ροή ειδήσεων

Ψάρια φρέσκα, κατεψυγμένα ή σε κονσέρβα; Δείτε τι είναι καλύτερο


Αν είστε λάτρης των ψαριών και έχουν κυρίαρχη θέση στο διατροφικό σας πρόγραμμα,...
σίγουρα θα έχετε αναρωτηθεί εάν πρέπει να τρώμε μόνο φρέσκα ψάρια ή είναι θρεπτικά και αυτά σε άλλες μορφές.


Την απάντηση δίνουν οι ειδικοί από την Εθνική Βάση Θρεπτικών Συστατικών (NND) του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της σχετικής έρευνας, λοιπόν, προκύπτει ότι τα φρέσκα ψάρια και αυτά σε κονσέρβα είναι σχεδόν εξίσου θρεπτικά.

Φυσικά, αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση που οι κονσέρβες είναι παλιές. Φαίνεται, δηλαδή, ότι εάν θα επιλέξει κάποιος το ένα ή το άλλο είναι καθαρά υποκειμενικό θέμα, καθώς το καθένα έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του.

Πλεονεκτήματα ψαριών σε κονσέρβα

- Τείνουν να είναι οικονομικότερα και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής

- Είναι πιο πιθανό να είναι άγρια ψάρια και όχι ιχθυοκαλλιέργειας

- Ψάρια κονσέρβας όπως οι σαρδέλες παρέχουν περισσότερο ασβέστιο επειδή τα κόκαλά τους, που είναι πλούσια σε αυτό το ιχνοστοιχείο, μαλακώνουν κατά τη διαδικασία της κονσερβοποίησης

- Τα άγρια ψάρια του Ατλαντικού (σολομός) είναι πιθανό να περιέχουν λιγότερο υδράργυρο όταν καταναλώνονται σε κονσέρβα από ό,τι φρέσκα, καθώς χρησιμοποιούνται μικρότερα σε μέγεθος ψάρια.

- Το λάδι της κονσέρβας πιθανώς να έχουν κατακρατήσει περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που είναι πολύτιμα για την υγεία του εγκεφάλου απ' ότι εκείνα σε άλμη

Μειονεκτήματα ψαριών σε κονσέρβα

- Το πρόσθετο λάδι της κονσέρβας αυξάνει το θερμιδικό φορτίο του ψαριού

- Τα ψάρια σε κονσέρβα περιέχουν περισσότερο αλάτι σε σχέση με τα φρέσκα, άρα όσοι έχουν πρόβλημα υγείας θα πρέπει να προσέχουν

Τι συμβαίνει με τα κατεψυγμένα

Σε κάθε περίπτωση, εάν δεν μπορείτε να αγοράσετε φρέσκα ψάρια και δεν θέλετε να φάτε κονσέρβες, τότε –σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ενημέρωσης για τα Τρόφιμα (EUFIC)- τα κατεψυγμένα ψάρια είναι πολύ καλή επιλογή, καθώς είναι εξίσου θρεπτικά με τα φρέσκα όταν δεν είναι πολυκαιρισμένα

Όπως εξηγεί το EUFIC, αναλόγως με την μέθοδο κατάψυξης και με το πέρασμα του χρόνου μειώνονται τα επίπεδα των ωφέλιμων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που περιέχουν τα κατεψυγμένα ψάρια, επομένως το ιδανικό είναι να καταναλώνονται μέσα έως 6-12 μήνες από την κατάψυξη.

Τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά των ψαριών (πρωτεΐνες, βιταμίνες A, D και Β12, ασβέστιο, ψευδάργυρος) δεν επηρεάζονται από την ψύξη.




Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *