ροή ειδήσεων

Ανθρωποκυνηγητό! Βρήκαν ποιος έβαλε την βόμβα στο ρωσικό Airbus


Είναι ο Αμπού Οσάμα αλ Μάσρι ο «ιθύνων νους» πίσω από την κατάρριψη του ρωσικού Airbus στη χερσόνησο του Σινά;...



Στον Αιγύπτιο κληρικό πέφτουν οι υποψίες των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, που είναι σχεδόν βέβαιες ότι σε εκείνον ανήκει η φωνή στο ηχητικό μήνυμα της 4ης Νοεμβρίου με το οποίο οι τζιχαντιστές ανέλαβαν την ευθύνη για την συντριβή του ρωσικού αεροπλάνου, που παρέσυρε στο θάνατο 224 ανθρώπους.


Εν τω μεταξύ, άνδρες της αιγυπτιακής αστυνομίας σκότωσαν σε συνοικία του Καΐρου, ένα εκ των ηγετικών στελεχών του βραχίονα της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). Ο Ασράφ Αλί Χασανάιν αλ Γκαράμπαλι, ο οποίος παρουσιάζεται από το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου ως «ένας από τους πιο επικίνδυνους τρομοκράτες» του βραχίονα του ΙΚ στη χώρα, φέρεται να είχε εμπλακεί στην απαγωγή και στον αποκεφαλισμό του Τόμισλαβ Σάλοπεκ, ενός Κροάτη ο οποίος εργαζόταν για λογαριασμό μιας γαλλικής εταιρείας τον Αύγουστο. Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εσωτερικών διευκρινίζει ότι σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με αστυνομικούς οι οποίοι προσπαθούσαν να τον συλλάβουν στην πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο Χασανάιν ήταν ένα από τα πλέον καταζητούμενα στελέχη του αιγυπτιακού βραχίονα του ΙΚ-της Άνσαρ Μπέιτ αλ Μάκντις, η οποία μετονομάστηκε τον Νοέμβριο του 2014 σε «Επαρχία του Σινά» του Ισλαμικού Κράτους και δήλωσε υποταγή στο «χαλιφάτο» την ίδρυση του οποίου έχουν ανακηρύξει οι τζιχαντιστές στα τμήματα της Συρίας και του Ιράκ που έχουν καταλάβει.

Αυτή η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για τη συντριβή του αεροσκάφους που μετέφερε Ρώσους τουρίστες την 31η Οκτωβρίου στο Σινά, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και οι 224 επιβαίνοντες σε αυτό, σε αντίποινα, όπως ανέφερε, για τους ρωσικούς βομβαρδισμούς εναντίον των τζιχαντιστών στη Συρία.

Παρότι η Αίγυπτος αρνείται να εξάγει επισήμως συμπεράσματα καθώς η έρευνα για το συμβάν βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, το Λονδίνο και η Ουάσινγκτον έχουν ανακοινώσει δημόσια πως θεωρούν ότι είναι «πολύ πιθανό» το Airbus να καταστράφηκε εξαιτίας βομβιστικής επίθεσης.

Ο Χασανάιν φέρεται, σύμφωνα με τις αιγυπτιακές αρχές, να σχεδίασε και να συμμετείχε στη διάπραξη της απόπειρας δολοφονίας εναντίον του τότε υπουργού Εσωτερικών Μοχάμεντ Ιμπραήμ τον Μάιο του 2013, τη δολοφονία τουλάχιστον τριών αστυνομικών και πέντε δοκίμων αστυνομικών, αλλά και μια βομβιστική επίθεση εναντίον του ιταλικού προξενείου στο κέντρο του Καΐρου τον Ιούλιο που είχε αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος.

Άλλες ενέργειες η ευθύνη για τις οποίες προσάπτεται από τις αρχές στον Χασανάιν ήταν η απαγωγή και η δολοφονία ενός μηχανικού, υπηκόου των ΗΠΑ, πέρυσι σε μια ερημική περιοχή, αλλά και μια απόπειρα βομβιστικής επίθεσης εναντίον ενός αρχαίου ναού στο Λούξορ.

Η «Επαρχία του Σινά» έχει σκοτώσει εκατοντάδες αστυνομικούς και στρατιώτες αφότου ο στρατός ανέτρεψε τον ισλαμιστή πρώην πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι κι εξαπέλυσε ένα κύμα αιματηρής καταστολής εναντίον των υποστηρικτών του το καλοκαίρι του 2013.

Στο μεταξύ, η Μόσχα ανακοίνωσε σήμερα ότι έχουν επιστρέψει στη Ρωσία ήδη 25.000 Ρώσοι υπήκοοι από τους περίπου 80.000 που παραθέριζαν στο Σαρμ ελ Σέιχ και άλλα θέρετρα της Ερυθράς Θάλασσας. Από τη δική του πλευρά το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι έχουν επιστρέψει 5.000 από τους περίπου 20.000 Βρετανούς τουρίστες που παραθέριζαν στην Αίγυπτο.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *