ροή ειδήσεων

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ


Επείγον. Όσοι έχουν υποθέσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών για την υπαγωγή τους στον λεγόμενο νόμο Κατσέλη... πρέπει άμεσα και πριν το τέλος Νοεμβρίου 2015 δηλαδή εντός των αμέσως επόμενων ημερών να προσφύγουν στο Ειρηνοδικείο της περιοχής τους ή στο δικηγόρο τους διότι οι αιτήσεις τους θα τεθούν στο αρχείο και τα έξοδα που έχουν κάνει καθώς και η πολυετής αναμονή θα μείνει γράμμα κενό και προσπάθεια χωρίς αποτέλεσμα. 

Με τα λόγια αυτά έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Φλεβάρης μιλώντας σε εργαζομένους στο Εργατικό Κέντρο με την ευκαιρία της πανελλαδικής απεργίας στις 12 Νοεμβρίου 2015. Συνεχάρη επίσης τον Πρόεδρο και τη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου για την πρωτοβουλία της να διοργανώσει προ ημερών ενημερωτική ημερίδα με κεντρικό ομιλητή τον επιστημονικό συνεργάτη της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος κ. Καλόφωνο. Κατά την εκδήλωση αυτή που σημείωσε μεγάλη επιτυχία και την παρακολούθησαν πολλοί εργαζόμενοι, δανειολήπτες και καταναλωτές ο κ. Φλεβάρης αφού μετέφερε τον χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου, παρομοίασε τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι καταναλωτές αλλά και οι καταναλωτές στο σύνολό τους ως την Λερναία Ύδρα της οποίας εάν κόψει κάποιος το ένα κεφάλι φυτρώνουν στη θέση του άλλα δύο. Μόνη λύση κάθε ένας από εμάς ως ένας μικρός Ηρακλής να το καυτηριάζει και αυτό θα γίνει εάν διεκδικούμε τα δικαιώματά μας δυναμικά και με αποφασιστικότητα. Σήμερα η χώρα μας, ενώ βρίσκεται σε μια πρωτοφανή οικονομική και δημοσιονομική κρίση, διάφοροι φορείς του Ιδιωτικού ή του Δημοσίου τομέα εκμεταλλευόμενοι τη θέση τους ως ισχυρού συμβαλλομένου απέναντι στον μεμονωμένο αδύναμο καταναλωτή επιβάλλουν όρους που δεν συμβαδίζουν ούτε με το δίκιο του καταναλωτή, ούτε με την ισχύουσα νομοθεσία. 

Ο κ. Φλεβάρης ανέφερε ενδεικτικά εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, τράπεζες, μεγάλες ΔΕΚΟ θίγοντας παράλληλα και το θέμα των λεγόμενων εισπρακτικών εταιρειών. Ο κ. Καλόφωνος στη συνέχεια κατά την ανάλυση και παρουσίαση της ισχύουσας νομοθεσίας και των τροποποιήσεων του νόμου Κατσέλη, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον όλων όσων βρισκόταν στην αίθουσα του εργατικού κέντρου είπε συνοπτικά τα ακόλουθα: Με το τρίτο μνημόνιο που ψηφίστηκε παραμονές του Δεκαπενταύγουστου 2015 αλλάζουν τα πάντα στη διαδικασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Ειδικότερα όλοι όσοι περιμένουν να εκδικαστεί η υπόθεσή τους που ενδεχομένως κατέθεσαν στο δικαστήριο από το έτος 2011 και μετέπειτα θα βρεθούν εξ απίνης καθώς όταν έρθει η μέρα της δικασίμου θα πληροφορηθούν ότι βάσει νόμου η υπόθεσή τους έχει τεθεί στο αρχείο! Η σχετική διάταξη ορίζει ότι εντός εξαμήνου, ουσιαστικά έως τέλος Νοεμβρίου 2015 καθώς τα δικαιολογητικά καθυστερούν πρέπει να γίνει νέα αίτηση στο δικαστήριο και όλοι πρέπει να συμβουλευτούν αμέσως τον δικηγόρο τους. Οι νόμοι που εφαρμόζονται είναι ο Ν.3869/2010 γνωστός ως «νόμος Κατσέλη». Ο Ν.4161/2013 που αφορά τους ενήμερους δανειολήπτες. Ο Ν.4224/2013 για τους πλειστηριασμούς. Ο Ν.4307/2014 για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων των επιχειρήσεων. Τέλος ο νέος Ν.4336/2015 που ψηφίστηκε παραμονές Δεκαπενταύγουστου. Τα δικαιολογητικά υπαγωγής στο νέο νόμο είναι πολλά, στα οποία περιλαμβάνεται και αντίγραφο ποινικού μητρώου, η έκδοση του οποίου πολλές φορές καθυστερεί ενώ η προθεσμία εφαρμογής των νέων διατάξεων σε λίγες μέρες εκπνέει. Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Φλεβάρης, οι περισσότεροι κάτοικοι αυτής της χώρας όποια ιδιότητα κι αν έχουν, καταναλωτές, δανειολήπτες, δικηγόροι δεν έχουν αφομοιώσει τις νέες διατάξεις λόγω του ορυμαγδού των ρυθμίσεων του τρίτου μνημονίου. Ο κ. Καλόφωνος συμπλήρωσε ότι με το Ν.4336/2015 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Α 94/14-08-2015 υπάρχουν αρνητικά σημεία που πρέπει να τα μάθουν όλοι οι δανειολήπτες των οποίων οι υποθέσεις δεν δικάστηκαν ακόμα, δηλαδή το σύνολο σχεδόν των υπερχρεωμένων καθώς αναλογικά ελάχιστες υποθέσεις από τις συνολικές συζητήθηκαν, θα εξασφαλίζει την προστασία της περιουσίας του μόνο για έξι μήνες! Έρχεται επίσης με σχετική ρύθμιση η έννοια του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» η οποία θα είναι μονομερής και εις βάρος των υπερχρεωμένων αφού αυτοί θα πρέπει να χαρακτηρίζονται ως συνεργάσιμοι από τις ίδιες τις τράπεζες. 

Γενικά υπάρχουν επτά αλλαγές και δεκατρείς νέες επιπτώσεις που θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να γνωρίζουν. Το πιο σημαντικό είναι ότι όλοι ακόμα και όσοι έχουν καταθέσει φάκελο στο δικαστήριο πρέπει να προσκομίσουν επικαιροποιημένα στοιχεία τα οποία για να προλάβουν να συγκεντρώσουν πρέπει να συγκεντρώσουν άμεσα. Πιο απλά όσοι υπήχθησαν στο Ν.3869/2010 το γνωστό νόμο Κατσέλη, ένα πρωτοποριακό νομοθέτημα ακόμα και για τα διεθνή δεδομένα πρέπει να ξαναπάνε στο δικαστήριο με επικαιροποιημένα στοιχεία και θα οριστεί νέα δικάσιμος πιο σύντομη μεν αλλά με δυσκολότερη διαδικασία. Ουσιαστικά θα απαιτείται για να είναι πλήρης η Αίτηση συνεργασία νομικού και φοροτέχνη. Κάθε λάθος θα οδηγεί στην απόρριψη της Αίτησης. Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφερθεί ότι τα Ειρηνοδικεία της χώρας προσδιόριζαν δίκες για την επόμενη δεκαετία και αν συνεχιζόταν η κατάσταση σύντομα και για τη μεθεπόμενη και ως εκ τούτου η κατάσταση είχε φτάσει στο σημείο της γνωστής παροιμίας «ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι». Όπως παρατήρησε ο κ. Φλεβάρης δικαίωμα υπαγωγής στη ρύθμιση του νόμου έχουν πλέον και οι μικρές επιχειρήσεις ή οι επαγγελματίες που είχαν περιορισμένο κύκλο εργασιών και μη βιώσιμο χρέος και δεν έχουν υποβάλλει αίτηση υπαγωγής στον πτωχευτικό κώδικα. 

Προβλέπεται επίσης με το Ν.4316/2015 να υπάρξει ανταλλαγή του ακινήτου του δανειολήπτη με άλλο μικρότερο και πιο χαμηλής αξίας. Μπορεί να υπάρξει και «σπάσιμο» του δανείου σε δυο μέρη. Το πρώτο ανάλογα με τις δυνατότητες του δανειολήπτη θα εξυπηρετείται ενώ το δεύτερο θα παγώνει μετά από συμφωνία για ένα διάστημα από πέντε ή και δέκα χρόνια. Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής σε πολλές περιπτώσεις θα ξεπερνά το προσδόκιμο του ορίου ζωής με μεταφορά των υποχρεώσεων στους εγγυητές ή στους κληρονόμους του δανειολήπτη καθώς ως γνωστόν κανείς δεν ζει αιώνια. Όλοι όσοι διαβάσουν ή ακούσουν τις εξελίξεις αυτές και ενδιαφερθούν να τακτοποιήσουν τις υποθέσεις τους, πρέπει να προσκομίσουν νέες βεβαιώσεις οφειλών με ημερομηνία έκδοσης μεταγενέστερη του Ν.4336/2015 δηλαδή από τον Δεκαπενταύγουστο και μετά. Πρέπει να δώσουν υπεύθυνη δήλωση ότι οι καταστάσεις που προσκομίζουν για όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία και για μεταβιβάσεις είναι ορθά. Εάν κάποιος ενδιαφερόμενος είναι έγγαμος πρέπει να προσκομίσει όλα τα παραπάνω έγγραφα και για την σύζυγό του. Επίσης όποιος έχει ανήλικα παιδιά που έχουν κάποιο περιουσιακό στοιχείο πρέπει να δώσει κατάσταση και για τα ανήλικα. 

Με βάση τα νέα στοιχεία οι δανειστές έχουν το δικαίωμα να ανακαλέσουν τις προσωρινές διαταγές που ισχύουν και να προβούν σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς της ακίνητης περιουσίας των οφειλετών. Υπάρχουν δυστυχώς 13 αρνητικά σημεία για τους παλαιούς υπερχρεωμένους, αυτούς δηλαδή που με επιμέλεια φρόντισαν να υπαχθούν από την αρχή στο νόμο Κατσέλη, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται υπερχρεωμένοι δυο ταχυτήτων. Οι παλαιοί υπερχρεωμένοι, δεν έχουν δυνατότητα να συμπεριλάβουν οφειλές προς την εφορία, το Δημόσιο, τους Δήμους και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Οι νέοι έχουν. Δεν περιγράφονται σαφώς οι νέες διαδικασίες με κάποιο χρονοδιάγραμμα κάτι που πιθανώς θα γίνει με νέα τροποποίηση του νόμου. Συζήτηση έγινε επίσης και για το φλέγον θέμα των δανείων σε ελβετικό φράγκο όπου οι τράπεζες παρέσυραν σε μια απίστευτη περιπέτεια τους πελάτες τους. Αυτά είναι σε γενικές γραμμές όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές και οι δανειολήπτες και όπως τόνισε ο κ. Φλεβάρης «Να έχετε δύναμη και υπομονή, ενημερωθείτε και ενεργήστε άμεσα».

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *