ροή ειδήσεων

Έβγαλαν αεροπορικά εισιτήρια με πλαστές πιστωτικές κάρτες


Διενεργήθηκαν στοχευμένοι έλεγχοι επιβατών και στο αεροδρόμιο Ρόδου...


Με εισιτήρια που εξέδωσαν με «μαϊμού» πιστωτικές κάρτες σκόπευαν να αναχωρήσουν από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» και τον αερολιμένα Μυτιλήνης «Οδυσσέας Ελύτης» πέντε άτομα. Τους σταμάτησε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Οι δύο συνελήφθησαν και σχηματίστηκε σε βάρος τους δικογραφία. Οι άλλοι τρεις δεν εμφανίστηκαν στα αεροδρόμια για την πτήση τους, ωστόσο σχηματίστηκαν δικογραφίες τακτικής διαδικασίας σε βάρος τους, οι οποίες θα υποβληθούν στις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές.

Επρόκειτο για συμμετοχή της Υπηρεσίας σε παγκόσμια επιχείρηση υπό τον συντονισμό της Europol, κατά των απατών μέσω Διαδικτύου στον τομέα των αερομεταφορών.

Στη δράση αυτή, που οργανώθηκε στις 3 και 4 Νοεμβρίου, πήραν μέρος αστυνομικές Αρχές από 32 χώρες, 35 αεροπορικές εταιρείες και ταξιδιωτικά γραφεία και 109 αεροδρόμια παγκοσμίως. Για τη διοργάνωσή της συστάθηκαν δύο συντονιστικά κέντρα, στη Χάγη για τη Europol και στη Μπογκοτά για την Ameripol. Υποστηρικτικό ρόλο ως προς την παροχή πληροφοριών για την επιβεβαίωση των ύποπτων για απάτη συναλλαγών είχαν εκπρόσωποι από εταιρείες έκδοσης καρτών πληρωμής, την Perseuss-Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών ΙΑΤΑ, τη Eurojust και τη Frontex.

Στην Ελλάδα, από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε συνεργασία με τις αστυνομικές Αρχές εννέα αερολιμένων της χώρας (σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χανιά, Ηράκλειο, Κέρκυρα, Καλαμάτα, Ρόδο, Σαντορίνη και Μύκονο), διενεργήθηκαν στοχευμένοι έλεγχοι επιβατών, με βάση πληροφορίες από αεροπορικές εταιρείες και ταξιδιωτικά γραφεία, για ύποπτες συναλλαγές-κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων μέσω Διαδικτύου (fraud notifications).

Συνολικά, στη διάρκεια της κοινής επιχείρησης αναφέρθηκαν περισσότερες από 162 ειδοποιήσεις αναφορικά με ύποπτες για απάτη συναλλαγές από τις συμμετέχουσες εταιρείες, με αποτέλεσμα να ελεγχθούν από τις αρμόδιες αστυνομικές Αρχές 133 επιβάτες.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα απονεμήθηκε από το «Ευρωπαϊκό Κέντρο για το έγκλημα στον Κυβερνοχώρο» (European Cybercrime Centre-EC 3) της Europol τιμητική διάκριση στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για το έργο της, σε επιχειρησιακό κι ερευνητικό επίπεδο, για την καταπολέμηση των απατών μέσω Διαδικτύου.

Πηγή: in.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *