ροή ειδήσεων

ΟΡΙΣΤΙΚΟ: Σε ξένα "κοράκια" πωλούνται τα "κόκκινα δάνεια"

Μέσα στους επόμενους δυο μήνες θα δημιουργηθεί το πλαίσιο για την αδειοδότηση και λειτουργία εταιρειών... που θα αναλάβουν την διαχείριση των κόκκινων δανείων. Αυτές οι εταιρείες θα είναι πάνω-κάτω σαν τις εισπρακτικές που δημιουργήθηκαν στις αρχές της οικονομικής κρίσης.

Είτε θα αγοράζουν είτε θα διαχειρίζονται τα προβληματικά δάνεια όπως έγινε σε Ισπανία, Ιρλανδία και χώρες όπως η Ινδονησία, η Μαλαισία, η Κορέα και η Ταϊλάνδη, όπως αναφέρει η έκθεση.

Μέσα στον μήνα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που αφορά στην πώληση δανείων μεγάλων επιχειρήσεων. Ενώ σε δεύτερο χρόνο αναμένεται να κατατεθεί σχέδιο νόμου για την πώληση των κόκκινων στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η διαπραγμάτευση που έχει αναλάβει ο Γιώργος Σταθάκης βρίσκεται σε εξέλιξη με τους δανειστές.

Στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρεται πως μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα καθοριστούν οι «επιχειρησιακοί στόχοι», δηλαδή το πόσα κόκκινα δάνεια θα πουλήσουν οι τράπεζες.

Παράλληλα η κυβέρνηση προωθεί την εξωδικαστική λύση ενώ ο κεντρικός τραπεζίτης προτείνει τη δημιουργία ειδικού τύπου δικαστηρίων για προβληματικά δάνεια καθώς στην Ελλάδα ο μέσος χρόνος ολοκλήρωσης των διαδικασιών πτώχευσης ξεπερνά τα 3,5 έτη, έναντι µέσου χρόνου κάτω από τα 2 έτη στις χώρες του ΟΟΣΑ.

Οι ενώσεις δανειοληπτών αντιτίθεται σε αυτή την εξέλιξη και προτείνουν τουλάχιστον οι δανειολήπτες να έχουν δικαίωμα στην εξαγορά του δανείου σε τιμή fund, που μπορεί να είναι και το ένα τρίτο της συνολικής οφειλής. 

του Νίκου Ρογκάκου/antenna.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *