ροή ειδήσεων

Ξεπέρασαν το εκατομμύριο οι πρόσφυγες που έφτασαν στην ΕΕ


Ο αριθμός των μεταναστών και των προσφύγων που έφθασαν στην Ευρωπαϊκή Eνωση...
ξεπέρασε φέτος το 1 εκατομμύριο, ενώ 3.600 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται, όπως ανακοίνωσαν χτες η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των δύο οργανισμών, οι μισοί από τους μετανάστες και πρόσφυγες που φτάνουν στην ΕΕ είναι Σύροι, ενώ το 20% είναι Αφγανοί και το 7% Ιρακινοί. Σύμφωνα με τον ΔΟΜ, από τις συνολικά 1.005.504 αφίξεις σε έξι χώρες της ΕΕ - Ελλάδα, Βουλγαρία, Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα και Κύπρο - η μεγάλη πλειοψηφία τους, 816.752 άτομα, έφτασαν στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα, 11 πρόσφυγες, ανάμεσά τους 3 παιδιά, πνίγηκαν χτες στα ανοιχτά των τουρκικών ακτών όταν ναυάγησε το σκάφος που τους μετέφερε. Αλλοι 7 επιβάτες διασώθηκαν από την τουρκική ακτοφυλακή.



«Γνωρίζουμε ότι η μετανάστευση είναι αναπόφευκτη, είναι απαραίτητη και είναι θεμιτή», ανέφερε σε ανακοίνωση ο επικεφαλής του ΔΟΜ, Γουίλιαμ Λέισι Σουίνγκ. Ο σχεδιασμός της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες προβλέπει ότι οι αφίξεις θα συνεχίσουν με ανάλογους ρυθμούς το 2016, ωστόσο ο εκπρόσωπος του ΔΟΜ, Τζο Μίλμαν, είπε ότι είναι αδύνατον να γίνουν προβλέψεις για το μέλλον. «Ποτέ δεν πιστεύαμε ότι θα έφθανε σε αυτό το επίπεδο. Απλά ελπίζουμε οι άνθρωποι αυτοί να αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια», δήλωσε ο Τζο Μίλμαν. Το τελευταίο «φαίνεται» από την ανέγερση φραχτών στα σύνορα της ΕΕ και τη συγκρότηση συνοριοφυλακής για την ανάσχεσή τους. Είναι χαρακτηριστικό πως συνολικά τα ευρωπαϊκά κράτη - μέλη έχουν υψώσει πάνω από 235 χιλιόμετρα φραχτών που κόστισαν 175 εκατομμύρια ευρώ. Ετσι, αντί να αποτρέπουν τις διελεύσεις ανθρώπων, το μόνο που κάνουν είναι να κατευθύνουν τις προσφυγικές ροές σε άλλες χερσαίες διαδρομές ή σε πιο επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές. Επίσης, αυξάνονται οι καταγγελίες αλλοδαπών που απωθήθηκαν από τα ευρωπαϊκά σύνορα χωρίς πρόσβαση σε διαδικασίες ασύλου ή τη δυνατότητα να προσβάλουν νομικά την επιστροφή τους.



«Φιλοξενία» πίσω από συρματοπλέγματα


Εξάλλου, τουλάχιστον δέκα μετανάστες έχασαν τη ζωή τους και 30 αγνοούνται ύστερα από τη βύθιση του πλοιαρίου που τους μετέφερε σε απόσταση περίπου 48 χιλιομέτρων από τις ακτές της ανατολικής Λιβύης, μετέδωσαν προχτές ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Οι ιταλικές αρχές έστειλαν στον τόπο του ναυαγίου σωστικά πλοία και διέσωσαν 55 ανθρώπους, αλλά οι επιζώντες είπαν ότι στο πλοιάριο επέβαιναν συνολικά 95 άτομα. Με το δυστύχημα αυτό αυξήθηκε ο αριθμός των μεταναστών που έχασαν τη ζωή τους στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ιταλίας και Βόρειας Αφρικής.



Επίσης, περισσότεροι από 2.000 πρόσφυγες έφτασαν χτες το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά, με δύο πλοία. Συγκεκριμένα, το πλοίο «Νήσος Ρόδος» μετέφερε από τη Μυτιλήνη, τη Χίο και τη Σάμο 1.075 πρόσφυγες και το πλοίο «Blue Star 1» μετέφερε από τη Μυτιλήνη και τη Χίο 944 πρόσφυγες.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *