ροή ειδήσεων

Έτοιμη να πετάξει την Ελλάδα από την Σένγκεν η Ευρώπη! [video]

Το ενδεχόμενο για μίνι Σένγκεν μελετά ο Ντάισελμπλουμ...

Σαν... χάνος ο Έλληνας Πρωθυπουργός παρακολουθεί την χώρα να στιγματίζεται ως η πηγή όχι μόνο του οικονομικού αλλά και του τρομοκρατικού προβλήματος της Ευρώπης! Έκανε τηλεοπτική παρέμβαση!....




Την άποψη ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας επιτρέπει αποκλίσεις από την πολιτική των περικοπών σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Γαλλία, που έχουν να αντιμετωπίσουν το πρόσθετο κόστος της διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης και αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, εκφράζει ο επικεφαλής του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Υπό τέτοιες εξαιρετικές συνθήκες. Την ερχόμενη χρονιά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει κατά περίπτωση εάν δικαιολογούνται υψηλότερες δαπάνες και ελλείμματα», τονίζει χαρακτηριστικά, αλλά σπεύδει να επισημάνει ότι δεν πρέπει να εξαιρούνται σε μόνιμη βάση στρατιωτικές δαπάνες ή κόστη για τη διαχείριση του προσφυγικού από τον υπολογισμό των ελλειμμάτων. «Δεν μπορείς να εξαιρείς ολόκληρες κατηγορίες δαπανών από τους κανόνες. Επί της αρχής θα ήταν χρήσιμο για όλους μας εάν στις καλές εποχές δημιουργούσαμε στον προϋπολογισμό ένα απόθεμα, το οποίο θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε σε περιόδους έκτακτης ανάγκης», δηλώνει.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ παραδέχεται ότι στην ΕΕ τα βάρη της προσφυγικής κρίσης κατανέμονται εξαιρετικά άνισα, καθώς ορισμένες χώρες προωθούν τους πρόσφυγες και άλλες τους υποδέχονται. «Οι χώρες αυτές τελούν υπό μεγάλη κοινωνική και οικονομική πίεση και αναμένουν βοήθεια από τις άλλες χώρες της ΕΕ» σημειώνει και εξηγεί: «Η ΕΕ χρειάζεται χρήματα για την προστασία των εξωτερικών της συνόρων, για τα κέντρα υποδοχής και πρώτης καταγραφής στην Ελλάδα, για την υποστήριξη των εστιών κρίσης στην Εγγύς Ανατολή και την Αφρική αλλά και για τους προσφυγικούς καταυλισμούς στην Τουρκία».

Τονίζει δε ότι εάν η ΕΕ δεν είναι σε θέση να προστατεύσει τα εξωτερικά της σύνορα, τότε αυτό θα αναλάβει μια μικρότερη ομάδα κρατών, κάτι που δεν το εύχεται, καθώς όπως λέει, θα υπάρξουν αρνητικές πολιτικές και οικονομικές συνέπειες για όλους.

«Θα ήταν προτιμότερο και οι 28 χώρες μέλη της ΕΕ να βοηθήσουν την Ελλάδα στην προστασία των εξωτερικών συνόρων. Εάν η ΕΕ συνολικά δεν καταφέρει να επενδύσει στους προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ιορδανία και στην Τουρκία και σε μια αποτελεσματικότερη προστασία των εξωτερικών συνόρων, τότε θα πρέπει να συνεργαστούμε στη βάση ενός μικρότερου κύκλου χωρών. Τότε θα έρθει το μίνι-Σένγκεν, που αναμφίβολα δεν είναι η καλύτερη λύση», δηλώνει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τονίζοντας την έντονη ανησυχία του.

Τσίπρας: Ας συνειδητοποιήσει η Ευρώπη ότι η Ελλάδα φυλάει τα σύνορα της ΕΕ

Την αποφασιστικότητα της ελληνικής πλευράς να μη μείνει στη θέση του παθητικού παρατηρητή, αλλά να διεκδικήσει ενεργό ρόλο, όπως έχει κάνει ήδη, αναλαμβάνοντας σχετικές πρωτοβουλίες, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για το προσφυγικό.

Στη δήλωσή του, η οποία γίνεται λίγα 24ωρα πριν από τη σημαντική σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, την Κυριακή, για το προσφυγικό, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «η Ελλάδα δίνει μια πολύπλευρη μάχη για να αντιμετωπίσει το προσφυγικό ως κοινό ζήτημα όλων των ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και των χωρών που γειτονεύουν με την εστία του πολέμου».

Σημείωσε πως «η Ελλάδα υλοποιεί τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις για τη δημιουργία χώρων υποδοχής και ταυτοποίησης των προσφύγων», για να υπογραμμίσει: «παράλληλα όμως και η Ευρώπη θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η Ελλάδα φυλάει τούτη την ώρα τα σύνορα της ΕΕ». «Ούτε οι φράχτες ούτε η μετάθεση του προβλήματος από τη μια χώρα στην άλλη μπορούν να ανακόψουν τις ροές που προκαλεί ο πόλεμος και η φτώχια».

«Είμαστε λοιπόν αποφασισμένοι» συνέχισε ο κ. Τσίπρας «να μη μείνουμε στη θέση του παθητικού παρατηρητή. Η Ελλάδα διεκδικεί ενεργό ρόλο στην επίλυση του προβλήματος και έχει αναλάβει ήδη τις σχετικές πρωτοβουλίες», για να συμπληρώσει: «είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τη μάχη αυτή τόσο για τις θέσεις της χώρας μας όσο όμως και για τις ευρωπαϊκές ανθρωπιστικές αξίες».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε, σε δήλωσή του στην ΕΡΤ3, ότι «έχουμε προειδοποιήσει την Ευρώπη ότι οι φράχτες και τα κλειστά σύνορα δεν μπορούν παρά να οδηγήσουν σε αδιέξοδο» και τόνισε πως «ο κίνδυνος για την Ευρώπη από την κατάργηση της ελεύθερης διακίνησης είναι πολύ σοβαρότερος και γι' αυτό επιβάλλεται μια αποτελεσματική διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι το προσφυγικό είναι ένα φαινόμενο τεραστίων διαστάσεων που καμία χώρα δεν θα μπορούσε να το διαχειριστεί μόνη της και τόνισε ότι «η Ελλάδα στα σύνορα της Ευρώπης τούτη την ώρα δίνει μάχη υπεράσπισης των ανθρωπίνων αξιών και της αλληλεγγύης».

«Την ώρα που γύρω μας ακούγονται ολοένα και δυνατότερα φαινόμενα απομονωτισμού και ξενοφοβίας, ο ελληνικός λαός, παρά τη βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση που ζει ο ίδιος, δίνει μαθήματα ευαισθησίας και ανθρωπιάς».



Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *