορά στο εμπράγματο δικαίωμα.

5) Ελέξτε με συγκεκριμένο... μπούσουλα εάν έχετε κάνει κι άλλα λάθη ή παραλείψεις στη δήλωση των ακινήτων σας και εξαιτίας τους έχει "φουσκώσει" το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ. Από τη ΓΓΔΕ καθορίστηκαν κι άλλοι δυσμενείς για τους φορολογούμενους κανόνες υπολιγισμού του ΕΝΦΙΑ σε περιπτώσεις λαθών και ελλείψεων στη συμπλήρωση του Ε9. Ελέγξτε λοιπόν εάν υπάγεστε σε μία ή περισσότερες από τις παρακάτω περιπτώσεις:

- Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος, το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στο φορολογούμενο, εφόσον το έτος γέννησης επικαρπωτή για το συγκεκριμένο δικαίωμα είναι κενό
- Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%
- Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώμα, για τοπν υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο
- Σε περίπτωση κατά την οποία το έτος γέννησης επικαρπωτή έχει συμπληρωθεί με διψήφιο αριθμό, αυτός θεωρείται ως η ηλικία του επικαρπωτή κατά το έτος υποβολής τη δήλωσης στοιχείων ακινήτων. Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου έτους γέννησης επικαρπωτή, με εξαίρεση την προηγούμενη περίπτωση, λαμβάνεται το δυσμενέστερο για το φορολογούμενο έτος

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *