ροή ειδήσεων

Γιατί ο αττικός ουρανός βάφτηκε κόκκινος



ΠΩΣ ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ...

Ο αττικός ουρανός είχε κέφια το απόγευμα της Τρίτης: ασυνήθιστα, κυματιστά σύννεφα βάφτηκαν κόκκινα και προσέφεραν ίσως το πιο εντυπωσιακό ηλιοβασίλεμα των τελευταίων μηνών. Η εξήγηση για το υπερθέαμα, όμως, είναι μάλλον πεζή.

Οι αναφορές ότι η εντυπωσιακή δύση ήταν αποτέλεσμα γεωμαγνητικής καταιγίδας απλά δεν ευσταθούν.

«Δεν υπήρξε γεωμαγνητική καταιγίδα την Τρίτη. Είναι επομένως αδύνατο να επηρεάστηκε το ηλιοβασίλεμα από την ηλιακή δραστηριότητα» ξεκαθαρίζει στο in.gr ο Ιωάννης Δαγκλής, καθηγητής Διαστημικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικός στις μαγνητικές καταιγίδες.

Σε κάθε περίπτωση, οι γεωμαγνητικές καταιγίδες «δεν είναι μετεωρολογικό φαινόμενο και δεν αφορούν τα σύννεφα» εξηγεί. Ο βομβαρδισμός της Γης από ηλιακά σωματίδια προκαλεί μεν το γνωστό φαινόμενο του σέλαος, «αυτό όμως εκδηλώνεται πολύ ψηλά στην ατμόσφαιρα, πάνω από τα σύννεφα της τροπόσφαιρας».

Το βόρειο σέλας, εξάλλου, είναι συνήθως ορατό μόνο τη νύχτα και σπάνια είναι τόσο έντονο ώστε να εμφανίζεται στην Ελλάδα -κανονικά περιορίζεται σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη, κοντά στον αρκτικό κύκλο. Σύμφωνα με την πρόβλεψη της αμερικανικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, μόνο οι βορειότερες περιοχές της Ευρώπης μπορούν να ελπίζουν ότι θα δουν το σέλας την Τετάρτη.

Αν όμως δεν ήταν γεωμαγνητική καταιγίδα, τι ήταν αυτό που έκανε το ηλιοβασίλεμα τόσο εξωτικό; Ένας παράγοντας που είναι γνωστό ότι μπορεί να δώσει θεαματικά χρώματα στο σούρουπο είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση.

«Χθες όμως οι τιμές των ρύπων ήταν χαμηλές» επισημαίνει ο μετεωρολόγος της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς. Το πιθανότερο, εκτιμά, είναι ότι επρόκειτο για παιχνίδι ανάμεσα στις τελευταίες ηλιαχτίδες της ημέρας και τα σύννεφα.

Τα συγκεκριμένα σύννεφα (θυσανοσωρείτες, θυσανοστρώματα, φακοειδή σύννεφα) κινούνταν πολύ ψηλά στην ατμόσφαιρα, πάνω από τα 25.000 πόδια, και έμειναν φωτισμένα περισσότερη ώρα από ό,τι αν βρίσκονταν πιο χαμηλά. Αντανακλούσαν επίσης πλούσιο φως που δεν έχει αλλοιωθεί περνώντας από τα χαμηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας.

Όπως λέει ο κ. Κολυδάς, τα σύννεφα αυτά περιέχουν παγοκρυστάλλους, οι οποίοι σκεδάζουν το φως και μπορούν έτσι να δώσουν πιο έντονο χρώμα.

Ένα άλλο ενδεχόμενο που άφησε ανοιχτό ο μετεωρολόγος είναι να έπαιξε ρόλο ο ιονισμός των παγοκρυστάλλων λόγω «βαρυτικών κυμάτων», κυμάτων που εμφανίζονται στην ατμόσφαιρα όταν έρθουν σε επαφή στρώματα αέρα διαφορετικής πυκνότητας (και δεν έχουν καμία σχέση με τα βαρυτικά κύματα της Σχετικότητας του Αϊνστάιν).

Πηγή: in.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *