ροή ειδήσεων

Daily Mail: Εκτός Σένγκεν Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία;


Αίσθηση προκαλεί δημοσίευμα της εφημερίδας Dail Mail, σύμφωνα...
με το οποίο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξετάζει σοβαρά να αναθεωρήσει τη συνθήκη Σένγκεν (ελεύθερη διακίνηση πολιτών μεταξύ κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης), διαμορφώνοντας μία νέα και πολύ μικρότερη ζώνη «κυκλοφορίας», προκειμένου να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία.

«Το τέλος της Σένγκεν όπως τη γνωρίζαμε;» αναρωτιέται η βρετανική εφημερίδα, προσθέτοντας πως «η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία, μαζί με ορισμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης ενδέχεται να βρεθούν εκτός συνθήκης, καθώς η ελεύθερη διακίνηση ευθύνεται για την μεταναστευτική κρίση».





Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι αύριο, Παρασκευή, θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες έκτακτη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, με θέμα την πιθανή αναδιαμόρφωση των νέων συνόρων της συνθήκης Σένγκεν.

Μάλιστα, «ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόλαντ Τουσκ δήλωσε ότι η ζώνη κίνησης είναι καταδικασμένη να αποτύχει εάν δεν ληφθούν ριζικά μέτρα για τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης». Σύμφωνα με την Daily Mail, ο κ. Τουσκ φέρεται να τόνισε: «Ας μην υπάρχει καμία αμφιβολία, το μέλλον της Σένγκεν είναι σε κίνδυνο και ο χρόνος εξαντλείται». «Ο χρόνος τρέχει, είμαστε υπό πίεση, πρέπει να δράσουμε γρήγορα».



Η βρετανική εφημερίδα συνεχίζει: «Το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο και οι Κάτω Χώρες έχουν ταχθεί υπέρ της διαμόρφωσης νέων ορίων, ώστε να συμπεριλαμβάνονται μόνο τα αρχικά μέλη (σ.σ. της ΕΕ), δημιουργώντας μία μίνι-Σένγκεν».

Σε άλλο σημείο του δημοσιεύματος επισημαίνεται: «Ένας από τους βομβιστές αυτοκτονίας που εμπλέκονται στις επιθέσεις στο Παρίσι θεωρείται ότι πέρασε στη Γαλλία ως Σύριος πρόσφυγας μέσω του ελληνικού νησιού της Λέρου».

«Καθώς η (σ.σ. προσφυγική) κρίση έχει εκτοξεύσει τη μετανάστευση, η ζώνη Σένγκεν κατηγορείται ήδη ότι επιτρέπει σε πολύ μεγάλο αριθμό αιτούντων άσυλο να κάνουν τις διαδρομές τους μέσα σε μια ανεξέλεγκτη ήπειρο».

Επίσης, «πολλές χώρες επέλεξαν ως απάντηση (σ.σ. στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση) την επαναφορά των σημείων προσωρινού ελέγχου προκειμένου να ανακόψουν τη ροή των ανθρώπων και να επανακτήσουν τον έλεγχο των διακινούμενων προσώπων».

H Daily Mail, εκτός από την επιλογή της αναμόρφωσης της Σένγκεν, εμφανίζει και τη λύση της καθιέρωσης «αυστηρότερων ελέγχων στα διαβατήρια και στην συστηματική καταγραφή όλων των αφίξεων, με την διασύνδεση των ονομάτων στις βάσεις δεδομένων της καταπολέμησης της τρομοκρατίας». Ωστόσο, αυτή η κίνηση, συμπληρώνει η εφημερίδα, «θα οδηγούσε δυνητικά σε πολύ μεγαλύτερες ουρές».



Το δημοσίευμα συνεχίζει: «Ένας διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε στην Daily Mail: «Όλοι αναγνωρίζουμε ότι η Σένγκεν είναι το πρόβλημα και όλα τα κόμματα προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο για να ελαφρύνουν το βάρος που δημιουργείται από την μεταναστευτική κρίση». «Δεν έχουμε συμφωνήσει σε λύση ακόμη, αλλά μιλάμε ο ένας στον άλλο και συζητούμε διάφορες επιλογές ενόψει της συνεδρίασης της Παρασκευής».

«Αλλά ο Επίτροπος ΕΕ για τη μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος οδήγησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μια χαώδη αντιμετώπιση της κρίσης, επέμεινε ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη για να συζητηθεί η Σένγκεν». «Εμείς δεν πρόκειται να ανοίξουμε μια συζήτηση σχετικά με το μέλλον της συνθήκης. Η Σένγκεν είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» φέρεται να δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *