ροή ειδήσεων

Σχεδόν ανύπαρκτη η στοματική υγεία στην Ελλάδα λόγω κρίσης


Απογοητευτικά είναι τα νούμερα που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat αναφορικά με την στοματική υγεία των Ελλήνων εν καιρώ κρίσης...



Οι περισσότεροι δείκτες δείχνουν ότι στη χώρα μας επιδεινώνεται ο τομέας πρόληψης, με τη στοματική υγεία να θεωρείται κάτι σαν πολυτέλεια.
Συγκεκριμένα, από μελέτη η οποία παρουσίασε η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία διαπιστώθηκε ότι οι δείκτες στοματικής υγείας κατατάσσουν την Ελλάδα στις χαμηλότερες θέσεις της Ευρώπης.
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι επισκέψεις στον οδοντίατρο περιορίστηκαν λόγω οικονομικής δυσπραγίας.
Όπως αναφέρει στο Reuters η οδοντίατρος του νοσοκομείου Χατζηκώστα Ιωαννίνων, η οδοντική υγιεινή θεωρείται πολυτέλεια αυτή τη στιγμή για τους Έλληνες. Αν πριν από 5 χρόνια οι πολίτες πήγαιναν στον οδοντίατρο μια φορά το χρόνο, τώρα πάνε μια φορά στα πέντε χρόνια. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερη επειδή τα οδοντικά προβλήματα δεν προκαλούνται κατά κύριο λόγο από αλλαγές στην καθημερινή στοματική φροντίδα.
Περισσότερο τα παιδιά εμφανίζουν ασθένειες των δοντιών που σχετίζονται με την 6ετή κρίση που μαστίζει τη χώρα. Για παράδειγμα, αυξήθηκε η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη καθώς τα φθηνά σνακ παρουσιάζουν ανοδικές πωλήσεις από το 2013 και μετά.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα χαλασμένα δόντια θα είναι η παρακαταθήκη προβλημάτων για το μέλλον, καθώς η σχέση κακής στοματικής υγείας και χρόνιων ασθενειών όπως τα καρδιαγγειακά και ο διαβήτης είναι άρρηκτη. «
Οι συνέπειες στην Ελλάδα θα είναι τεράστιες τόσο στην οικονομία όσο και στην υγεία, την ποιότητα της ζωής και την εργασία, καθώς ο πόνος δεν αφήνει το άτομο να σκεφθεί ή να εργαστεί, ακόμα και να φάει ή να κοιμηθεί επαρκώς», επισημαίνει η Paula Vassallo, επικεφαλής του ευρωπαϊκού λόμπι Platform for Better Oral Health in Europe, το οποίο χρηματοδοτείται από εταιρείες ειδών στοματικής υγείας.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *