ροή ειδήσεων

Έτσι εξαφανίστηκαν πάνω από 80 δισ ευρώ απ' τα ασφαλιστικά Ταμεία



Περίπου 80 δισ ευρώ. Τόσα υπολογίζονται ότι χάθηκαν απ' τα ασφαλιστικά Ταμεία... απ' τις αποφάσεις των ελληνικών κυβερνήσεων τις τελευταίες δεκαετίες καθιστώντας τα έρμαια στην άμεση κρατική χρηματοδότηση και φθάνοντας λόγω και της κρίσης στο χείλος της κατάρρευσης...



Μόνο την πενταετία 2009 – 2014 τα ρευστά διαθέσιμα των Ταμείων, όπως γράφουν “Τα Νέα”, μειώθηκαν κατά 22 δισ ευρώ... φθάνοντας στο ποσό των 4 δισ ευρώ όταν μηνιαίως για την κάλυψη του συνόλου των συντάξεων απαιτούνται περί τα 2,5 δισ!

Η πρώτη μεγάλη απώλεια για τα Ταμεία ξεκίνησε με τον αναγκαστικό Νόμο 1611/1950, η ισχύς του οποίου έληξε το 1994. Ο νόμος επέβαλε την κατάθεση των αποθεματικών των Ταμείων στην ΤτΕ και ο τόκος καθοριζόταν από την αρμόδια Νομισματική Επιτροπή. Οι τόκοι που ορίζονταν επί δεκαετίες ήταν αρκετά χαμηλότεροι του πληθωρισμού αλλά και του επιτοκίου των τραπεζικών καταθέσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το διάστημα 1955 – 1973 η Νομισματική Επιτροπή όρισε επιτόκια 4% για αποθεματικά των Ταμείων, όταν τα επιτόκια των καταθέσεων κυμαίνονταν μεταξύ 5% και 9,5%.

Οι μεγαλύτερες απώλειες όμως προκλήθηκαν στην περίοδο 1974 – 1994 όταν ο πληθωρισμός “απογειώθηκε” κοντά στα επίπεδα του 20% και τα επιτόκια επί των διαθεσίμων των Ταμείων παρέμεναν σημαντικά υποδεέστερα απ' αυτά των καταθέσεων στις εμπορικές τράπεζες. Όπως γράφει η εφημερίδα μόνο την περίοδο 1951 – 1975 οι απώλειες που είχαν τα ασφαλιστικά Ταμεία υπολογίζονται σε 58 δισ ευρώ.

Αργότερα τη δεκαετία του '90 η κυβέρνηση της ΝΔ με το νόμο 2076/1992 έδωσε τη δυνατότητα να τοποθετούν οι διοικήσεις των Ταμείων μέχρι και το 20% των αποθεματικών τους στο Χρηματιστήριο. Το ΠΑΣΟΚ με το νόμο 2676/1999 αύξησε το ποσοστό στο 23%.

Παράλληλα με άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις μεγάλωσε το εύρος των επενδύσεων και παράλληλα διευκολύνθηκε η ανάμειξη των τραπεζών στη διαχείριση των αποθεματικών.

Υπολογίζεται ότι οι ζημιές των ασφαλιστικών ταμείων στο ΧΑ την περίοδο 1999 – 2002 ήταν πάνω από 3,5 δισ ευρώ.

Μετά ακολούθησε το σκάνδαλο με τα δομημένα ομόλογα αλλά και το κούρεμα με το PSI, το οποίο προκάλεσε απώλειες στο σύστημα ύψους 12,5 δισ ευρώ.

Μέσα σε όλα αυτά η οικονομική κρίση επιδείνωσε δραματικά την κατάσταση στο ασφαλιστικό καθώς ένας στους τρεις είναι άνεργος, ενώ το 73% των ανέργων δεν έχουν δουλειά για διάστημα άνω των 2,5 ετών. Η κρατική χρηματοδότηση έχει υποχωρήσει δραστικά ενώ η εισφοροδιαφυγή και η μείωση των εισφορών προκαλούν απώλειες 6 δισ ευρώ ετησίως.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *