ροή ειδήσεων

Πωλούνται όπως είναι... καταπατημένα!



«Ξεπαγώνει» από το υπουργείο Οικονομικών ένα φιλόδοξο σχέδιο νόμου που είχε ετοιμαστεί από...



την προηγούμενη κυβέρνηση την άνοιξη του 2014, ωστόσο, δεν ψηφίστηκε ποτέ από τη Βουλή. Ο λόγος για το νομοσχέδιο που επιτρέπει την εξαγορά των καταπατημένων ακινήτων του Δημοσίου, τα οποία ανέρχονται κατά πολλούς σε περισσότερα από 20.000. Δεν αποκλείεται δε να αγγίξουν τα 30.000 ακίνητα, εφόσον υπάρξει ενδελεχής καταγραφή και πλήρης εικόνα για το ποια είναι η περιουσία του Δημοσίου που έχει καταπατηθεί εδώ και δεκαετίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ημερησίας του Σαββάτου», αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ετοιμάζουν διορθωτικές μετατροπές του παλαιότερου νομοσχεδίου και θα το καταθέσουν στο τραπέζι των δανειστών ως ισοδύναμο για σκληρά μέτρα που προβλέπει το Μνημόνιο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο «λογαριασμός» από το «πωλητήριο» σε 20.000 δημόσια ακίνητα μπορεί να ξεπεράσει το 1 δισ. και ίσως φτάσει και το 1,5 δισ. ευρώ σε βάθος χρόνου και ανάλογα με την ανταπόκριση των καταπατητών.

Εκτιμήσεις για εκτάσεις
Οι σημερινές προβλέψεις των αρμόδιων υπηρεσιών αναφέρουν ότι τελικά θα μπορούσαν να πωληθούν έναντι χαμηλού τιμήματος περί τα 20.000 ακίνητα που έχουν καταπατηθεί εδώ και χρόνια. Υπάρχουν καταπατημένα σπίτια, κτίρια γραφείων αλλά και χιλιάδες γεωργικές εκτάσεις, οικόπεδα, παραλίες, παραθαλάσσιες εκτάσεις. Χαρακτηριστικά αναφέρονται οι παραλίες Κουλούρας στη Λάρισα, Πλατανιά Ρεθύμνου, Πόρτο Κουφό στη Χαλκιδική, το Βαρθολομιό στον Ν. Ηλείας, αλλά και ακίνητα στην Πλάκα που είχαν καταπατηθεί από δημόσιο φορέα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και αυτό της παραλίας στο Πλατανιά του νομού Ρεθύμνου. Σε μια παραλία μήκους 1.470 μέτρων εντοπίζονται 40 στρέμματα διαφόρων ειδών καταπατήσεων, από ενοικιαζόμενα δωμάτια, τουριστικά συγκροτήματα μέχρι κάμπινγκ, χώροι στάθμευσης, ακόμη και δημοτική παιδική χαρά.

Ολόκληρα χωριά στην Ελλάδα
«Είναι αδιανόητο να μην αντιμετωπίζεται το πρόβλημα των μακροχρόνιων καταπατήσεων. Ακόμη και ολόκληρα χωριά κτίστηκαν πάνω σε κρατικά ακίνητα, ενώ υπήρξαν καταπατήσεις που δεν έγιναν κακοβούλως, αλλά οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν καθόλου τίτλους και δεν μπορούν να προχωρήσουν σε καμιά δικαιοπραξία».
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση καλλιεργητών κερασιών στην περιοχή της Πέλλας. Οι καλλιέργειες είναι εδώ και χρόνια σε δημόσιες εκτάσεις και δεν διαθέτουν τίτλους ιδιοκτησίας. Όταν επιβλήθηκε το εμπάργκο από τη Ρωσία οι κερασοπαραγωγοί θέλησαν να πάρουν αποζημιώσεις, αλλά το κράτος αρνήθηκε, ακριβώς επειδή δεν τους ανήκαν οι εκτάσεις.
Με βάση το νομοσχέδιο που είναι ήδη έτοιμο, αλλά πρέπει να γίνουν ορισμένες αλλαγές προς όφελος των φτωχών καταπατητών προβλέπονται τα εξής:

• Ο κάτοχος ακινήτου με ή και χωρίς τίτλους που είναι δημόσιο ή ανταλλάξιμο και ανήκει στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου δικαιούται να καταθέσει αίτηση εξαγοράς στις αρμόδιες κτηματικές υπηρεσίες. Ο χρόνος που θα δοθεί είναι ένα έτος από την ψήφιση του νόμου, εκτός κι αν υπάρξει μεγάλη ανταπόκριση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα προβλέπεται η ένταξη στη ρύθμιση όσων διαθέτουν δημόσια έκταση επί τουλάχιστον μία χωρίς διακοπή, περίοδο και μέχρι την 31/12/2013 και εφόσον η κατοχή συνεχίζεται μέχρι και την έναρξη του νόμου. Ετσι θα εξαιρεθούν από την ευνοϊκή ρύθμιση οι νέοι καταπατητές οι οποίοι θα αντιμετωπιστούν αυστηρά, πιθανότατα με τσουχτερά πρόστιμα ή ακόμη και αποβολή τους από το ακίνητο, ανάλογα με το μέγεθος της αυθαιρεσίας και φυσικά κοινωνικά κριτήρια. Για παράδειγμα, άλλη θα είναι η αντιμετώπιση ενός καταπατητή μιας μικρής γεωργικής έκτασης που τη χρησιμοποιεί για καλλιέργεια κι άλλη ενός ξενοδοχειακού συγκροτήματος που έχει κατασκευάσει εγκαταστάσεις σε παραλίες ή σε δημόσια ακίνητα.

• Μπορούν να εξαγορασθούν: α) Αστικά ακίνητα. Για οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων, έκταση μέχρι πέντε στρέμματα. Για περιοχές που βρίσκονται μέσα σε σχέδιο πόλης ή για οικισμούς που προϋφίστανται του έτους 1923, έκταση ίση με το ελάχιστο εμβαδόν αρτίου, κατά κανόνα ή παρέκκλιση, και οικοδομήσιμου οικοπέδου κατά το οικείο σχέδιο πόλεως. Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται η εξαγορά συνεχόμενης έκτασης, εφόσον αυτή καλύπτεται από μόνιμα κτίσματα. β) Επί αγροτικών ακινήτων, ενιαία έκταση μέχρι δέκα στρέμματα και μέχρι είκοσι στρέμματα συνολικά.

• H εξαγορά ακινήτου επί του οποίου έχουν ανεγερθεί αυθαίρετα κτίσματα σε καμιά περίπτωση δεν νομιμοποιεί τα κτίσματα αυτά. Θα δοθεί συγκεκριμένη προθεσμία που ο καταπατητής θα πρέπει να υποβάλει αίτηση νομιμοποίησης ή τακτοποίησης των κτισμάτων. Είναι δηλαδή διπλή η διαδικασία και φυσικά διαφορετικό το κόστος της εξαγοράς.

• Ως τίμημα εξαγοράς ορίζεται:
α) Για τις εκτός σχεδίου περιοχές, η αντικειμενική αξία που έχει το ακίνητο κατά το χρόνο υποβολής της σχετικής αίτησης εξαγοράς. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε αλλαγή των αντικειμενικών αξιών ώστε το τελικό κόστος να είναι μικρότερο. Αλλωστε οι υπάρχουσες τιμές είναι εξωπραγματικές και πολλές φορές έως και 70% πάνω από τις εμπορικές, ειδικά για αστικές περιοχές.

β) Για τις εντός σχεδίου περιοχές λαμβάνεται υπόψη η χαμηλότερη αντικειμενική αξία του οικείου Διαμερίσματος.
Αγνωστη η δημόσια περιουσία που έχει καταπατηθεί
Ακόμη και εν έτει 2015 το ελληνικό δημόσιο αδυνατεί να πει με σαφήνεια πόσα είναι τα ακίνητα που κατέχει και διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ Α.Ε. και φυσικά το ΤΑΙΠΕΔ.

Παλιότερα οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 80.000 ακίνητα, αργότερα υπήρξε μια πιο συντηρητική πρόβλεψη για χαρτοφυλάκιο 71.000 - 72.000 ακινήτων σε όλη την Ελλάδα. Από αυτά το 35% υπολογίζεται ότι είναι καταπατημένο, δηλαδή περίπου 25.000 ακίνητα.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *