ροή ειδήσεων

Νησιά Αιγαίου: Μαζικές οι απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ


Μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν από το ΠΑΜΕ και στα νησιά του Αιγαίου την Πέμπτη 12 Νοέμβρη...


Στη Λέσβο, εκατοντάδες λαού και νεολαίας συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου με κεντρικό σύνθημα: «ΟΧΙ στη νέα φοροληστεία, ΟΧΙ σε νέες μειώσεις μισθών», που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης.

Στη συγκέντρωση απηύθυναν χαιρετισμούς εκπρόσωποι του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, του Συλλόγου Προοδευτικών Γυναικών Λέσβου, της ΠΑΣΥ, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο Θοδωρής Ασλανίδης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λέσβου. Στην απεργιακή συγκέντρωση συμμετείχε με πολυμελή αντιπροσωπεία και το πανό του το Μικτό Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας για ΑμΕΑ - «Κυψέλη».

Ακολούθησε πορεία μέσα από τους δρόμους της πόλης βροντοφωνάζοντας: «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, τώρα με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη» και «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει», η οποία κατέληξε στο παλιό Εργατικό Κέντρο Λέσβου. Κτίριο το οποίο λειτουργεί με ευθύνη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου για την οργάνωση της πολύμορφης εργατικής αλληλεγγύης σε όλους ανεξαιρέτως τους πρόσφυγες και μετανάστες στη Λέσβο, όπου κι αν βρίσκονται, από κοινού με την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων ενάντια στην αντιλαϊκή επίθεση που ξεδιπλώνεται άγρια σε βάρος τους από κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ένωση και κεφάλαιο.
Στη Σάμο, με συνθήματα όπως «Εμπρός λαέ, να τ’ αποφασίσεις, τη δύναμη την έχεις, για να τους νικήσεις», «Όχι άλλη φτώχεια, όχι άλλα βάρη, εμπρός λαέ για κοινωνία άλλη», «Πόλεμο στον πόλεμο των καπιταλιστών αυτή είναι η απάντηση των εργατών» κ.ά., εκατοντάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, αγρότες, γυναίκες, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι και νέες έδωσαν μαχητικό και αγωνιστικό «παρών» στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Σάμου που ανήκει στη δύναμη του ΠΑΜΕ. Αρχικά έγινε πορεία που ξεκίνησε από τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου και αφού διέσχισε τον παραλιακό δρόμο κατέληξε στην κεντρική πλατεία, όπου έγινε η συγκέντρωση. Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν ο Σταμάτης Φιλιππής, μέλος της Γραμματείας Σάμου του ΠΑΜΕ, πρόεδρος του Νομ. Τμήματος της ΑΔΕΔΥ και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο. Σύντομο χαιρετισμό έκαναν ο Μάριος Βαλωμένος, εκ μέρους της διοίκησης του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Σάμου, ο Αποστόλης Βαλαμώντης,πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου και εκ μέρους της ΠΑΣΥ, ο Νίκος Κονταξής. Το ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης θυροκολλήθηκε στο γραφείο του Δημήτρη Σεβαστάκη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ της Σάμου.
Στη Χίο, στην είσοδο της Απλωταριάς συγκεντρώθηκαν σε μια μαζική από νωρίς οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Στη συγκέντρωση με απόφασή του συμμετείχε το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Χίου. Παραβρέθηκαν επίσης εργαζόμενοι, το ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ, από το Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου, τα ΑμΕΑ. Έγιναν ομιλίες από τη Στέλλα Αμπαζή, πρόεδρο του Σωματείου ιδιωτικών Υπαλλήλων, από την Σοφία Γατανά, μέλος του ΔΣ των ΟΤΑ, και από τον Ξενοφών Αξιώτη, εκπρόσωπο του Σωματείου Οικοδόμων Χίου. Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με πορεία στο λιμάνι και το κέντρο της πόλης.


Στη Λήμνο, μαζική ήταν η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ που πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι της Μύρινας. Στη συγκέντρωση στην οποία καλούσαν το Παράρτημα Λήμνου του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου, το Νομαρχιακό Τμήμα Λήμνου της ΑΔΕΔΥ, καθώς και πολλά σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, συμμετείχαν εργαζόμενοι, αγρότες, ψαράδες και επαγγελματοβιοτέχνες. Μίλησαν ο Κώστας Μαδυτινός, πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Λήμνου της ΑΔΕΔΥ και ο Δημήτρης Πινάκος, εκπρόσωπος του παραρτήματος Λήμνου του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου και πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων. Στη συνέχεια η συγκέντρωση ενέκρινε ψήφισμα το οποίο εκφώνησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ, Νίκος Πλάντζος. Ακολούθησε πορεία στο Δημαρχείο της Λήμνου και στο Νοσοκομείο του νησιού, όπου εκπρόσωποι των σωματείων επέδωσαν το ψήφισμα στον αντιδήμαρχο και την υποδιοικήτρια του Νοσοκομείου αντίστοιχα.


Στην Κω, σε μια από τις μαζικότερες απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες του τελευταίου διαστήματος ολοκληρώθηκε η κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου, σωματείων και φορέων.

Το πανό στήθηκε από νωρίς στην πλατεία Ελευθερίας, με κεντρικό σύνθημα στο πανό «Εργατιά Μπροστά - Τώρα μια γροθιά. Όλοι στον αγώνα».

Κατόπιν απόφασης γενικής συνέλευσης συμμετείχαν με δικό τους μπλοκ και πανό, με σύνθημα «Όχι στο ξεκλήρισμα του πρωτογενή τομέα», οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι του νησιού.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου, αφού χαιρέτισε στη συγκέντρωση, στη συνέχεια διάβασε το ψήφισμα και των τεσσάρων συλλόγων (Αγροτικού, Κτηνοτροφικού, Αλιέων, Μελισσοκομικού) με τα αιτήματά τους.

Ιδιαίτερη ήταν η παρουσία των μαθητών από το 2ο Γυμνάσιο Κω που μετά από απόφασή τους συμμετείχαν στην κινητοποίηση, όπως και οι μαθητές από το 1ο Λύκειο.

Μετά την κεντρική ομιλία που έγινε από εκπρόσωπο του Εργατικού Κέντρου και την εκφώνηση του απεργιακού ψηφίσματος, ακολούθησε πορεία με παλμό και συνθήματα για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, κατά της φοροληστείας, ενώ παράλληλα οι διαδηλωτές εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες που φτάνουν στο νησί.


Στη Ρόδο, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στις 11 το πρωί στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όπου πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση, ενώ μετά τις ομιλίες προχώρησαν σε πορεία σε κεντρικούς δρόμους. Ιδιαίτερη ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό. Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ, χαιρετίζει τους εργατοϋπαλλήλους της περιοχής που έκαναν σήμερα το βήμα της απεργίας και τονίζει ότι η σημερινή απεργία είναι η αρχή μιας σειράς κινητοποιήσεων που πρέπει να αναπτυχθούν το επόμενο διάστημα. Καλεί επίσης τα Σωματεία της περιοχής να βρίσκονται σε επιφυλακή για κινητοποιήσεις με την κατάθεση του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό. Επόμενος σταθμός η συγκέντρωση για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και το συλλαλητήριο για την Υγεία στο οποίο έχει καλέσει το Σωματείο των εργαζομένων του Νοσοκομείου στις 19 Νοέμβρη.

902.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *