ροή ειδήσεων

Ασφαλιστικές εισφορές ανάλογα με τα τετραγωνικά της επιχείρησης


Την είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών ανάλογα με το... τετραγωνικό μέτρο εξετάζει ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος.
Αξιόπιστες πηγές του "Κ" αναφέρουν πως ο κ. Κατρούγκαλος έχει...
αποδεχθεί καταρχάς την πρόταση κορυφαίων διοικητικών στελεχών του ΙΚΑ για εισαγωγή... αντικειμενικών τεκμηρίων για κάθε επιχείρηση σ' ό,τι αφορά το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που πρέπει να καταβάλλει κάθε μήνα.

Κάτι τέτοιο σημαίνει πως θα υπάρχει ένας μίνιμουμ αριθμός μισθωτών τον οποίο θα δικαιολογείται να ασφαλίζει ένας επιχειρηματίας ανάλογα με το εμβαδόν της επιχείρησης αλλά και το αντικείμενο εργασίας στο οποίο δραστηριοποιείται.

Αν οι ασφαλισμένοι που εμφανίζει ένας επιχειρηματίας δεν "συμβαδίζουν" με τα παραπάνω αντικειμενικά κριτήρια, δηλαδή αν, για παράδειγμα, ελάχιστοι ασφαλισμένοι εμφανίζονται να απασχολούνται σε μία γιγάντια επιχείρηση, τότε ο επιχειρηματίας θα πρέπει να συμμορφωθεί άμεσα, ασφαλίζοντας το προσωπικό το οποίο –σύμφωνα με τις νόρμες που διαμορφώσει το ΙΚΑ– θα έπρεπε να απασχολεί κατ' ελάχιστον.

Εγχειρίδιο προς... ελεγκτές

Στόχος ενός τέτοιου μέτρου είναι να αποφευχθούν φαινόμενα τα οποία συναντώνται κατά βάση σε επιχειρήσεις εστίασης (π.χ., ταβέρνες) και διασκέδασης (π.χ., clubs), πολλές από τις οποίες ενώ εδράζονται σε γιγάντιους χώρους και εξυπηρετούν καταφανώς μεγάλο αριθμό πελατών, εμφανίζονται ως ασφαλισμένοι σε κραυγαλέο βαθμό ελάχιστοι εργαζόμενοι, μιας και οι μισοί και πάνω δουλεύουν ανασφάλιστοι.

Έτσι, κατά τον έλεγχο τον οποίο θα κάνουν τα κλιμάκια του ΙΚΑ σε μια επιχείρηση, δεν θα καταμετρούν μόνο ή θα... αναζητούν τους εργαζομένους οι οποίοι απασχολούνται, αλλά θα έχουν ταυτόχρονα στα χέρια τους ένα εμπεριστατωμένο "εγχειρίδιο" στο οποίο θα είναι διατυπωμένο πόσους ασφαλισμένους θα πρέπει κατά κανόνα να απασχολεί πάνω-κάτω και να ασφαλίζει κάθε επιχείρηση.

Αν δεν υπάρχει μια σχετική αντιστοιχία μεταξύ των ασφαλισμένων που θα έπρεπε πάνω-κάτω να έχει η επιχείρηση και εκείνων που εμφανίζει, τότε ο εν λόγω επιχειρηματίας θα είναι υπόλογος έναντι του ΙΚΑ.

Αναζητούν 500 εκατ. ευρώ

Υπηρεσιακά στελέχη του ΙΚΑ, με τα οποία μίλησε το "Κ", εκτιμούν ότι από την πάταξη της εισφοροδιαφυγής ιδίως στον χώρο της εστίασης, όπου αυτή κατά κύριο λόγο εντοπίζεται όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία του συστήματος "Άρτεμις" μπορούν να εισπραχθούν 500 εκατ. ευρώ και έτσι να κλείσει κατά 50% το ετήσιο έλλειμμα του εν λόγω Ταμείου.

Από το υπουργείο Εργασίας επισημαίνουν πως αν το ΙΚΑ δεν λύσει και, μάλιστα, τάχιστα, τα δομικά λειτουργικά προβλήματά του, δεν θα μπορέσει να υποδεχτεί τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία.

Το Μνημόνιο προβλέπει πως μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015 "η κυβέρνηση θα ενοποιήσει όλα τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης σε μια ενιαία οντότητα". Παράλληλα, θα προβεί σε "κατάργηση όλων των υφιστάμενων ρυθμίσεων για τη διακυβέρνηση και τη διαχείριση, θα συγκροτήσει νέο διοικητικό συμβούλιο και ομάδα διαχείρισης χρησιμοποιώντας την υποδομή και οργάνωση του ΙΚΑ".

"Ακέφαλα" τα Ταμεία

Μεγάλο πρόβλημα, πάντως, στην όλη διαδικασία λειτουργικών αλλαγών στο ΙΚΑ και των ενσωματώσεων των άλλων Ταμείων σ ' αυτό αποτελεί πως τα δύο σημαντικότερα Ταμεία, το ΙΚΑ αλλά και ο ΟΑΕΕ, παραμένουν αυτήν τη στιγμή "ακέφαλα".

Ο διοικητής του ΙΚΑ, κ. Γιάννης Θεωνάς, παραιτήθηκε προεκλογικά για να συμμετάσχει στην καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο διοικητής του ΟΑΕΕ, κ. Αναστάσιος Πετρόπουλος, έγινε αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης.

*Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *