ροή ειδήσεων

ΤΟΥΡΚΙΑ: 95 νεκροί, 46 χαροπαλεύουν, 245 τραυματίες [videos]


ΠΡΟΣΟΧΗ: Σκληρές εικόνες από τη στιγμή των εκρήξεων...

Οι εικόνες που καταφτάνουν τις τελευταίες ώρες από την Τουρκιά, τρεις μόλις εβδομάδες πριν από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, είναι σκληρές και ο κατάλογος των θυμάτων συνεχίζει να ανεβαίνει...


Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει πώς μια διαδήλωση υπέρ της ειρήνης βάφτηκε στο αίμα και η παγκόσμια κοινότητα εκφράζει τον αποτροπιασμό της για τα φονικά χτυπήματα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Βίντεο με πολύ σκληρές εικόνες. Προσοχή: Θα είναι καλό τα βίντεα να μην παρακολουθήσουν μικρά παιδιά:




Σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, πίσω από την επίθεση βρίσκονται δύο φερόμενοι βομβιστές αυτοκτονίας, ωστόσο, οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών συνεχίζονται, ενώ η εισαγγελία της Άγκυρας εργάζεται με στόχο την ταυτοποίηση των θυμάτων τα οποία, σύμφωνα με το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) -το φιλοκουρδικό κόμμα που είχε καλέσει στη διαδήλωση- φτάνουν τα 128 νεκροί.




Η κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος, ενώ οι πρώτες κηδείες ένθερμων υποστηρικτών της αντιπολίτευσης που σκοτώθηκαν στην επίθεση, θα τελεστούν σήμερα.





Η επίθεση σημειώθηκε χθες στις 10.04' τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας).



Δύο ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν την περιοχή γύρω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας, όπου είχαν φθάσει χιλιάδες διαδηλωτές απ' όλη την Τουρκία ανταποκρινόμενοι στο προσκλητήριο συνδικάτων, μη κυβερνητικών οργανώσεων και κομμάτων της αριστεράς και, συγκεντρώνονταν στο σημείο αυτό για να καταγγείλουν την επανάληψη της σύγκρουσης μεταξύ της Άγκυρας και των κούρδων ανταρτών.



Οι εκρήξεις μετέτρεψαν την πλατεία, που είχε γεμίζει με πτώματα, σε σκηνή πολέμου και προκάλεσαν πανικό στο πλήθος.




Ο ισλαμοσυντηρητικός πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατήγγειλε μια «επίθεση μίσους κατά της ενότητας και της ειρήνης της χώρας μας» και υποσχέθηκε ότι θα δώσει «την πιο ισχυρή απάντηση».



Από την πλευρά ο Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι έχει «ισχυρές ενδείξεις» πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε από δύο καμικάζι.



Καθώς δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης, ο πρωθυπουργός υπέδειξε ως πιθανούς δράστες: το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), τη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και το ακροαριστερό Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο (DHKP-C).




Η ιδιαίτερα φονική επίθεση πραγματοποιείται τρεις εβδομάδες πριν από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 1ης Νοεμβρίου, μέσα σε κλίμα μεγάλης έντασης που ενισχύεται από τις συγκρούσεις μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και του ΡΚΚ στη νοτιοανατολική χώρα, όπου ζουν κυρίως Κούρδοι.

Συγκλονιστικό βίντεο με τη στιγμή της διπλής έκρηξης





Στους δρόμους χιλιάδες διαδηλωτές μετά την φονική επίθεση
Πάντως, μετά την επίθεση η κατάσταση στην Τουρκία είναι ιδιαίτερα έκρυθμη.

Το HDP ενοχοποίησε ρητά την κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για ένα «κράτος-φονιά που έχει μετατραπεί σε μαφία», ενώ το βράδυ του Σαββάτου χιλιάδες διαδηλωτές πλημμύρισαν τους δρόμους πολλών τουρκικών πόλεων, καταδικάζοντας την κυβέρνηση και φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ερντογάν δολοφόνε» και «η ειρήνη θα νικήσει».



Παρόμοιες φιλοκουρδικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Ευρώπη, κυρίως στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ελβετία.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *