ροή ειδήσεων

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λέει "ναι" στα μεταλλαγμένα τρόφιμα!



Το ΕΚ καταψήφισε την πρόταση κανονισμού που θα επέτρεπε σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ... να περιορίζει ή να απαγορεύει την πώληση και τη χρήση των εγκεκριμένων από την ΕΕ γενετικά τροποποιημένων τροφίμων ή ζωοτροφών (ΓΤΟ) στην επικράτειά τους....

Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι ο κανονισμός θα αποδεικνυόταν ανεφάρμοστος και ότι θα μπορούσε να οδηγήσει στην επαναφορά των συνοριακών ελέγχων μεταξύ των χωρών που τάσσονται υπέρ και αυτών που τάσσονται κατά των ΓΤΟ.

"Η σημερινή ψηφοφορία στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η πρόταση αυτή θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ σε ό,τι έχει επιτευχθεί έως σήμερα με την ενιαία αγορά", δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Περιβάλλοντος Τζιοβάνι Λα Βία (ΕΛΚ, Ιταλία) και προσέθεσε τα εξής: " Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών έχουν εκφραστεί σοβαρές ανησυχίες για την έλλειψη μιας μελέτης αντίκτυπου, τη συμβατότητα της πρότασης με την ενιαία αγορά και το κατά πόσο θα ήταν εφικτό να εφαρμοστεί. Δεν υπήρξε καμία αξιολόγηση των ενδεχόμενων συνεπειών ή οποιονδήποτε άλλων επιλογών. Πιστεύω ότι η πρόταση αυτή θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στον γεωργικό τομέα, ο οποίος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις προμήθειες πρωτεϊνών από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Θα είχε επίσης αρνητικές επιπτώσεις στις εισαγωγές. Τέλος, υπάρχουν ανησυχίες και για το κατά πόσο θα μπορούσε στην πραγματικότητα να εφαρμοστεί δεδομένου ότι δεν υπάρχουν συνοριακοί έλεγχοι εντός της ΕΕ".

Η σύσταση του ΕΚ για απόρριψη της πρότασης υιοθετήθηκε με 577 ψήφους υπέρ, 75 κατά και 38 αποχές.

Η νομοθετική πρόταση, η οποία θα τροποποιούσε την ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ και θα επέτρεπε στα κράτη μέλη να περιορίζουν ή να απαγορεύουν τη χρήση των εγκεκριμένων από την ΕΕ γενετικώς τροποποιημένων τροφίμων και ζωοτροφών στην επικράτειά τους, κατατέθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 22 Απριλίου 2015.

Η Επιτροπή πρότεινε να εφαρμοστεί η πρόταση αυτή κατά τα πρότυπα του ευρωπαϊκού κανονισμού για τους ΓΤΟ που προορίζονται για καλλιέργεια, ο οποία τέθηκε σε ισχύ στις αρχές Απριλίου 2015. Ο κανονισμός αυτός επιτρέπει στα κράτη μέλη να απαγορεύουν την καλλιέργεια εγκεκριμένων από την ΕΕ ΓΤΟ στην επικράτειά τους.

Η ειδοποιός διαφορά, ωστόσο, είναι ότι ενώ η καλλιέργεια λαμβάνει αναγκαστικά χώρα στο έδαφος ενός κράτους μέλους, το εμπόριο των ΓΤΟ διασχίζει τα σύνορα, πράγμα που σημαίνει ότι μία εθνική απαγόρευση της πώλησης και χρήσης θα ήταν δύσκολο ή και αδύνατο να εφαρμοστεί χωρίς την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων στις εισαγωγές.

Επόμενα βήματα

Ο Επίτροπος για θέματα υγείας και ασφάλειας των τροφίμων, Vytenis Andriukaitis, ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν προτίθεται να αποσύρει τη νομοθετική πρόταση.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος29/10/15 10:55

    ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ
    ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ - Ε.ΣΥ.
    ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΑ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΑΡ. ΠΡΩΤ. 6199/ 04-09-2015
    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ
    Αυτές οι προσφορές και τα αποθεματικά που είναι στην διάθεση των Ελλήνων θα περιέλθουν στα χέρια μας όταν τους θεσμούς του κράτους μας τους αναλάβει ο Πολιτικός Φορέας «Ελλήνων Συνέλευσις - Ε.ΣΥ.».
    ΓΕΩΡΓΙΑ/ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ/ ΑΛΙΕΙΑ / ΠΑΡΑΓΩΓΑ
    5.1. Η Ελλήνων Συνέλευσις δίνει τεράστια βάση στην ανάπτυξη όλων των πρωτογενών παραγωγικών πηγών. Η γεωργία θα αναπτυχθεί με τον πιο δυνατό τρόπο. Θα καθιερωθεί σε ολόκληρη την επικράτεια η καλλιέργεια μόνο με παραδοσιακούς Ελληνικούς σπόρους.
    5.2. Θα αναπτυχθεί με πρόγραμμα ώστε το 60 % της γεωργικής παραγωγής να καθιστά αυτάρκη την χώρα μας από τα γεωργικά προϊόντα. Θα γίνει αναγνώριση όλων των φυτών της ελληνικής χλωρίδας καθώς και των παραγώγων τους, πχ ελαίων για θεραπευτικούς και για καλλωπιστικούς σκοπούς .
    ΣΕΛΙΔΑ 16 από 40
    5.3. Θα επανακτηθεί και συμπληρωθεί εκ νέου το ταμείο των ελληνικών σπόρων.
    5.4. Θα γίνει έλεγχος της τροφικής αλυσίδας και θα απαγορευθούν όλοι οι «GM» γενετικά τροποποιημένοι σπόροι και τα παράγωγα αυτών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος29/10/15 10:57

    5.5. Η Πολιτεία θα αναλάβει να διασφαλίσει τους πολίτες με τρόφιμα απαλλαγμένα από «GM» γενετικά τροποποιημένους σπόρους, θα προσφέρει εξελιγμένες μεθόδους ανάπτυξης που θα βασίζονται στις τεχνικές καλλιέργειας που ακολουθούν τις αρχέγονες αρχές όπως διατυπώνονται στη μητέρα φύση, και το πότισμα θα γίνεται μόνο με καθαρό νερό απαλλαγμένο από δηλητήρια, τοξίνες όπως φθόριο κτλ,
    5.6. Θα δημιουργηθεί μηχανισμός υποστήριξης για όλες τις μονάδες γεωργικής και ζωικής παραγωγής, μέσω προηγμένων τεχνολογιών που θα είναι εναντίον των γενετικά τροποποιημένων σπόρων και υβριδίων, με την λήψη ταυτόχρονα υποχρεωτικών εφαρμοστικών μέτρων για καλλιέργειες με τους φυσικούς τοπικούς σπόρους που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία, έτσι ώστε η Ελλάδα να γίνει ξανά ένα οργανικό πρότυπο φυσικής ανάπτυξης και οτιδήποτε καλλιεργείται στον Ελληνικό χώρο να είναι πραγματικά βιολογικό.
    5.7. Η λίπανση θα γίνεται μόνο με βιολογικά λιπάσματα και εδαφοβελτιωτικά που θα παράγονται στην ελληνική επικράτεια.
    ==ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ==

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *