ροή ειδήσεων

Μακελειό στην Τουρκία: Δύο εκρήξεις στην Άγκυρα με 97 νεκρούς



Δύο εκρήξεις σε οδική αρτηρία στην Άγκυρα. Στους 97 ανέρχονται μέχρι τώρα οι νεκροί.... Οι τραυματίες έχουν φτάσει τους 186, εκ των οποίων οι 28 σε κρίσιμη κατάσταση. Σε "τρομοκρατική επίθεση" οφείλεται η έκρηξη, δηλώνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι. ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Οκτώβριος 10 2015 10:56


Δύο εκρήξεις συγκλόνισαν σήμερα οδική αρτηρία στον κέντρο της τουρκικής πρωτεύουσας, κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας, προκαλώντας πολλά θύματα, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan.


Τα αίτια των εκρήξεων δεν έχουν μέχρι στιγμής διευκρινιστεί, ενώ σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας της Τουρκίας οι νεκροί έχουν ανέλθει στους 97. Οι τραυματίες έχουν φτάσει τους 186, εκ των οποίων οι 28 σε κρίσιμη κατάσταση.

Αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης δήλωσαν ότι η ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα στην Άγκυρα ήταν "τρομοκρατική επίθεση" και εξετάζουν ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους βομβιστής αυτοκτονίας ευθύνεται γι αυτήν.

Σύμφωνα και με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή» ενδέχεται να πρόκειται για επιχείρηση αυτοκτονίας. Οι δύο εκρήξεις σημειώθηκαν με χρονική διαφορά 10-20 δευτερολέπτων.

Με προειδοποιητικά πυρά στον αέρα η τουρκική αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει μια ομάδα εξοργισμένων διαδηλωτών οι οποίοι επιχειρούσαν να φτάσουν στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού όπου νωρίτερα σήμερα σημειώθηκε η διπλή έκρηξη.

Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk μετέδωσε ότι οι εκρήξεις σημειώθηκαν πριν από μια προγραμματισμένη για αργότερα σήμερα, συγκέντρωση της τουρκικής αντιπολίτευσης υπέρ της ειρήνης στο σημείο αυτό. Η πορεία "ειρήνης" οργανώθηκε από το αριστερό, φιλοκουρδικό κόμμα HDP.

Οι διαδηλωτές, που σκόπευαν να συμμετάσχουν το απόγευμα σε μια διαδήλωση υπέρ της ειρήνης στο σημείο όπου έγιναν οι πολύνεκρες επιθέσεις, φώναζαν συνθήματα όπως "Δολοφόνοι αστυνομικοί" όταν απωθήθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Οι συγκεντρωμένοι μπροστά από το σταθμό θα έπαιρναν μέρος στη διαδήλωση που είχαν οργανώσει από κοινού η συνομοσπονδία εργαζομένων στο δημόσιο τομέα ΚΕΣΚ, η συνομοσπονδία εργατικών συνδικάτων ΝΤΙΣΚ, η Ένωση Ιατρών Τουρκίας (ΤΤΒ) και η Ένωση Επιμελητηρίων Μηχανικών (ΤΜΜΟΒ) με τίτλο «Σε πείσμα του πολέμου, ειρήνη εδώ και τώρα -Ειρήνη-Ψωμί-Δημοκρατία.



Ρεπόρτερ του πρακτορείου Ρόιτερ που βρίσκεται στο σημείο είδε τουλάχιστον 15 πτώματα να κείτονται στο έδαφος και να έχουν καλυφθεί από σημαίες, ενώ κηλίδες αίματος και ανθρώπινα μέλη είναι διάσπαρτα στο δρόμο.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είδαν πολλούς νεκρούς να κείτονται στο έδαφος.


Ντεμιρτάς: «Είμαστε αντιμέτωποι με κράτος μαφία»

«Είμαστε αντιμέτωποι με ένα κράτος μαφία, ένα κράτος δολοφόνο». Με τη δήλωση αυτή σχολίασε τις εκρήξεις που σημειώθηκαν το πρωί στην 'Αγκυρα, ο αρχηγός του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

«Είναι δυνατόν να μην γνωρίζουν, σε μια χώρα όπου οι υπηρεσίες πληροφοριών είναι τόσο ισχυρές;», αναρωτήθηκε ο Ντεμιρτάς και σημείωσε: «Εμπόδισαν τα ασθενοφόρα και θέλουν να αυξηθεί ο αριθμός των θυμάτων. Θα βαδίσουμε μαζί με αυτούς που δεν υποκύπτουν μπροστά στην αστυνομική τυραννία. Δεν θα επιτρέψουμε να τους γράψει η ιστορία. Η ιστορία δεν θα γράψει μια εξουσία που είναι τόσο τυραννική».

Λόγο για «δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες» έκανε ο Ντεμιρτάς, ενώ ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου τόνισε ότι «της Τουρκίας δεν τις αξίζει τέτοια εικόνα. Όποια και να είναι η πολιτική άποψή μας πρέπει να καταδικάσουμε την τρομοκρατία» και πρόσθεσε: «Δεν θέλω να απευθύνω ειδικές κατηγορίες, αλλά αυτός είναι ο τρόπος που πρέπει να κυβερνάται η Τουρκία;».

Τέλος ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου συσκέπτεται από τις 12 το μεσημέρι με αρμόδιους υπουργούς και στελέχη σχετικά με την ασφάλεια.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *