ροή ειδήσεων

Έρχεται η υπερκυβέρνηση των πολυεθνικών


Ο πρώην υπάλληλος της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν, ανακοίνωσε χθες...
μέσω Twitter πως ο ιστότοπος Wikileaks είναι έτοιμος να δημοσιεύσει λεπτομέρειες για τη Συνεργασία των Δύο Πλευρών του Ειρηνικού (Trans-Pacific Partnership).
Όπερ και εγένετο. Οι λεπτομέρειες της "σκοτεινής" συμφωνίας έχουν αναρτηθεί αναλυτικά στην επίσημη ιστοσελίδα του Wikileaks.
Το Σύμφωνο Συνεργασίας των δύο πλευρών του Ειρηνικού (Trans-Pacific Parternship, TPP) θα επηρεάσει το 40% της παγκόσμιας οικονομίας.
Να σημειώσουμε πως στις 22 Απριλίου, η οικονομική επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ πέρασε νομοθεσία η οποία όχι μόνο εντατικοποιεί τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου γνωστή ως Trans Pasific Partnership (TPP ) ή Δια-Ειρηνικού (Ωκεανού) Εμπορική Συμφωνία, αλλά αφαιρεί από τη Γερουσία κάθε δικαίωμα να ασκηθεί βέτο σε κάποιο από τα άρθρα αυτά.
Με άλλα λόγια την αποκλειστική ευθύνη για τη συμφωνία θα έχει ένα πάνελ από νομικούς αντιπροσώπους των άμεσα εμπλεκόμενων πολυεθνικών.
Η συμφωνία είναι ανάμεσα στις ΗΠΑ με το Μεξικό, τη Σιγκαπούρη, τον Καναδά, την Ιαπωνία, την Αυστραλία, το Μπρουνέι, τη Χιλή, τη Μαλαισία, το Νέα Ζηλανδία, το Περού, και το Βιετνάμ. Εκτιμάται ότι θα επηρεάζει το 40% της παγκόσμιας αγοράς. Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν το 2009 και γίνονται σε απόλυτη μυστικότητα ενώ ελάχιστα έχουν διαρρεύσει κατά καιρούς στον τύπο από διάφορους ακτιβιστές.
Η TPP που ξεκίνησε ως ένα υποτιθέμενο αντίβαρο στην ολοένα και μεγαλύτερη επιρροή της Κίνας στην παγκόσμια αγορά, έχει ως σκοπό να προωθήσει προϊόντα και υπηρεσίες εταιρειών που έχουν έδρα τις ΗΠΑ στις αγορές της ΝΑ Ασίας. Στην ουσία η TPP δίνει την εξουσία στις πολυεθνικές εταιρείες έναντι των κρατών. Αν μια κυβέρνηση πάρει μέτρα τα οποία θίγουν τα συμφέροντα μιας πολυεθνικής που δραστηριοποιείται στη χώρα, τότε η εταιρεία έχει δικαίωμα να σύρει το κράτος στα διεθνή δικαστήρια και να πετύχει την αναίρεση της απόφασης ή ακόμα και να ζητήσει αποζημιώσεις.
Το ίδιο θα ισχύει αν μια εταιρεία προκαλέσει κάποια περιβαλλοντική καταστροφή. Οι κυβερνήσεις δεν θα έχουν το δικαίωμα να παύσουν την λειτουργία της πολυεθνικής ή να επιβάλλουν νόμους που θα προστατεύουν την υγεία των πολιτών τους.
Σημειώνεται πως προβλέπεται η ένταξη συνολικά 28 χωρών στις συμφωνίες αυτές, ανάμεσα τους και τα Ευρωπαϊκά κράτη.
Η EFF έχει αναφέρει ήδη ότι η μέθοδος αυτή ονομάζεται "ξέπλυμα πολιτικής", όπου μια μη δημοφιλής διάταξη αντιγράφεται και επικολλάται σε εμπορικές συμφωνίες για να γλιστρήσει μέσα στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συμφωνίας.
Το μεγαλύτερο τμήμα του κεφαλαίου Enforcement είναι αφιερωμένο στην εξειδίκευση νέων μέτρων αστυνόμευσης, με εκτεταμένες συνέπειες για τα ατομικά δικαιώματα, τις πολιτικές ελευθερίες, τους εκδότες, τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου και της προστασίας της ιδιωτικής ζωής στο διαδίκτυο, καθώς και για τα δημιουργικά, πνευματικά, βιολογικά και περιβαλλοντικά κοινά (commons). Προτείνονται ειδικά μέτρα και περιλαμβάνουν, υπερεθνικά δικαστήρια επίλυσης διαφορών στα οποία τα κυρίαρχα εθνικά δικαστήρια αναμένεται να υπόκεινται, αλλά και στα οποία δεν υπάρχουν εγγυήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.



Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *