ροή ειδήσεων

Ο Αντρέα Στραματσιόνι νέος προπονητής του Παναθηναϊκού ...


Ο Αντρέα Στραματσιόνι είναι τελικά ο «εκλεκτός» για τον πάγκο του Παναθηναϊκού...

Ο 39χρονος προπονητής προτιμήθηκε προκειμένου να διαδεχτεί στον πάγκο του «τριφυλλιού» τον Γιάννη Αναστασίου, με τις δύο πλευρές να φτάνουν τελικά σε οριστική συμφωνία.

Ο Στραματσιόνι αναμένεται να έρθει στην Αθήνα την Κυριακή, ούτως ώστε να διευθετηθεί το τυπικό σκέλος του «deal», ήτοι να υπογράψει ο νεαρός τεχνικός το συμβόλαιό του με τους πράσινους.

Ο Στραματσιόνι τη σεζόν 2012-13 βρισκόταν στον πάγκο της Ιντερ, ενώ πέρυσι καθοδήγησε την Ουντινέζε του Ορέστη Καρνέζη.
Εφόσον δε στραβώσει κάτι, ο Αντρέα Στραματσιόνι θα κάνει ντεμπούτο στον πάγκο του Παναθηναϊκού στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο, στις 21 Νοεμβρίου, καθώς μετά το σημερινό ματς με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι, ακολουθεί διακοπή λόγω εθνικών ομάδων.



Αυτός που τρέλανε τον Μοράτι και πλακώθηκε με τον Κασάνο



Ο Τσάρλυ καταπιάνεται με τον προπονητή Αντρέα Στραματσιόνι, το βασικό υποψήφιο για ν' αναλάβει τον Παναθηναϊκό. Η δουλειά του Ιταλού στις ακαδημίες, το φιλόδοξο ξεκίνημα με την Ίντερ, οι συνεχείς αλλαγές συστημάτων, οι τραυματισμοί και οι παταγώδεις αποτυχίες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ και εκτός απροόπτου ο 39χρονος Αντρέα Στραματσιόνι θα είναι ο νέος προπονητής του Παναθηναϊκού.

Όσοι επιλέξετε να διαβάσετε παρακάτω, θα πρέπει να ξέρετε πως θα δούμε την πραγματική καριέρα του Στραματσιόνι με ρεαλισμό και χωρίς προσπάθεια ωραιοποίησης.

Είναι δεδομένο πώς για να αφήσει ένας προπονητής ένα μεγάλο πρωτάθλημα για να έρθει στη δική μας Super League κάτι δεν πήγε καλά. Για παράδειγμα ο Πογέτ, όπως γράψαμε σε προηγούμενο κείμενο, στο τελευταίο παιχνίδι του στον πάγκο της Σάντερλαντ απέναντι στην Άστον Βίλα, δέχτηκε ακόμα και εισβολή από φιλάθλους της Σάντερλαντ που απαιτούσαν να φύγει. Ήταν ο μάγος που έγινε μισητός.

Πάμε να δούμε τι συνέβη και ο Αντρέα Στραματσιόνι, που άρχισε με πολλά όνειρα την προπονητική καριέρα του και αναγκάζεται να κάνει ένα βήμα πίσω αφήνοντας το ιταλικό ποδόσφαιρο για να εργαστεί στην Ελλάδα.
Από τα 24 σε τμήματα υποδομής

Η μοίρα έφερε έτσι τα πράγματα που ο Αντρέα Στραματσιόνι στο πρώτο επίσημο παιχνίδι τους ως ποδοσφαιριστής της Μπολόνια έπαθε έναν πολύ σοβαρό τραυματισμό, ο οποίος τον οδήγησε να "κόψει" το ποδόσφαιρο και να ασχοληθεί με την προπονητική.

Μπορεί στα 39 χρόνια τπυ να είναι μικρός, εξασκεί ωστόσο το επάγγελμα 15 χρόνια, παρότι τα περισσότερα χρόνια σαν προπονητής νέων παιδιών.



Δούλεψε σε διαφορές συνοικιακές ομάδες της Ρώμης μέχρι να αναλάβει το 2005 την ομάδα νέων της Ρόμα. Πρέπει να είναι καλός παιδαγωγός και να είχε ταλέντο στο να διαχειρίζεται νέους ποδοσφαιριστές και να τους αναδεικνύει, καθώς έφτιαξε το όνομά του μέσα από τη δουλειά του σε τμήματα υποδομής.
Όταν τρέλανε τον Μοράτι

Έκανε θαυμάσια δουλειά στη Ρόμα, έφτιαξε το βιογραφικό του και το καλοκαίρι του 2011 ο Μοράτι τού έδωσε να αναλάβει την ομάδα νέων της Ίντερ.

Την πρώτη χρονιά του ο Στραματσιόνι κατέκτησε το πρωτάθλημα της Πριμαβέρα και ο Μοράτι τρελάθηκε με τη δουλειά του.

Στο Champions League των νέων, το "Next Gen Series", ο ισχυρός άνδρας της Ίντερ παρακολουθούσε τα παιχνίδια από τον πάγκο της ομάδας και τα ζούσε έντονα.

Ήταν τόση μεγάλη η πίστη του Μοράτι στις ικανότητες του Σταματσιόνι αλλά και ο ενθουσιασμός του για την δουλειά του με τους νέους της Ίντερ που την επόμενη της κατάκτησης του Champions League νέων απέλυσε τον Ρανιέρι και έδωσε την ομάδα στον Στραματσιόνι.

Στις 25 Μαρτίου του 2012 κατέκτησε το Next Gen Series και στις 26 ανέλαβε την πρώτη ομάδα της Ίντερ.
Από πουλέν του Μοράτι στον Αλαφούζο

Από εδώ και μπρος αρχίζει η πραγματική καριέρα του Στραματσιόνι ως πρώτος προπονητής. Ο καθένας καταλαβαίνει πως για να φθάσει από πουλέν του Μοράτι τον Μάρτιο του 2012 να καταλήγει 3 ½ χρόνια αργότερα στον Αλαφούζο στη διαδρομή κάτι στράβωσε.

Ο Στραματσιόνι αναλαμβάνει την Ίντερ στην 9η θέση με 41 βαθμούς. Κάνει πρεμιέρα 1η Απριλίου στο "Μεάτσα" με την Τζένοα, εφαρμόζει ένα "καθαρό" 4-3-3 στο πρώτο ημίχρονο, το γυρνάει σε "καθαρό" 4-4-2 στην επανάληψη και επικρατεί με 5-4.

Η πρώτη περίοδος του ως προπονητής της Ίντερ είναι εξαιρετική. Με ρεκόρ 5-2-2 ο Στραματσιόνι πετυχαίνει το στόχο που του έχει βάλει η διοίκηση, παίρνει την 6η θέση και βγάζει την Ίντερ στο Europa League.

Ο Μοράτι ενθουσιασμένος για την επιλογή του τού κάνει τριετές συμβόλαιο.

Ο Στραματσιόνι αμέσως προωθεί πέντε παίκτες από την ομάδα νέων που δούλευε και παράλληλα έχει μία προίκα για να κάνει μεταγραφές. Ξοδεύει 45 εκατομμύρια ευρώ. Φέρνει τους Χαντάνοβιτς, Παλάσιο, Γκουαρίν, Αλβάρο Περέιρα, Ματίας Σιλβέστρ, παίρνει δανεικό τον Γκαργκάνο και ανταλλάσσει με τη Μίλαν τον Πατσίνι για να πάρει τον Κασάνο.
Αλλάζει συνέχεια τακτικές

Το χαρακτηριστικό του Στραματσιόνι είναι πως αλλάζει συνέχεια τακτικές. Κάνει σημαντικές παρεμβάσεις στην ομάδα του ακόμα και στη διάρκεια των παιχνιδιών. Στα 9 παιχνίδια που έδωσε την πρώτη σεζόν του, αλλά και στα πρώτα τέσσερα παιχνίδια της δεύτερης, μέχρι δηλαδή και την εντός έδρας ήττα από την Σιένα, εφάρμοζε συστήματα με τέσσερις αμυντικούς.

Ο Στραματσιόνι αρχίζει την σεζόν με αμυντικό δίδυμο του Ρανόκια - Σιλβέστρ, ακραίους μπακ τους Σανέτι - Ναγκατόμο, εξάρι τον Γκαργκάνο, εσωτερικούς χαφ Γκουαρίν, Καμπιάσο ή Αλβάρο Περέιρα και στην επίθεση τριάδα των Κασάνο, Σνάιντερ, Μιλίτο.

Νικάς εκτός με 3-0 την Πεσκάρα, χάνει στο "Μεάτσα" 3-1 από τη Ρόμα, κερδίζει 2-0 στο Τορίνο και δέχεται ταπεινωτική εντός έδρας ήττα με 2-0 από τη Σιένα.

Εκεί μπήκε στο μυαλό του και η τακτική με τρεις στόπερ, βλέποντας τον Ρανόκια (που για έναν περίεργο λόγω πάντα τον ξεκινούσε) να μην μπορεί να δώσει ασφάλεια ούτε με τον Σιλβέστρ ούτε με τον Ζέσους.

Ξαφνικά η συνταγή με τους τρεις στόπερ αποδεικνύεται σε φάρμακο. Η Ίντερ κερδίζει επτά παιχνίδια στη σειρά. Ο Στραματσιόνι βάζει τον έμπειρο Σάμουελ λίμπερο πίσω από τους Ρανόκια, Ζέσους και από εκεί και πέρα, ανάλογα με τον αντίπαλο, αποφασίζει πώς θα "χτίσει" την τακτική του που ποτέ δεν ήταν ίδια. Αυτό είναι και το χαρακτηριστικό του. Αλλάζει συνέχεια συστήματα.
Η τελευταία μεγάλη βραδιά στο Τορίνο

Το σερί ολοκληρώνεται με μία τεράστια νίκη στην έδρα της Γιουβέντους.

Το παιχνίδι της 3ης Νοεμβρίου του 2012 ήταν μεγάλο. Η "Γιούβε" προερχόταν από ένα εκπληκτικό αήττητο σερί 49 αήττητων παιχνιδιών, ήταν στην πρώτη θέση με 28 βαθμούς και η Ίντερ πίσω της με τέσσερις βαθμούς διαφορά (24).

Ο Στραματσιόνι εφαρμόζει ένα 3-4-1-2, δέχεται γκολ στο πρώτο λεπτό από τον Βιδάλ, ο Μιλίτο ισοφαρίζει στο 59ο λεπτό με πέναλτι, στο 69ο βγάζει τον Κασάνο βάζοντας τον Γκουαρίν και αλλάζει τακτική σε 3-4-3 και με γκολ των Μιλίτο - Παλάσιο φεύγει θριαμβευτής.

Ο Στραματσιόνι το βράδυ στις 3ης Νοεμβρίου του 2012 θεωρείτο για όλη την Ιταλία ο επόμενος μεγάλος Ιταλός προπονητής. Ο Μοράτι είχε σιγουρευτεί πως έκανε την κατάλληλη επιλογή και όλη την εβδομάδα, ο Τύπος τον αποθέωνε και του έκανε αφιερώματα.

Έσπασε το ρεκόρ της Γιουβέντους, αλλά μοιάζει σαν να του άφησε η "γηραιά κυρία" κάποια κατάρα. Από εκείνη την ημέρα είχε μόνο κατηφόρα. Κατηφόρα που τον έφθασε στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Κατρακύλα

Την επόμενη αγωνιστική έχασε 3-2 στο Μπέργκαμο και τον πήρε η κάτω βόλτα. Έχασε σχεδόν όλη την ομάδα με τραυματισμούς.

Η Ίντερ τερμάτισε εν τέλει στην 9η θέση με 16 νίκες, 6 ισοπαλίες, 16 ήττες και αρνητικό συντελεστή τερμάτων 55-57. Στο κύπελλο έχασε στον εντός έδρας ημιτελικό από τη Ρόμα με 2-1 και στους "16" του Europa League αποκλείστηκε από την Τότεναμ. Έχασε 3-0 στο Λονδίνο και παρά το εντυπωσιακό 4-1 στο "Μεάτσα" αποκλείστηκε.

Άτυχος ήταν μόνο για τον Μοράτι, ο οποίος μπορεί να αναγκάστηκε να του "σπάσει" το συμβόλαιο στο τέλος της σεζόν, αλλά τον στήριζε τονίζοντας με κάθε ευκαιρία πόσο άτυχος ήταν ο Στραματσιόνι γιατί έχασε όλους τους παίκτες με τραυματισμούς. Για τον Τύπο της χώρας, αλλά και από μέσα από την ομάδα, οι ευθύνες έπεφταν στον τρόπο δουλειάς του άπειρου Στραματσιόνι.
Αποστολή 52 ποδοσφαιριστών, έπαιξαν 46

Για να καταλάβετε πόσο ακραία κύλησε η χρονιά, ο Στραματσιόνι εκτός από παγκόσμιο ρεκόρ αλλαγής συστημάτων, έκανε και κάτι το οποίο δεν πρέπει να έχει ξανασυμβεί στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Πήρε σε αποστολή συνολικά 52 ποδοσφαιριστές. Ναι καλά διαβάσατε. Σε μία σεζόν και στις τρεις διοργανώσεις, δηλώθηκαν 52 ποδοσφαιριστές, από τους οποίους έπαιξαν έστω για ένα παιχνίδι οι 46.

Από ένα σημείο και έπειτα, βλέποντας και οι ποδοσφαιριστές να καταρρέουν ο ένας μετά τον άλλον στην προπόνηση, η ομάδα να πηγαίνει κατά διαόλου και ο Στραματσιόνι να αλλάζει συνεχώς συστήματα, χάθηκε ο έλεγχος.
Στα χέρια με τον Κασάνο

Υπήρξε ένα επεισόδιο με τον Κασάνο που είχε κάνει αίσθηση. Ο Στραματσιόνι έβλεπε τους παίκτες να μην εκτελούν με προθυμία της ασκήσεις του και εκνευρισμένος διέκοψε την προπόνηση. Ο Κασάνο, μιλώντας ειρωνικά, πέταξε την ατάκα που εξόργισε τον Στραματσιόνι και έκανε τους συμπαίκτες του να πέσουν κάτω από τα γέλια. "Ο Μουρίνιο σφύριξε τη λήξη". Ο Στραματσιόνι τον περίμενε στα αποδυτήρια και τους χώρισαν οι παίκτες, αφού πρώτα είχαν πιαστεί στα χέρια.

Η θητεία του στην Ίντερ δεν τέλειωσε με τον καλύτερο τρόπο. Άρχισε με πολλά όνειρα, με έναν πρόεδρο πάμπλουτο που πίστευε πως έχει βρει τον προπονητή που θα αλλάξει την ιστορία της Ίντερ και του ιταλικού ποδοσφαίρου και αντί για να συμβεί αυτό έκανε την ομάδα νοσοκομείο και την οδήγησε στη χειρότερη σεζόν της σύγχρονης ιστορίας της.
Έμεινε εκτός ποδοσφαίρου

Μόλις τελείωσε η πρώτη του ολοκληρωμένη σεζόν στον πάγκο ανδρικής ομάδας. Ο Στραματσόνι κατάλαβε πως δεν ήταν έτοιμος. Χρειαζόταν να δουλέψει με τον εαυτό του. Έμεινε εκτός ποδοσφαίρου τη χρονιά 2013-14 για να παρακολουθήσει σεμινάρια, αλλά και για να πάρει το UEFA PRO.

Την επόμενη σεζόν ανέλαβε την Ουντινέζε, έχοντας έναν πρώην παίκτη του ως άμεσο συνεργάτη, τον Ντέγιαν Στάνκοβιτς.
Έβγαλε 16η την Ουντινέζε

Η πορεία του όμως ήταν αποτυχημένη. Για την ακρίβεια η Ουντινέζε είχε τη χειρότερη σεζόν από το 1992-93 που έπεσε κατηγορία. Στην Serie Α βρίσκεται από το 1995 και ποτέ δεν έχει τερματίσει τόσο χαμηλά.

Μάζεψε 41 βαθμούς με ρεκόρ 10 νίκες, 11 ισοπαλίες 17 ήττες και τέρματα 43-56. Δεν πρέπει να υπάρχει ποδοσφαιρικό σύστημα που δεν εφάρμοσε, πολλές φορές βλέπαμε 3-4 διαφορετικές τακτικές στο ίδιο παιχνίδι. Λες και πρόκειται για σεμινάριο τακτικής και όχι για αγώνα που πρέπει να κερδίσει η ομάδα του.
Δύο δουλειές, δύο αρνητικές επιδόσεις

Δυστυχώς για τον Στραματσιόνι η πραγματικότητα είναι πως έχει δουλέψει δύο γεμάτες σεζόν σε Ίντερ και Ουντινέζε και κατάφερε και στις δύο να πραγματοποιήσει τις χειρότερες επιδόσεις στη σύγχρονη ιστορία των συλλόγων που ανέλαβε. Έβγαλε 9η με 16 ήττες στο πρωτάθλημα την Ίντερ και 16η την Ουντινέζε, στη χειρότερη δηλαδή θέση από το 1995 που επέστρεψε στην πρώτη κατηγορία.

Ο Παναθηναϊκός παίρνει έναν προπονητή που έχει κάνει εκπληκτική δουλειά σε ακαδημίες, με την ομάδα νέων της Ρόμα, αλλά και της Ίντερ. Δεν τον παίρνει όμως για την θέση του Σαμαρά. Ως πρώτος δεν έχει πετύχει τίποτα άλλο από το να καταφέρει τον Νοέμβριο του 2012 να θεωρηθεί για μία βδομάδα ο νέος μεγάλος Ιταλός προπονητής και να κάνει τον Μοράτι να πιστέψει πως βρήκε στο πρόσωπο του τον άνθρωπό που θα χτίσει την νέα Ίντερ.
Υποχρεωμένος να πετύχει

Δεν το πέτυχε. Το ποδόσφαιρο είναι γεμάτο από προπονητές που κάπου πέτυχαν και κάπου όχι. Ο Στραματσιόνι είναι ένας νέος άνθρωπος, από μικρός ασχολείται με το ποδόσφαιρο, έχει εργαστεί σε σπουδαία προπονητικά κέντρα, δεν αποκλείεται να καταφέρει μέσω του Παναθηναϊκού να σηκώσει ξανά την καριέρα του.

Η αλήθεια είναι πως ξεκίνησε σαν μεγάλο πρότζεκτ, όμως έκανε δύο παταγώδεις αποτυχίες και δύσκολα να του εμπιστευτεί την πρώτη ομάδα κάποιο μεγάλο ιταλικό κλαμπ, αν δεν κάνει κάπου αλλού μία επιτυχία που θα του ανοίξει ξανά πόρτες.

Αναγκάζεται να κατέβει επίπεδο και αν πάει καλά, νέος άνθρωπός είναι μπορεί να επιστρέψει. Ο Παναθηναϊκός του δίνει μία ευκαιρία και ο ίδιος ξέρει πως δεν έχει περιθώριο για μία 3η σερί αποτυχία. Αν ψάχνουμε για θετικό, είναι πως πρόκειται για άνθρωπό 39 ετών, όχι κάποιον που απλά θέλει τα τελευταία ένσημα. Αν ο Παναθηναϊκός τελικά καταλήξει -όπως φαίνεται- στον Στραματσιόνι, θα πάρει έναν άνθρωπό που είναι υποχρεωμένος να πετύχει.

contra

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *