ροή ειδήσεων

Φοροδιαφυγή και με το… νόμο



Καταργείται, με τη διάταξη για τις 100 δόσεις, το πρόστιμο των 250 ευρώ σε περίπτωση μη έκδοσης απόδειξης...




Την ώρα που οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι επιβαρύνονται με φόρους και περικοπές, το κράτος δίνει το δικαίωμα σε κάποιους να φοροδιαφεύγουν και με το νόμο.

Έτσι, στις διατάξεις του, με τις οποίες αυξάνονται τα επιτόκια στη ρύθμιση των 100 δόσεων, δίνεται η δυνατότητα να χάνεται η ρύθμιση για όσους θεωρούνται “έχοντες” και καταργείται η εκχώρηση των ανείσπρακτων μισθωμάτων, άρα επιβάλλεται φόρος για ενοίκια που δεν εισπράχθηκαν, περιλαμβάνεται και μία τουλάχιστον προκλητική διάταξη: Καταργείται το πρόστιμο των 250 ευρώ σε περίπτωση μη έκδοσης απόδειξης.

Η διάταξη αφορά κατηγορίες επαγγελματιών που απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ, όπως για παράδειγμα οι γιατροί και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με τζίρο κάτω από 10.000 ευρώ.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ακόμη και εάν ο ελεγκτής πιάσει επ’ αυτοφώρω τον επαγγελματία να μην έχει κόψει απόδειξη δεν μπορεί να του επιβάλλει πρόστιμο.

Για να καταλάβουμε, πάντως για ποιούς ανοίγει παράθυρο να φοροδιαφεύγουν άφοβα, αρκεί να δούμε τι εισοδήματα δήλωσαν ελεύθεροι επαγγελματίες, που συνήθως φωτογραφίζονται ως πρωταθλητές της φοροδιαφυγής, κυρίως στο πεδίο της μη έκδοσης αποδείξεων.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έχουν αναρτηθεί στο taxis τον Σεπτέμβριο του 2012, είναι ενδεικτικά:
Οι ηλεκτρολόγοι δηλώνουν κατά μέσο όρο ετήσιο εισόδημα 9.729 ευρώ, οι υδραυλικοί 7.903 ευρώ, οι ελαιοχρωματιστές 7.355 ευρώ, οι ιδιοκτήτες συνεργείων αυτοκινήτων 6.818 ευρώ, οι μανάβηδες 6.250 ευρώ, οι αρτοποιοί 6.139 ευρώ, οι εστιάτορες 6.105 ευρώ, οι πωλητές υποδημάτων 5.993 ευρώ, οι ιδιοκτήτες μπαρ 4.322 ευρώ, οι κομμωτές 3.916 ευρώ.

Σύμφωνα, μάλιστα με πληροφορίες, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δεν ήταν ενήμερη για τη συγκεκριμένη διάταξη, ενώ για να μην ισχύσει τελικά, θα πρέπει να έρθει νέα διάταξη νόμου, καθώς το ζήτημα δεν μπορεί να λυθεί με εγκύκλιο.


*ρεπορτάζ: Σοφία Δήμτσα/ fortunegreece.com

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *