ροή ειδήσεων

Πρόκληση Τούρκων: Η Ελλάδα απωθεί μετανάστες στα τουρκικά ύδατα και πνίγονται


Στοιχεία για τις μεταναστευτικές ροές από τα εδάφη της Τουρκίας αλλά και...
πολλές θέσεις της Άγκυρας για το ζήτημα περιλαμβάνονται στην έκθεση της αρμόδιας επιτροπής τηςτουρκικής εθνοσυνέλευσης. Την ώρα που οι Τούρκοι επιδεικνύουν ύποπτη αδιαφορία στο να συμμετάσχουν σε λύση για το προσφυγικό, ισχυρίζονται ότι η ελληνική ακτοφυλακή -που με αυτοθυσία διασώσει ναυαγούς- «απωθεί τους παράτυπους μετανάστες στα τουρκικά χωρικά ύδατα».

Η έκθεση συντάχθηκε έπειτα από επιτόπιες έρευνες τον Φεβρουάριο του 2014, και καταγράφονται στοιχεία για τους παράτυπους μετανάστες που συνέλαβε η τουρκική ακτοφυλακή, όσο και ισχυρισμοί για τη συμπεριφορά των ελληνικών αρχών απέναντι τους.

Ειδικότερα, στην έκθεση τονίζεται:

“Ένας ισχυρισμός που διατυπώθηκε κατά τις έρευνες της επιτροπής μας από παράτυπους μετανάστες και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, είναι ότι πολλοί από τους παράτυπους μετανάστες που φτάνουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, απωθούνται από την ελληνική αστυνομία και ακτοφυλακή στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Έχουν διατυπωθεί επίσης και ισχυρισμοί όπως ότι η απώθηση αυτή σε ορισμένες περιπτώσεις έχει ως αποτέλεσμα να πνιγούν οι παράτυποι μετανάστες και ότι πριν από την απώθηση, ασκείται βία προς τους παράτυπους μετανάστες και τους αφαιρούνται με βίαιο τρόπο τα χρήματα και άλλα αντικείμενά τους. Προβάλλεται επίσης ο ισχυρισμός πως, παρότι έχουν γνωστοποιηθεί διά της διπλωματικής οδού από τις τουρκικές αρχές προς τις ελληνικές ορισμένες περιπτώσεις απώθησης, αυτές συνεχίζονται.

Κατά τα άλλα, αναφέρεται πως οι νομοί της Τουρκίας από όπου ξεκινούν οι παράτυποι μετανάστες είναι η Αδριανούπολη, τα Δαρδανέλια (Τσανάκαλε), το Παλαιόκαστρο (Μπαλίκεσιρ), η Σμύρνη, το Αϊδίνι και η Μούγλα.

Σύμφωνα με τον πίνακα που περιλαμβάνεται στην έκθεση ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών που συνέλαβε η τουρκική ακτοφυλακή την περίοδο 2007-2014 έχει ως εξής:
•2007: 4852
•2008: 7570
•2009: 3677
•2010: 1219
•2011: 546
•2012: 2531
•2013: 8047
•2014: 214

Σχετικά με τους αριθμούς αυτούς, στην έκθεση αναφέρεται ότι «η αύξηση κατά το έτος 2008 οφείλεται στις συγκρούσεις στο Αφγανιστάν και την Παλαιστίνη. Στη συνέχεια δραστηριοποιήθηκε η FRONTEX και άρχισαν να φυλάσσονται πιο αποτελεσματικά τα ελληνικά χωρικά ύδατα, πράγμα που έγινε αποτρεπτικός παράγοντας για την παράνομη μετανάστευση».

Αναφέρεται επίσης ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτών που οργανώνουν την παράνομη μετανάστευση είναι πολίτες της Τουρκίας, αλλά ότι έχουν συλληφθεί ή ταυτοποιηθεί ως παράνομοι διακινητές και πολίτες της Ελλάδας, της Γεωργίας, της Ουκρανίας, του Ιράν, του Ιράκ, της Συρίας, της Ρωσίας, της Σερβίας, της Παλαιστίνης, της Κίνας, της Τσετσενίας και της αυτοαποκαλούμενης ΤΔΒΚ.

Αναφορά γίνεται τόσο στην συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όσο και στην αντίστοιχη συνεννόηση με την ΕΕ.

«Ωστόσο, το 2002 έχει υπογραφεί συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας. Με βάση τη συμφωνία, η Ελλάδα μπορεί και εκδίδει τους παράτυπους μετανάστες που έχει διαπιστωθεί ότι μετέβησαν από την Τουρκία. Υπάρχει μάλιστα σύμφωνη γνώμη για πολλές σχετικές λεπτομέρειες, όπως για παράδειγμα τα λιμάνια όπου θα γίνεται η διαδικασία της έκδοσης».

Στην έκθεση αναφέρεται ότι από την υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας, «η Ελλάδα ισχυρίστηκε ότι συνολικά 111.264 παράτυποι μετανάστες προήλθαν από την Τουρκία. Η Τουρκία αποδέχθηκε ότι οι 13.000 από αυτούς τους παράτυπους μετανάστες ξεκίνησαν από την Τουρκία και τελικά η Ελλάδα εξέδωσε 3.800».

Αναφέρεται επίσης ότι «η Τουρκία με τη σειρά της ισχυρίστηκε ότι 7.968 παράτυποι μετανάστες έφτασαν από την Ελλάδα στην Τουρκία, αλλά η Ελλάδα δέχθηκε μόνο 29 από αυτούς».

Στην έκθεση γίνεται λόγος και για τη συμφωνία επανεισδοχής που είχε υπογραφεί στις 16 Δεκεμβρίου 2013 μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας και μάλιστα με τρόπο θετικό. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι «το θέμα της συμφωνίας έγινε αντικείμενο συζητήσεων στην κοινή γνώμη και διατυπώθηκε η άποψη ότι για πρώτη φορά υπογράφεται τέτοιου είδους συμφωνία και ότι αυτό θα ζημιώσει την Τουρκία. Ωστόσο η Τουρκία έχει υπογράψει παρόμοιες συμφωνίες με πολλά κράτη. Με βάση τις συμφωνίες αυτές έχουν εκδοθεί από και προς την Τουρκία χιλιάδες μετανάστες. Συνεπώς δεν πιστεύουμε ότι η συμφωνία επανεισδοχής με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα προκαλέσει ζημιά».




Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *