ροή ειδήσεων

Αισιόδοξο το μέλλον για τις ακτοπλοϊκές μετά την επιστροφή στην κερδοφορία


Με σαφώς μεγαλύτερη αισιοδοξία ατενίζουν το μέλλον οι εταιρείες του κλάδου της ακτοπλοΐας, καθώς τουλάχιστον...



οι μεγαλύτεροι όμιλοι έχουν πλέον επιστρέψει στην κερδοφορία, ενισχύοντας τη ρευστότητά τους. Χθες, οι Μινωικές Γραμμές ανακοίνωσαν καθαρά κέρδη μετά από φόρους της τάξεως των 17,6 εκατ. ευρώ για την περίοδο του φετινού εννεαμήνου, έναντι κερδών της τάξεως των 2,2 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Αντίστοιχα, η λειτουργική κερδοφορία ενισχύθηκε κατά σχεδόν 14 εκατ. ευρώ, καθώς ανήλθε σε 31,5 εκατ. ευρώ.
Οι επιδόσεις αυτές αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σημασία, καθώς επιτεύχθηκαν εν μέσω μιας δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, αλλά και παρότι ο κύκλος εργασιών παρέμεινε σχετικά σταθερός σε σχέση με το εννεάμηνο του 2014, καθώς δεν ξεπέρασε τα 135,6 εκατ. ευρώ (από 134,9 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος). Οπως ανέφερε η εισηγμένη, οι θετικές οικονομικές επιδόσεις οφείλονται κυρίως στη μείωση του κόστους καυσίμων, ως συνέπεια της πτώσης των διεθνών τιμών πετρελαίου, καθώς και στη μείωση των χρηματοοικονομικών εξόδων. Μάλιστα, η εικόνα θα μπορούσε να είναι ακόμα καλύτερη αν δεν είχαν επιβληθεί οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων τον Ιούλιο, που εκ των πραγμάτων επιβάρυναν τον κλάδο, καθώς είχαν αρνητικό αντίκτυπο στα έσοδα από τον εσωτερικό τουρισμό και μάλιστα κατά την πιο κρίσιμη περίοδο, αφού το καλοκαίρι καταγράφεται η μεγαλύτερη δραστηριότητα στον κλάδο.
Στις αρχές της εβδομάδας, η ΑΝΕΚ είχε ανακοινώσει και αυτή την επιστροφή της στην κερδοφορία, καθώς τα καθαρά κέρδη του ομίλου μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε 2,4 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών ύψους 11 εκατ. ευρώ κατά το περσινό εννεάμηνο. Μάλιστα, η επίδοση αυτή επιτεύχθηκε παρά τη μείωση του κύκλου εργασιών κατά 8,5% φέτος, σε 125,8 εκατ. ευρώ, έναντι 135,7 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΑΝΕΚ, η βελτίωση αυτή έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την επιτυχή αναδιάρθρωση του μακροπρόθεσμου δανεισμού της εισηγμένης, με τη διοίκηση να εκτιμά ότι είναι εφικτή μια συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες κατά το προσεχές διάστημα. Σημειωτέον ότι και η Attica Group ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες τον διπλασιασμό των λειτουργικών της κερδών για το φετινό εννεάμηνο, καθώς αυτά ανήλθαν σε 72,86 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη εκτοξεύτηκαν σε 34,5 εκατ. ευρώ, έναντι 6,11 εκατ. ευρώ πέρσι.
Οπως αντιλαμβάνεται κανείς, η οικονομική κατάσταση των ακτοπλοϊκών εταιρειών έχει βελτιωθεί κατακόρυφα, με αποτέλεσμα το μέλλον να προδιαγράφεται περισσότερο αισιόδοξο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), κ. Μιχάλη Σακέλλη, κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12μήνου, οι τιμές των ναυτιλιακών καυσίμων υποχώρησαν κατά 28%, προσφέροντας σημαντική ανάσα στις εταιρείες, καθώς το εν λόγω έξοδο αποτελεί το 55% και πλέον των λειτουργικών δαπανών των πλοίων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την πενταετία 2009 - 2014, οι εταιρείες του κλάδου έχουν καταγράψει συνολικές απώλειες του μεταφορικού έργου, της τάξεως των 15 εκατ. επιβατών, μέγεθος που μεταφράζεται σε απώλεια εσόδων ύψους 600 εκατ. ευρώ. Ανάλογου ύψους είναι και η επιβάρυνση που έχουν υποστεί από την αύξηση του κόστους των ναυτιλιακών καυσίμων κατά το ίδιο διάστημα και μέχρι την υποχώρηση των τελευταίων μηνών.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος20/11/15 18:17

    Φυσικό είναι αφού το εισητήριο Ρόδο Πάτμος κοστίζει όσο με το αεροπλάνο Ρόδος ΜΑΔΡΙΤΗ!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *