ροή ειδήσεων

Θα... σαπίσουν στη φυλακή τα πρωτοπαλίκαρα του Άκη



Ισόβια στον Σμπώκο για το σκάνδαλο με το σύστημα «Ερμής». Κάθεριξη 25 ετών στον Αντώνη Κάντα και 20 ετών στο Νίκο Λεονταρίτη...


Την ποινή των ισοβίων επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στον Ιωάννη Σμπώκο, πρώην γενικό διευθυντή Εξοπλισμών επί υπουργίας Τσοχατζόπουλου για την σκανδαλώδη υπόθεση του συστήματος Επικοινωνιών του Στρατού Ξηράς «Ερμής». Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στον Ιωάννη Σμπώκο, ήδη καταδικασμένο για άλλη υπόθεση εξοπλιστικών και έγκλειστο στις φυλακές Κορυδαλλού.



Παραλλήλως το δικαστήριο που νωρίτερα σήμερα έκρινε επίσης ενόχους τους άλλους δύο κατηγορούμενους Αντώνη Κάντα και Νίκο Λεονταρίτη, προσδιόρισε και τις ποινές που τους επιβάλλονται. Στον Αντώνη Κάντα, πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 25 ετών και στο Νίκο Λεονταρίτη, στέλεχος της διεύθυνσης Εξοπλισμών την εποχή Τσοχατζόπουλου, επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 20 ετών.

Οι τρεις κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν για άμεση συνέργια σε απιστία, με την επιβαρυντική περίπτωση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Ο Αντώνης Κάντας βαρύνεται επίσης με τις κατηγορίες της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων απο παράνομη δραστηριότητα. Στους κυρίους Κάντα και Λεονταρίτη αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μεταμέλειας και της καλής διαγωγής μετά την πράξη.

Οι ευθύνες του Άκη Τσοχατζόπουλου έχουν παραγραφεί βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ενώ ο τέταρτος κατηγορούμενος Ζαχαρίας Ανδρουλάκης έχει αποβιώσει.

Το χρονικό της υπόθεσης «Ερμής»

Στις 24 Ιουνίου του 2010, η Εισαγγελία Πρωτοδικών άσκησε ποινικές διώξεις -σε βαθμό κακουργήματος- μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης για το σκάνδαλο με το σύστημα επικοινωνιών του στρατού «Ερμής», τμήμα του οποίου είχε αναλάβει να κατασκευάσει η γερμανική εταιρεία «Siemens».

Οι κατηγορίες που είχαν απαγγελθεί περιελάμβαναν τα αδικήματα της απάτης από κοινού τετελεσμένης και σε απόπειρα και της υπεξαίρεσης από κοινού, αδικήματα που στρέφονται κατά του Δημοσίου.

Τις επόμενες ημέρες, η δικογραφία που έχει ήδη σχηματιστεί θα ανατεθεί σε ειδικό ανακριτή, ο οποίος και θα κρίνει εάν θα πρέπει η υπόθεση να αποσταλεί στο Εφετείο, προκειμένου να συσχετισθεί με την έρευνα που διενεργούν οι εφέτες-ανακριτές για το κύριο μέρος της υπόθεσης της Siemens.

Το «Πρώτο Θέμα» είχε αποκαλύψει στοιχεία της σκανδαλώδους υπόθεσης με το πρόγραμμα Ερμής σε αλλεπάλληλα δημοσιεύματα από το 2008 και το 2009, τα οποία προκάλεσαν το ενδιαφέρον της δικαιοσύνης, ανατροφοδότησαν τη δικαστική έρευνα και περιλαμβάνονται στη δικογραφία.

Στο πλαίσιο της πολύμηνης έρευνας, η εισαγγελία Πρωτοδικών επιχείρησε να «ξεκλειδώσει» το τραπεζικό απόρρητο του πριγκιπάτου του Μονακό προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η διαδρομή του μαύρου χρήματος που διοχέτευε η γερμανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Siemens στην Ελλάδα πέρασε και από τις προμήθειες του Πενταγώνου. Με πυξίδα την κλασική αρχή «follow the money», οι εισαγγελικές αρχές προσπάθησαν να ανασυνθέσουν το δρομολόγιο των χρημάτων που μέσω τραπεζικών ιδρυμάτων στο Μονακό πέρασαν σε υπεράκτιες εταιρείες και από κει κατέληξαν σε άγνωστα –επί του παρόντος- ταμεία.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *