ροή ειδήσεων

Ο Ηφαιστίωνας και η... λεηλασία του τάφου της Αμφίπολης



Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα που προέκυψαν από την ανασκαφή στον τύμβο Καστά στην ...

Αμφίπολη, όπως τα παρουσίασε χθες η Κατερίνα Περιστέρη, επικεφαλής των ανασκαφών, η οποία αποκάλυψε τα μυστικά τους που είχαν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης στο παρελθόν.

Κατά τη χθεσινή εκδήλωση που διοργανώθηκε στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, παρουσιάστηκε η πορεία των ανασκαφών και τα ευρήματα που έχουν διαπιστωθεί.
Η επικεφαλής των ανασκαφών στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης, Κατερίνα Περιστέρη, αποκάλυψε ότι οι αρχαιολόγοι βρήκαν το μονόγραμμα του Ηφαιστίωνα.
Βρέθηκε το μονόγραμμα του Ηφαιστίωνα

«Υπάρχουν τρεις επιγραφές που αποτελούν συμβόλαια έργου του ταφικού μνημείου. Οι επιγραφές γράφουν: "Παρέλαβον" και έχουν το μονόγραμμα του Ηφαιστίωνα», είπε η Κατερίνα Περιστέρη, παρουσιάζοντας μία από τις επιγραφές.
«Αυτό δηλώνει ότι πρόκειται για συμβόλαιο κατασκευής έργου και πλούσια εργολαβία» τόνισε.
Βρέθηκαν στοιχεία του προσωπικού αρχιτέκτονα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Δεινοκράτη
Στον επίλογο της ομιλίας της, η κυρία Περιστέρη αποκάλυψε ότι οι αρχαιολόγοι εντόπισαν ευρήματα με την σφραγίδα του προσωπικού αρχιτέκτονα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Δεινοκράτη.
Λεηλατημένο το ταφικό μνημείο μεγάλου ήρωα
Σύμφωνα με τα ευρήματα του ταφικού μνημείου, ο τύμβος έχει υποστεί πολυάριθμες λεηλασίες μέχρι τον καιρό των τελευταίων Μακεδόνων και τα στοιχεία αποκαλύπτουν την ύπαρξη λατρευτικού χώρου εντός του μνημείου για μεγάλο ήρωα.
Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών βρέθηκαν νομίσματα σε καλή κατάσταση, όπως για παράδειγμα του Αλέξανδρου και του Κασσάνδρου. Ωστόσο, τα περισσότερα νομίσματα που βρέθηκαν είναι καμένα ή κατεστραμμένα.
«Πέρα από την καταστροφή που έχει δεχθεί το μνημείο, έχει σημασία η μοναδικότητά του. Πρόκειται για ένα τεράστιο ταφικό συγκρότημα, με εξαιρετικά γλυπτά» είπε η Κατερίνα Περιστέρη.



Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *