ροή ειδήσεων

49 χρόνια θύρα 13 [videos]


Στις 19 Νοεμβρίου του 1966 ιδρύθηκε κι επισήμως η Θύρα 13, με σκοπό να αποτελέσει...
αναπόσπαστο κομμάτι της ομάδας, τον έξτρα παίχτη της σε κάθε άθλημα....



Εντός κι εκτός έδρας, στο εξωτερικό, παντού και πάντα δίπλα στην ομάδα τους οι πιστοί οπαδοί του Παναθηναϊκού δεν άφησαν ποτέ την ομάδα μόνη της. Ούτε στα εύκολα, ούτε στα δύσκολα. Και κυρίως στα δύσκολα.

Η ίδρυσηΜέχρι το 1966 λειτουργούσαν πολλοί σύνδεσμοι φιλάθλων σε όλη την Αθήνα ενώ είχαν ξεκινήσει να ανοίγουν και σύνδεσμοι στην επαρχία. Υπήρχε πάντα, όμως, η σκέψη για τη δημιουργία ενός διαφορετικού συνδέσμου από τους υπολοίπους. Έτσι, ακόμα και αν οι βάσεις είχαν μπει από το 1950 περίπου, μετά από πολλές προσπάθειες η Θύρα 13 θα στεγαστεί και θα λειτουργήσει για πρώτη φορά στις 19 Νοεμβρίου του 1966 στο Μεταξουργείο σε γραφεία στην οδό Κολωνού 68.
Η απόφαση για την έγκριση του καταστατικού από το πρωτοδικείο Αθηνών πάρθηκε στις αρχές του 1967. Μπροστάρηδες στην προσπάθεια αυτή ήταν οι Γιώργος Καρβέλας, Στάθης Σκαλίκος, Αποστόλης Ιωαννίδης και αρκετοί ακόμα.
Πρώτος οργανωτής της Θύρας 13 ήταν ο Λάκης Ρουλαλάς, που μαζί με την παρέα του οργάνωνε και ξεσήκωνε τους φιλάθλους με τα πρωτότυπα και πάντα επίκαιρα στιχάκια των συνθημάτων του.

Το τραγικό δυστύχημα
Η έναρξη της λειτουργίας της Θύρας 13 συνδυάστηκε με ένα τραγικό δυστύχημα, το οποίο στοίχισε τη ζωή σε δύο μέλη της. Ήταν 27 Νοεμβρίου του 1966 όταν το πούλμαν το οποίο μετέφερε τα μέλη του συνδέσμου στην Κατερίνη για να δουν τον αγώνα Βέροια-Παναθηναϊκός, συγκρούστηκε, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν ο Γιώργος Κόσκορος και ο Δημήτρης Σαραντάκος (εκ των ιδρυτικών στελεχών της Θύρας 13).
Στο επόμενο παιχνίδι του Παναθηναϊκού κατατέθηκαν στεφάνια από τους ποδοσφαιριστές της ομάδας, ενώ η Θύρα 13 ήταν γεμάτη μαύρα πανιά, αφήνοντας κενές τις δύο θέσεις που συνήθως κάθονταν οι αδικοχαμένοι οπαδοί. Στα δύο καθίσματα, μάλιστα, είχαν τοποθετηθεί λουλούδια για τα «αδέρφια» που χάθηκαν νωρίς.

Η κόντρα με τις διοικήσειςΗ «επαναστατική» μορφή της Θύρας 13 φάνηκε από την ίδρυσή της, καθώς από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας των συνδέσμων ξεκίνησε η ανάμειξή τους με τα αγωνιστικά θέματα, όπου ασκούσαν δριμεία κριτική κατά όσων πίστευαν ότι βλάπτουν το συμφέρον του Παναθηναϊκού.
Οι «παλιοί» θυμούνται το θέμα παραμονής του Στέφαν Μπόμπεκ το 1966, όταν η Θύρα 13, μαζί με άλλους συνδέσμους, πήρε σαφή θέση υπέρ της παραμονής του, απειλώντας παράλληλα θεούς και δαίμονες σε περίπτωση που αποχωρούσε. Τελικά οι πιέσεις έπιασαν τόπο, καθώς ο Μπόμπεκ παρέμεινε στον πάγκο της ομάδας εκείνη τη χρονιά.
Λίγο αργότερα, η Θύρα 13 πρωτοστάτησε ξανά για την περίφημη ανανέωση που γκρέμισε το λεγόμενο καθεστώς των βεντετών που οδήγησε λίγα χρόνια αργότερα την ομάδα στην ιστορική επιτυχία του τελικού του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο Γουέμπλεϊ.
Βέβαια, η μεγαλύτερη κόντρα που είχε ποτέ η Θύρα 13, ήταν με την οικογένεια Βαρδινογιάννη, η οποία οδήγησε μετά από πολλά χρόνια στο συλλαλητήριο στις 13 Απριλίου του 2008, με συμμετοχή τουλάχιστον 30.000 «πράσινων» οπαδών αλλά και παλαιμάχων της ομάδας.
Επίσης, η Θύρα 13 δεν δίστασε ποτέ να αναφερθεί με εμφατικό τρόπο στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα της χώρας, καθώς όποτε το έκρινε με συνθήματα αλλά και με πανό, έκανε «επίθεση» στις εκάστοτε κυβερνήσεις. Ήταν, μάλιστα, από τις πρώτες θύρες στις οποίες αναρτήθηκαν πανό για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά.

Θύρα 13 παντού!Η Θύρα 13 διατηρεί συνδέσμους σε όλη την Ελλάδα, στην Κύπρο, ενώ εξετάζεται η ίδρυση συνδέσμων και στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, στην Αθήνα υπάρχουν 11 σύνδεσμοι: Κεντρικός, Βόρεια Προάστεια, Γκύζη, Ζωγράφου, Καματερό, Μεσόγεια, Νότιοι, Πατήσια, Πετράλωνα, East End, West Block.
Στην επαρχία 26: Άγιος Νικόλαος, Αγρίνιο, Αλεξανδρούπολη, Άργος, Άρτα, Βόλος, Ιωάννινα, Ηγουμενίτσα, Θεσσαλονίκη, Θήβα, Καβάλα, Καλαμπάκα, Κοζάνη, Κόρινθος, Λήμνος, Ορεστιάδα, Πάτρα, Ρόδος, Σέρρες, Σητεία, Σύρος, Τρίπολη, Χαλκίδα, Χανιά, Χίος, ενώ συνεργάζεται με 32 ακόμη.
Στην Κύπρο 5: Λάρνακα, Λεμεσός, Λευκωσία, Παραλίμνι, Πάφος.
Οι περιοχές που έχουν δείξει ενδιαφέρον για ίδρυση συνδέσμου είναι τα Φάρσαλα, η Μελβούρνη, η Ελβετία και η Ολλανδία.


Δείτε σε βίντεο και φωτογραφίες (στο media gallery) στιγμές από το «πράσινο» πέταλο:










sdna.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *