ροή ειδήσεων

ΜΥΘΕΥΜΑ ΤΕΛΙΚΑ Η ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΑΟΖ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ


Τυχούσα οριοθέτηση ΑΟΖ μερικώς, χωρίς το Καστελόριζο, θα αποτελεί παραδοχή της Ελλάδας...
ότι η περιοχή εκείνη είναι αμφισβητήσιμη.

Κατά την προ ημερών συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Αιγύπτιο πρόεδρο κ. αλ Σίσι, οι δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων (αλλά και ενίων της αντιπολίτευσης ως και του κ. Παυλόπουλου) έδωσαν την εντύπωση πως επίκειται οριοθέτηση των ΑΟΖ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.

Είναι όντως εντυπωσιακό, ότι η ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης δια τα διαμειφθέντα είναι επανάληψη προηγούμενης του Απριλίου 2015, αλλά και του περσινού Νοεμβρίου, υπό άλλον πρωθυπουργό, που είχε ως εξής: «οι τρεις χώρες υπογραμμίζουμε την καθολική ισχύ της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και αποφασίζουμε να προχωρήσουμε το ταχύτερο τις διαπραγματεύσεις μας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας όπου αυτό δεν έχει ακόμη γίνει».

Το «ταχύτερο» σημαίνει σε… τρία τέρμινα, κι έτσι επαναλήφθηκαν τα ίδια και στην τελευταία συνάντηση, αλλά με μια διαφοροποίηση σε μια φράση, που όμως αποτελεί και την ουσία του ζητήματος. Ότι ΑΟΖ δε πρόκειται να οριοθετηθεί.

Ποια είναι η φράση-κλειδί; Ότι ενώ στις παλαιότερες ανακοινώσεις η κατακλείδα ήταν «όπου αυτό δεν έχει γίνει» (πουθενά δεν έχει γίνει, ως εκ τούτου είναι δημαγωγική η κατάληξη), στην τελευταία ανακοίνωση ο κ. Τσίπρας είπε «όπου αυτό είναι δυνατόν».

Φυσικώ τω λόγω, όποιος δεν διαβάζει τα «ψιλά γράμματα», ή όποιος θέλει να αποπροσανατολίσει, το «όπου αυτό είναι δυνατόν» παραβλέφθηκε και πληροφορήθηκε ο λαός ότι ξεκινά η οριοθέτηση της ΑΟΖ μας. Δυστυχώς, αυτό δεν μπορεί να συμβεί, αλλά αν τυχόν συμβεί μερικώς, όπως κάποιοι προτείνουν, τότε θα αποτελεί ομολογία της παραχώρησης των δικαιωμάτων μας προς όφελος της Τουρκίας.

Υπάρχει σκέψη σε κυβερνητικούς παράγοντες, να οριοθετηθεί ΑΟΖ με την Αίγυπτο μερικώς, στα σημεία ανατολικώς και νοτίως της Κρήτης, περιοχή που θα αποκλείει το Καστελόριζο. Έτσι εξηγούν την φράση του κ. Τσίπρα «όπου αυτό είναι δυνατόν» (είπε και πως δεν πρέπει με την οριοθέτηση να δημιουργούνται προβλήματα με τρίτες χώρες, που ενισχύει την θέση μου).

Η θέση όμως που προτείνεται για μερική οριοθέτηση, υποστηρίζεται από τον κ. Πέτρο Λιάκουρα, αναπληρωτή καθηγητή Διεθνούς Δικαίου, και διευθυντή του Εργαστηρίου «Διαπραγμάτευση-Μεσολάβηση», του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ο οποίος αναφέρει ότι «μια μερική οριοθέτηση με την Αίγυπτο για τη διευθέτηση ορίων που αφορούν μόνο τις δύο χώρες, αποφεύγοντας παράλληλα σημεία που θα εφάπτονταν με διεκδικήσεις από τρίτες χώρες, δεν θα ήταν παράτυπο». Αυτό δηλαδή που υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.

Αν υιοθετηθεί αυτή η θέση, οριοθέτηση μέχρι και την Κρήτη αφήνοντας εκτός την υπόλοιπη περιοχή έως το τριεθνές, τότε θα δημιουργούσε την εύλογη εντύπωση ότι η Ελλάδα έχει παραιτηθεί των δικαιωμάτων της στην υπόλοιπη περιοχή. Στην καλύτερη δε περίπτωση, θα υπάρξει μια καινούργια γκρίζα ζώνη, προς όφελος της Τουρκίας λόγω της ουσιαστικής παραίτησης της Ελλάδα προς υποστήριξη του δικαιώματός της.

Σ’ αυτήν την περίπτωση καλύτερα να μείνουν τα πράγματα ως έχουν, έως ότου οι αναμενόμενες εξελίξεις στην Τουρκία δημιουργήσουν εύφορο έδαφος, και με την προϋπόθεση ότι κατ’ εκείνη την στιγμή θα βρίσκονται στις κατάλληλες θέσεις πολιτικοί, οι οποίοι θα έθεταν το γενικό συμφέρον υπεράνω του δικού τους.

Στην δε άλλη περίπτωση, να ορισθεί ΑΟΖ και με την Κύπρο, αφενός θα πρέπει η Ελλάδα να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ενόπλως την Τουρκία, αφετέρου δε, η Αίγυπτος δεν έχει κανένα λόγο να το πράξει. Είτε ορίσει την ΑΟΖ συμφώνως προς τα ελληνικά δίκαια, είτε την ορίσει συμφώνως προς τις τουρκικές απαιτήσεις, την ίδια ΑΟΖ θα έχει. Παρά το ότι οι σχέσεις της Αιγύπτου με την Τουρκία δεν είναι επί του παρόντος φιλικές, δεν έχει συμφέρον να εμπλακεί σε ελληνοτουρκική διαμάχη, με άγνωστη κατάληξη.

Ως εκ τούτου, τυχούσα οριοθέτηση ΑΟΖ μερικώς, χωρίς το Καστελόριζο, θα αποτελεί παραδοχή της Ελλάδας ότι η περιοχή εκείνη είναι αμφισβητήσιμη, στην δε περίπτωση επιθυμίας ανακήρυξης όλης της ΑΟΖ (και με την Κύπρο) αν αποφασίσουμε να αντιμετωπίσουμε την Τουρκία, δεν θα το δεχθεί η Αίγυπτος. Καιρός είναι επομένως να σταματήσουν τα «εθνολεβέντικα» μυθεύματα.


Πηγή: http://www.voria.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *