ροή ειδήσεων

Καταδίκη της Ελλάδας για τη διαχείριση των αστικών λυμάτων σε έξι οικισμούς



Για τη μη λειτουργία συστημάτων συλλογής αστικών λυμάτων σε έξι οικισμούς καταδικάστηκε από το Δικαστήριο της...


Ε.Ε. η Ελλάδα, με το χρηματικό πρόστιμο να ανέρχεται στα 3,64 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο καθυστέρησης ως προς τη συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Το ευρωπαϊκό δικαστήριο είχε διαπιστώσει για πρώτη φορά τη σχετική παράβαση το 2007. Η μη λειτουργία συστημάτων συλλογής αστικών λυμάτων αφορά στους οικισμούς Λευκίμμης, Μαρκόπουλου, Κορωπίου, Νέας Μάκρης, Ραφήνας και Αρτέμιδας.
Η ευρωπαϊκή νομοθεσία προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε όλοι οι οικισμοί με ισοδύναμο πληθυσμό άνω των 15.000 να διαθέτουν δίκτυα αποχέτευσης αστικών λυμάτων και να επεξεργάζονται τα λύματά τους πριν από την απόρριψη.
Με τη σημερινή απόφασή του, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διαπίστωσε ότι η Ελλάδα «παρέβη την υποχρέωση εκτέλεσης της απόφασης του 2007, καθώς οι έξι οικισμοί εξακολουθούσαν να μην είναι εξοπλισμένοι με συστήματα συλλογής ή επεξεργασίας των αστικών λυμάτων».

Όσον αφορά στη χρηματική ποινή, το Δικαστήριο έκρινε ότι «η έλλειψη ή η ανεπάρκεια συστημάτων συλλογής ή επεξεργασίας των αστικών λυμάτων είναι ικανές να βλάψουν το περιβάλλον και πρέπει να λογίζονται ως ιδιαιτέρως σοβαρές».
Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παρατήρησε, ως ελαφρυντική περίσταση, ότι, λαμβανομένου υπόψη του σχετικά μικρού αριθμού των οικισμών που δεν έχουν ακόμα συμμορφωθεί, η βλάβη στο περιβάλλον είναι λιγότερο σημαντική από εκείνη που διαπιστώθηκε το 2007. Υπόψη έλαβε και τις προσπάθειες τις οποίες κατέβαλε η Ελλάδα και αναγνώρισε η Επιτροπή.

Για τον υπολογισμό της χρηματικής ποινής, το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι η διάρκεια της παράβασης που προσάπτεται στην Ελλάδα είναι σημαντική, ήτοι σχεδόν οκτώ έτη. Τέλος, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έλαβε υπόψη τη μείωση της ικανότητας πληρωμής της Ελλάδας, δεδομένου ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας μειώθηκε.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *