ροή ειδήσεων

Μεγάλη ξένη ΜΚΟ ζητά συγγνώμη από την Ελλάδα για «λανθασμένη» ανακοίνωσή της


Τη διαχείριση μιας κρατικής ελληνικής και κατ' επέκταση ευρωπαϊκής δομής...
και συγκεκριμένα το hotspot (Κέντρο καταγραφής και πιστοποίησης μεταναστών και προσφύγων) στη Μόρια της Λέσβου ανακοίνωσε, μέσω της ιστοσελίδας της, την περασμένη Παρασκευή μία μεγάλη και γνωστή παγκόσμια οργάνωση, η Danish Refugee Council (DRC). Το γεγονός είχε ως αποτέλεσμα την άμεση αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, αντίδραση που είχε ως αποτέλεσμα το «κατέβασμα» της ανακοίνωσης από την ιστοσελίδα αλλά και επιστολή με την οποία ζητείται συγγνώμη από την Ελληνική Κυβέρνηση.


Ας σημειωθεί πάντως ότι η ανακοίνωση της οργάνωσης είχε δημοσιοποιηθεί μέσω του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, το οποίο ανέφερε ότι η DRC «θα ξεκινήσει από τη διαχείριση του κέντρου καταγραφής στη Μόρια της Λέσβου, όπου αυτή τη στιγμή βασιλεύει το χάος». Σύμφωνα δε με το σχέδιο της οργάνωσης, η DRC «θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση της ικανότητας της κυβέρνησης να αναλάβει το έργο. Επιπλέον, το σχέδιο είναι να επεκταθεί η δράση και σε άλλα νησιά κατά τη διάρκεια της σε λίγους μήνες και τελικά να ανοίξει στην Αθήνα, όπου οι περισσότεροι πρόσφυγες καταλήγουν».

Με την επιστολή του στο ελληνικό υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής εκφράζεται η λύπη της οργάνωσης DRC για τη λανθασμένη ανακοίνωση ότι η οργάνωση θα διαχειριστεί την καταγραφή προσφύγων και θα ελέγχει τη διαδικασία transit στο κέντρο της Μόριας. «Αυτό τονίζεται είναι προφανώς λάθος καθώς και οι δύο αυτές διαδικασίες, αναγνωρίζεται, αποτελούν ευθύνη των ελληνικών αρχών».

Στην επιστολή η οποία υπογράφεται από το γενικό γραμματέα της DRC Αντρέας Καμ εκφράζεται «η ειλικρινής συγγνώμη προς τις ελληνικές αρχές για αυτό το λάθος. Το δελτίο Τύπου εκδόθηκε χωρίς τη δική μου έγκριση, αναφέρει ο κ. Καμ, σε πρόχειρη μορφή και πριν να έχουμε την ευκαιρία να ζητήσουμε έγκριση από τις ελληνικές Αρχές για το περιεχόμενό του».

Στην επιστολή της DRC αναφέρονται επίσης τα παρακάτω:

«Η έκδοση αυτής της ανακοίνωσης Τύπου ήταν το αποτέλεσμα ανθρώπινου λάθους και μιας μη εγκεκριμένης ατομικής ενέργειας. Σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι αντανακλά τη θέση ή τις προθέσεις της DRC. Μόλις ενημερώθηκα για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης τύπου αμέσως έδωσα εντολή να «κατέβει» από το διαδίκτυο.

Δεν μπορώ να αλλάξω αυτό που έχει ήδη γίνει αλλά με αυτό το γράμμα εύχομαι να εκφράζω την ειλικρινή μου συγγνώμη προς τις ελληνικές Αρχές για αυτό το ατυχές γεγονός και για όποια προσβολή (ή παρερμηνεία;) προκλήθηκε. Θα ήθελα επίσης με αυτήν την ευκαιρία να επαναλάβω τον σεβασμό και την κατανόηση του οργανισμού μου προς τις αρχές, την ηγεσία και την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να ανταπεξέλθει στην υφιστάμενη κρίση. Η DRC είναι έτοιμη να συνεισφέρει και να βοηθήσει, όπως οριστεί, σαν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της επίσημης ελληνικής στάσης/τοποθέτησης. Η DRC θα καλύπτει κενά και θα παίζει τον ρόλο βάσει του τι θέλουν οι αρχές από εμάς στηριζόμενη στις ικανότητες και στην εμπειρία που έχουμε σε αυτό το κομμάτι.

Μέχρι σήμερα η DRC έχει απολαύσει μία εξαιρετική σχέση με τις ελληνικές Αρχές και ειλικρινά ελπίζω ότι αυτό το ατυχές περιστατικό δεν το έχει καταστρέψει αυτό. Θα κάνω οτιδήποτε είναι δυνατό από μέρους μου να επανορθώσω για όποια ζημιά μπορεί να έχει προκληθεί με σκοπό να μας ενώσω ξανά και να προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να αντιμετωπίσουμε την κοινή αιτία της κρίσης που πλήττει σήμερα τόσους πολλούς ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων πολιτών».

Κι άλλες αντιδράσεις

Την ίδια ώρα και σαν συνέχεια προσφάτων δηλώσεων του αναπληρωτή υπουργού μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στη Μυτιλήνη, μαζί με τους Πρέσβεις των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιχειρείται να μπει μια τάξη στον τρόπο λειτουργίας των ΜΚΟ στη Λέσβο. Ο κ. Μουζάλας είχε δηλώσει ότι «θα σταματήσει όλη αυτή η ιστορία, το ότι η Μυτιλήνη έχει γίνει ένας τόπος για περίεργους όπου όποια στιγμή θέλουν έρχονται και φεύγουν». Έτσι περίπου 30 από τις συνολικά 70 ΜΚΟ που δρουν στη Λέσβο έχουν πιστοποιηθεί και στις υπόλοιπες σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία θα μπουν κανόνες, θα λειτουργούν σύμφωνα με τους νόμους ή θα αποχωρήσουν άμεσα.

«Υπάρχουν ΜΚΟ που αντί να συνδράμουν στην επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που προκύπτουν δημιουργούν μεγαλύτερα προβλήματα» δήλωσε στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός. «Υπάρχουν ΜΚΟ που έχουν προσφέρει τα μέγιστα και έχουμε πολύ καλή συνεργασία, αλλά τώρα θα μπει μια τάξη γιατί είναι μεγάλος ο αριθμός που δραστηριοποιούνται στο νησί» τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος επιβεβαιώνοντας την προσπάθεια που θα καταβληθεί ώστε να ελεγχθεί ο τρόπος λειτουργίας των ΜΚΟ στη Λέσβο.

Και οι γιατροί του ΕΣΥ

Ανάλογη και η αντίδραση της Ένωσης Γιατρών Λέσβου του ΕΣΥ που με ανακοίνωση της επισημαίνει ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των ΜΚΟ που λειτουργούν στη Λέσβο οδηγεί σε εκφυλιστικά φαινόμενα.

«Στη Λέσβο, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, επιχειρούν -εκτός των άμισθων εθελοντών- δεκάδες ΜΚΟ χωρίς επαρκή συντονισμό και με ανύπαρκτο δημόσιο έλεγχο. Κάθε ΜΚΟ αποφασίζει πέρα και έξω από κάθε σχεδιασμό τι έργο και σε ποια περιοχή θα προσφέρει καθώς και το ωράριο εργασίας των μελών της. Έτσι, παρά την πληθώρα των εθελοντών και των προσφορών, υπάρχουν ώρες και περιοχές όπου οι μετανάστες μένουν αβοήθητοι και χωρίς επαρκή περίθαλψη».

«Στον τομέα της διάσωσης και της περίθαλψης», προσθέτουν στην ανακοίνωση τους οι γιατροί του ΕΣΥ, «επιχειρούν μέλη ΜΚΟ που είναι άγνωστο αν διαθέτουν την κατάλληλη εκπαίδευση, αν είναι διασώστες ή γιατροί και αν έχουν ειδικότητα σχετική με το έργο που επιτελούν.

Ελάχιστοι γιατροί των ΜΚΟ έχουν πιστοποιηθεί και έχουν πάρει τη σχετική άδεια από τον Ιατρικό Σύλλογο Λέσβου. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των διαφορετικών οργανώσεων για την κατοχύρωση ρόλων και τη διαχείριση της βοήθειας που καταφθάνει στο νησί από προσφορές οδηγεί σε πλημμελή αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων και εκφυλιστικά φαινόμενα» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Επίσης και στον τομέα της σίτισης και της στέγασης των μεταναστών δεν έχει δοθεί αξιόπιστη λύση, λένε οι γιατροί του ΕΣΥ: «Η σίτιση των μεταναστών στηρίζεται ακόμα και τώρα στις προσφορές των εθελοντών. Η στέγαση σε ακατάλληλες σκηνές μέσα στους ελαιώνες οδήγησε στις άθλιες εικόνες των πρώτων βροχών του Οκτώβρη. Αν δεν δοθεί άμεσα λύση στο ζήτημα της στέγασης, θα ξαναζήσουμε τα ίδια και χειρότερα.

Το χειμώνα θα αυξηθεί θεαματικά η νοσηρότητα των αστέγων μεταναστών, κάτι που θα πιέσει ακόμα περισσότερο το δημόσιο σύστημα υγείας στη Λέσβο».

Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνει ότι «στο μεταναστευτικό θα έπρεπε να δώσει λύση η ενεργητική παρέμβαση του κεντρικού και τοπικού κράτους με γνώμονα την αξιοπρεπή κάλυψη των αναγκών σίτισης, στέγασης, περίθαλψης και άμεσης μετακίνησης των μεταναστών. Δε μπορεί να λυθεί με επεμβάσεις των δυνάμεων κρατικής καταστολής εναντίον των μεταναστών. Ούτε μπορεί να αφήνεται στην τύχη του, κάτι που οδηγεί στην ανάπτυξη φαινομένων στυγνής εκμετάλλευσης και μαυραγοριτισμού».

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *