ροή ειδήσεων

Ελίζαμπεθ Αμπραχά: Η συγκλονιστική διαδρομή της προσφυγοπούλας-σύμβολο


Από το ναυάγιο της Ρόδου... στη Σουηδία και κάνει ξανά όνειρα...

Της Ανθής Βούλγαρη - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Νέα ζωή στη Σουηδία ξεκινάει η Ελίζαμπεθ Αμπραχά. Η πρόσφυγας από την Ερυθραία που βρισκόταν σε προχωρημένη εγκυμοσύνη όταν σώθηκε τον Απρίλιο από ναυάγιο ανοιχτά της Ρόδου αναπνέει αέρα ελευθερίας, έχοντας στην αγκαλιά της τον μονάκριβο γιο της. Μπορεί πλέον να ονειρεύεται για το μέλλον τους και να αφηγείται τις δύσκολες στιγμές που πέρασε, αφού έχει δώσει τα δικαιώματα να γίνει η ζωή της βιβλίο.

Τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» φέρνουν στο φως τη συγκλονιστική διαδρομή, αλλά και τα σκληρά «χτυπήματα» που επιφύλαξε η μοίρα στη νεαρή προσφυγοπούλα, αποκαλύπτοντας το δεύτερο προσωπικό «ναυάγιο» που έζησε.

To πρόσωπο της Ελίζαμπεθ Αμπραχά έγινε σύμβολο της αγωνίας και του πόνου των χιλιάδων προσφύγων που παλεύουν καθημερινά με τα κύματα του Αιγαίου προκειμένου να φτάσουν στα ελληνικά παράλια και η δραματική ιστορία της γράφτηκε στις σελίδες των μεγαλύτερων εφημερίδων όλου του κόσμου.

ΟΡΘΟΠΟΔΗΣΕ

Τον Απρίλιο η είδηση ενός ναυαγίου ανοιχτά της Ρόδου και η φωτογραφία του λοχία Αντώνη Δεληγιώργη όταν έβγαζε σώα μέσα από τη θάλασσα την έγκυο άτυχη γυναίκα προκάλεσαν ρίγη συγκίνησης σε όλο τον πλανήτη. Από τότε πέρασαν σχεδόν επτά μήνες. Η Ελίζαμπεθ Αμπραχά, με την αγάπη που της έδειξαν οι κάτοικοι της Ρόδου, κατάφερε να ορθοποδήσει, ωστόσο τα βάσανά της δεν σταμάτησαν, αφού μερικές εβδομάδες μετά την ημέρα που γέννησε το αγοράκι της έμαθε πως ο σύζυγός της ήταν νεκρός.

«Την Ελίζαμπεθ και το αγοράκι της, τον Αντώνη μας, τους αγκαλιάσαμε από την πρώτη κιόλας στιγμή. Προσωπικά, ανέλαβα να της νοικιάσω σπίτι εδώ στο νησί και να φροντίζω για το φαγητό τους», δηλώνει στα «Π» η πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού Ρόδου, Δέσποινα Δελαπόρτα, και περιγράφει: «Η Ελίζαμπεθ είναι ένα πολύ δυνατό πλάσμα. Οταν άρχισε να ανακτά τις δυνάμεις της, θέλησε να φύγει για να συνεχίσει την πορεία της προς το όνειρό της. Είναι απόφοιτη χημικός μηχανικός, με μάστερ, και είχε γίνει δεκτή σε πανεπιστήμιο της Γερμανίας για να κάνει το διδακτορικό της. Ο στόχος ήταν να φτάσει εκεί, όπου και θα συναντούσε τον σύζυγό της». Ετσι, λοιπόν, η Ελίζαμπεθ έφτασε στην Αθήνα και αναζήτησε βοήθεια αρχικά στους «Γιατρούς του Κόσμου» και έπειτα στο «Χαμόγελο του Παιδιού», όμως η φλόγα του ονείρου της να φτάσει στη Γερμανία έμενε άσβεστη στην ψυχή της. Περίμενε με ανυπομονησία τα χαρτιά της, αλλά η γραφειοκρατία καθυστερούσε τις διαδικασίες. Εν τω μεταξύ, η μοίρα έπαιξε ακόμη ένα τραγικό παιχνίδι στην κοπέλα από την Ερυθραία.



ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

«Θυμάμαι με πήρε ένα πρωί ουρλιάζοντας και φώναζε “πέθανε, πέθανε. Είναι νεκρός”», περιγράφει η πολύ καλή φίλη της πλέον και διαπολιτισμική μεσολαβήτρια, Δέσποινα Καραχωρίτη, και συνεχίζει: «Εκείνο το πρωί η πεθερά της Ελίζαμπεθ την ενημέρωσε πως βρήκαν το πτώμα του άντρα της, του Ντάνιελ, κάπου στη Λιβύη. Οπως μου είπε, είχαν ξεκινήσει μαζί από την Ερυθραία. Είχαν δώσει 20.000 δολάρια στους διακινητές και από 7.000 επιπλέον ο καθένας για να τους βγάλουν πλαστά διαβατήρια, ώστε να πετάξουν μέχρι την Κωνσταντινούπολη. Τελικά, οι διακινητές έφεραν μόνο το δικό της και υποτίθεται πως την επόμενη ημέρα θα έφερναν και του Ντάνιελ».

Η Ελίζαμπεθ έφτασε στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί λαθραία στο «Μαρμαρίς» και, τελικά, στη Ρόδο, αλλά ο σύζυγός της έμελλε να μη φτάσει ποτέ. Με ραγισμένη την καρδιά της για ακόμη μία φορά, πήρε τον μικρό Αντώνη και έφυγε από την Αθήνα ξανά παράνομα. Εφτασε στη Θεσσαλονίκη, πέρασε στην Ουγγαρία και βρέθηκε στη Γερμανία. «Εκεί πήγε στο πανεπιστήμιο για να κάνει τα χαρτιά της και να ξεκινήσει το διδακτορικό, ωστόσο το πρόβλημα ήταν πως, για να γίνει δεκτή με το παιδί, έπρεπε να υπάρχει η υπογραφή του πατέρα, ο οποίος ήταν νεκρός, και το πιστοποιητικό θανάτου

του δεν το είχε ακόμη στα χέρια της», εξηγεί η φίλη της, η οποία θα γίνει τελικά και η νονά του παιδιού.

Στην αγκαλιά μιας οικογένειας

Μετά την περιπέτειά της μέχρι τη Γερμανία, η Ελίζαμπεθ, ευρισκόμενη σε απόγνωση, ταξίδεψε προς τη Σουηδία, όπου και έκανε αίτηση για άσυλο. Πέρασε από την πρώτη συνέντευξη και περιμένει να περάσει και από δεύτερη. Το κράτος εκεί της παρεχώρησε ένα μικρό σπίτι, ωστόσο η νεαρή μητέρα φιλοξενείται από μια οικογένεια.



Φαίνεται ευτυχισμένη μαζί με τον Αντωνάκη της, ενώ κοντά της είναι και η αδελφή της, Αλτζι, η οποία έφτασε στη Σουηδία επίσης λαθραία. «Μιλάμε καθημερινά. Ξέρω ότι είναι καλά. Τώρα περιμένει να περάσει από τη δεύτερη συνέντευξη, για να της παραχωρηθεί άσυλο και να της δώσουν ένα σπίτι. Ονειρό της είναι του χρόνου να μπορέσει να γυρίσει στη Γερμανία, προκειμένου να ξεκινήσει το διδακτορικό που τόσο πολύ θέλει να κάνει», λέει η κ. Καραχωρίτη και σημειώνει: «Για μένα η Ελίζαμπεθ είναι πλέον κάτι πιο πάνω από φίλη. Τη θεωρώ μέλος της οικογένειάς μου και για τον Αντωνάκη νοιαζόμαστε όλοι όσοι τους έχουμε γνωρίσει».

Οσον αφορά τα υπόλοιπα σχέδια της Ελίζαμπεθ, ήδη, όπως πληροφορούμαστε, έχει δώσει τα δικαιώματα για να γραφτεί βιβλίο με τη ζωή της, ενώ της έχουν ζητήσει την άδεια να γίνει και ταινία η ιστορία της.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *