ροή ειδήσεων

Δείτε γιατί οι ΗΠΑ τρέμουν την Μολδαβία



Την Τετάρτη, το Associated Press δημοσίευσε «έκθεση τρόμου», αναφορικά...
με κυκλώματα από την πρώην Σοβιετική Ένωση που προσπαθούν να πουλήσουν ραδιενεργά υλικά σε εξτρεμιστές από την Μέση Ανατολή.

Στο κέντρο όλων αυτών των υποθέσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας από το AP εδώ και πέντε χρόνια και αφορούν στην μαύρη αγορά πυρηνικών υλικών, είναι μία μικρή χώρας της πρώην Ανατολικής Ευρώπης, η Μολδαβία.
Πρόκειται για παλαιό πρόβλημα με γνωστό... γεωγραφικό προσδιορισμό, αφού η διάλυση της πρώην Σοβιετικης Ένωσης σκόρπισε το πυρηνικό της οπλοστάσιο σε πολλές νέες χώρες που ξεπήδησαν.
Μάλιστα ο Graham Allison του Harvard ήδη είχε εντοπίσει το πρόβλημα, πίσω στο 1996.
Το... αρχιπέλαγος των ρωσικών πυρηνικών όπλων θα μπορούσε να καταστρέψει το 1/7 του πλανήτη και αποτελείται από 1.000 τόνους εμπλουτισμένου ουρανίου, 100 τόνους πλουτωνίου και 30.000 πυρηνικές κεφαλές.
Μάλιστα δύο εκατ. κελύφη αερίου βρέθηκαν εγκαταλελειμμένα σε δάσος της Σιβηρίας, με τις ΗΠΑ, να βοηθούν, σύμφωνα με Αμερικανούς ειδικούς, την Ρωσία μετά την διάσπαση της να εξασφαλίσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο. Όπως σημειώνεται η συνεργασία των δύο πλευρών τερματίστηκε το 2014.
Όπως αποκαλύφθηκε, τον Φεβρουάριο, επιχειρήθηκε από το ISIS η απόκτηση στην μαύρη αγορά πυρηνικών υλικών της Μολδαβίας του ραδιενεργού ισοτόπου καίσιου 137, ενός από τα συνηθέστερα προϊόντα σχάσης του ουρανίου-235 που περιέχεται στα πυρηνικά όπλα.
Σε άλλο περιστατικό του 2011, πληροφοριοδότης του AP κατάφερε να αγοράσει ουράνιο έξω από τσίρκο της πρωτεύουσας της Μολδαβίας.
Οι αρχές της Μολδαβίας δεν είναι σίγουρες ότι δεν έχει διαφύγει ποσότητα πυρηνικών υλικών από την χώρα, της οποίας η μαύρη αγορά υπάρχει γιατί κάποιοι πληρώνουν καλά για να αποκτήσουν αυτό που δεν έχουν, δηλαδή πυρηνικά.
Όσο κάποιοι πιστεύουν ότι μπορούν να κερδίσουν πολλά λεφτά από το λαθρεμπόριο πυρηνικών υλικών, χωρίς να πιαστούν από τις αρχές, τόσο αυτό θα συνεχίζεται, αναφέρουν αμερικανικά μέσα

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *