ροή ειδήσεων

ΡΩΣΙΑ εναντίον ΤΟΥΡΚΙΑΣ 17-0! Όλοι οι χαμένοι πόλεμοι της Άγκυρας που ξεχνά ο Ερντογάν


Η σύγκρουση Ρωσίας-Τουρκίας προς το παρόν δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης,... την οποία από την πρώτη στιγμή πολλοί αναλυτές προέβλεψαν. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι προβλέψεις είναι λανθασμένες,αλλά όσο η ένταση κινείται σε υψηλά επίπεδα η περίπτωση ενός “ατυχήματος” κάνει πολλούς να ανησυχούν.

Και πρώτα απ΄ όλα την Τουρκία! Η ιστορία της με την Ρωσία δεν είναι καθόλου ευχάριστη. Από τον 15ο αιώναα οι Τούρκοι βρέθηκαν αντιμέτωποι στρατιωτικά με τη Ρωσία σε 17 πολέμους. Τους έχασαν όλους!

Όπως επισημαίνει ο Soner Cagaptay Διευθυντής του Προγράμματος Έρευνας για την Τουρκίας στο Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον για την Πολιτική στην Εγγύς Ανατολή και συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο “ Η άνοδος τηςΤουρκίας”, “απ΄ όλους τους γείτονές της η Τουρκία έναν φοβάται παραγματικά: τη Ρωσία”.

Μια ακόμη επισήμανση που έχει σημασία είναι ότι όλες τις νικηφόρες για τη Ρωσία πολεμικές αναμετρήσεις τις επεδίωξε η Μόσχα.

Όπως γράφει ο Soner Cagaptay , οι νίκες των Ρώσων εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και τη μετέπειτα της Τουρκίας, οδήγησαν στην αναγκαστική στροφή της προς τη Δύση. Τελευταίο από τα πολλά παραδείγματα , όταν ο Στάλιν απείλησε την Τουρκία το 1946), η Άγκυρα πήρε την απόφαση να συνταχθεί με τις ΗΠΑ στον Ψυχρό Πόλεμο. Φαίνεται ότι ο φόβος της Ρωσίας μπορεί να αναγκάσει τους Τούρκους να κάνει ό, τι χρειάζεται για να βρει κάλυψη έναντι της Μόσχας: Το 1950, η Τουρκία έστειλε στρατεύματα στη μακρινή Κορέα , αποδεικνύοντας τη δέσμευσή της προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ουάσιγκτον επιβράβευσε την Άγκυρα για την κίνηση αυτή το 1952 με την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η Ρωσο-φοβία έχει ενεργήσει ως καταλύτης για την τουρκική πολιτική για εκατοντάδες χρόνια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κατάρριψη από την Άγκυρα του ρωσικού τζετ, έχει σημασία.

Ως αναδυόμενη στρατιωτική δύναμη, η Ρωσία έχει παραβιάσει εναέριους χώρους συμμάχωντου ΝΑΤΟ στην Εσθονία ακόμη και στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά καμία από αυτές τις χώρες δεν κατέρριψε ένα ρωσικό αεροπλάνο”.

Συνεχίζοντας ο Soner Cagaptay κάνει ένα μεγάλο “φάουλ” υιοθετώντας τις ανοησίες περί …ελληνικών παραβιάσεων! Ανοησίες που δυστυχώς ακούγονται και στο εσωτερικό της Ελλάδας,ειδικά σε δημοσιογραφικά γραφεία!

Τι γράφει;


“Η Ρωσία δεν είναι η μόνη χώρα που παραβιάζει τον τουρκικό εναέριο χώρο. Ελληνικά και τουρκικά μαχητικά παραβιάζουν τον εναέριο χώρο τακτικά ο ένας του άλλου, αλλά η Τουρκία δεν έχει καταρρίψει ελληνικό αεροσκάφος. Με άλλα λόγια, υπάρχει κάτι μοναδικό ανησυχητικό στην τουρκική απόφαση να καταρρίψει το ρωσικό αεροπλάνο: Αυτό δεν είναι συνηθισμένη τουρκική συμπεριφορά, ούτε μια τυπική αντίδραση του ΝΑΤΟ. Επιπλέον, με την ιστορία που υπάρχει πίσω σε βάθος χρόνου, η Άγκυρα θα πρέπει να γνωρίζει ότι οι πιθανότητες να κερδίσει μια στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία από μόνη της είναι κοντά στο μηδέν.

Η επιθετική στάση της Τουρκίας έναντι των κινήσεων της Ρωσίας στην Συρία μπορεί να εξηγηθεί από τις διαμετρικά αντίθετες πολιτικές που έχουν στην περιοχή. Από το 2011,πολιτική της Τουρκίας στη Συρία είχε μία προϋπόθεση: εκδίωξη του καθεστώτος του Άσαντ, το οποίο η Ρωσία έχει ενισχύσει με επιτυχία. Μέχρι στιγμής, στη Συρία η πολιτική της Άγκυρας έχει αποτύχει και η Μόσχα έχει πετύχει.
Με τη Ρωσία να στηρίζει Άσαντ στη Συρία, είναι σαφές ότι το καθεστώς του δεν θα πέσει. Η Άγκυρα δεν έχει ακόμη δεχτεί αυτή την αποτυχία δημοσίως, αλλά στην πραγματικότητα η Τουρκία έχει ήδη υποβαθμίσει την ένταση της πολιτικής της στη Συρία.

Η Τουρκία επιδιώκει τώρα να εξασφαλίσει μια θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν υποστηρίζει τους αντάρτες που συνεχίζουν να κρατούνστρατηγικές περιοχές στη βορειοδυτική Συρία.

Πως βλέπουν οι Ρώσοι την Τουρκία;

Θεωρούν την Τουρκία, μια “ιστορική ενόχληση” που δεν μπορεί να της επιτραπεί να εμποδίζει την επίτευξη των στόχων της.

Ως εκ τούτου, η Μόσχα δεν θα δεχτεί τίποτα λιγότερο από την Τουρκία από την υποχώρηση και την απολογία . Μέχρι σήμερα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δεν ζητούν συγγνώμη.

Τις επόμενες ημέρες, η Ρωσία θα μπορούσε να ξεκινήσει μια σειρά αντιποίνων προκειμένου να ταπεινώσει την Άγκυρα. Με αυτό κατά νου, η Ρωσία θα έχει ως στόχο τη βορειοδυτική Συρία και το ξερίζωμα των ανταρτών που στηρίζουν τα τουρκικά συμφέροντα.

Στόχος του Πούτιν τώρα είναι η απόλυτη της Άγκυρας στη Συρία.

Η Ρωσία θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιήσει ασύμμετρο πόλεμο εναντίον της Άγκυρας,συμπεριλαμβανομένης της στήριξης του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ) .

Η Ρωσία θα μπορούσε επίσης να δώσει όπλα στο PKK, το Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας (PYD), το οποίο έχει στόχο να κατακτήσει μια έκταση περίπου 60 μιλίων κατά μήκος των συνόρων Τουρκίας-Συρίας για τη σύνδεση δυο θυλακων στη βόρεια Συρία.

Εάν η ρωσο-τουρκική κρίση κλιμακωθεί , αυτό θα έχει βαρυσήμαντες συνέπειες: η Τουρκία θα αντιδράσει στις ρωσικές κινήσεις .

Η Ουάσιγκτον πρέπει να προετοιμαστεί για τα πιθανά επόμενα βήματα της Τουρκίας.

Μετά από μια δεκαετία προσπάθειας να γίνει παίκτης στη Μέση Ανατολή από μόνη της, η Άγκυρα μπορεί τώρα να βρει παρηγοριά στην συμμαχία του ΝΑΤΟ και στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Εναλλακτικά, η Τουρκία θα μπορούσε να προσπαθήσει να προβεί σε αντίποινα κατά των κινήσεων της Μόσχας, κλιμακώνοντας τον πόλεμο στη Συρία. Μια τέτοια πολιτική θα μπορούσε να βρει απήχηση με στο τουρκικό εθνικιστικό και ισλαμικό κομμάτι της Τουρκίας.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *