ροή ειδήσεων

Το Καστελόριζο «κλειδί», για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου


Με αφορμή τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Π.Παυλόπουλου,... του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα και του υψηλού προσκεκλημένου τους Πρόεδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, σχετικά με την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, διευκρινίζουμε τα εξής:
Η Ελλάδα, βάσει του άρθρου 3 της Σύμβασης των Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας (Montego Bay, 1982), το οποίο αποτελεί παράλληλα και εθιμικό δίκαιο, δικαιούται να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της μέχρι τα 12 ν.μ.
Κατά την επικύρωση της Σύμβασης των Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας από την Ελληνική Βουλή, η χώρα μας προέβη σε δήλωση ότι ο χρόνος και ο τρόπος άσκησης του δικαιώματος επέκτασης της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης είναι ζήτημα που απορρέει από την εθνική της στρατηγική, χωρίς αυτό να σημαίνει ούτε κατ’ ελάχιστον απεμπόληση εκ μέρους της του δικαιώματος αυτού.
Απαντώντας η Τουρκία στη σύννομη ελληνική ενέργεια, με ομόφωνο ψήφισμα της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης (8/6/1995), απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα σε περίπτωση επέκτασης της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης πέραν των 6 ν.μ. (causus belli)!. Όμως, η τουρκική δήλωση περί πολέμου δεν αφορά την ΑΟΖ. Και ακόμη, η Τουρκία δεν έχει υπογράψει τη Συνθήκη του ΟΗΕ περί Δικαίου της Θάλασσας.
Η Ελλάδα δεν έχει ορίσει ΑΟΖ με καμία γείτονα χώρα, αν και έχει το δικαίωμα να το πράξει σύμφωνα με τοΔιεθνές Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και τη διεθνή νομοθεσία.
Επίσης, Σύμφωνα με τη Διεθνή Συνθήκη του ΟΗΕ περί Δικαίου της Θάλασσας (1982), η αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) θεωρείται η θαλάσσια έκταση, εντός της οποίας ένα κράτος έχει δικαίωμα έρευνας ή άλλης εκμετάλλευσης των θαλασσίων πόρων (αλιεία), καθώς και του υποθαλάσσιου ορυκτού πλούτου. Η διαφορά μεταξύ χωρικών υδάτων και ΑΟΖ είναι πως στα χωρικά ύδατα το παράκτιο κράτος ασκεί πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα, ενώ η ΑΟΖ αποτελεί απλό «κυριαρχικό δικαίωμα», το οποίο αναφέρεται στη δικαιοδοσία του παράκτιου κράτους μέχρι και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, παρότι η επιφάνεια θεωρείται ότι είναι διεθνή ύδατα (ελεύθερη ναυσιπλοΐα).
Η Αίγυπτος μετά την ανακάλυψη του τεράστιου κοιτάσματος Ζορ μόλις 6 ν.μ. από την ΑΟΖ της Κύπρου, εξελίσσεται σε πρωταγωνιστής στο θέμα των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο. Όμως, οποιαδήποτε ενεργειακή συνεργασία ή συμφωνία αξιοποίησης του υποθαλάσσιου ορυκτού πλούτου, της Αιγύπτου με την Ελλάδα και την Κύπρο, προϋποθέτει την οριοθέτηση της μεταξύ τους ΑΟΖ.
Το κλειδί στην οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου είναι το Καστελόριζο. Το Καστελόριζο μαζί με τη Στρογγύλη και με το σύμπλεγμα νησίδων και βραχονησίδων (συνολικά 13) του Καστελόριζου, πληρούν τις προϋποθέσεις , όπως περιγράφονται στο Δίκαιο της Θάλασσας (Montego Bay, 1982), ώστε να έχουν Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Η Τουρκία διατείνεται ότι, το Καστελόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο, αλλά στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκική διπλωματία υποστηρίζει ακόμη, ότι το σύμπλεγμα των 13 νησίδων της περιοχής του Καστελόριζου διέπεται από ειδικό καθεστώς, των αποκομμένων νησίδων που επικάθονται επί της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Άρα, δεν διαθέτουν ούτε ΑΟΖ , ούτε και δικής τους υφαλοκρηπίδα!
Αν όμως γίνει αποδεκτή η τουρκική άποψη, τότε, το Καστελόριζο αποκόπτεται από τον Εθνικό κορμό και το σημαντικότερο, αν γίνει δεκτό ότι το Καστελόριζο δεν διαθέτει ΑΟΖ, τότε η Ελλάδα, δεν θα έχει δυνατότητα οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Κύπρο, αφού θα παρεμβάλλεται η ΑΟΖ της Τουρκίας. Και προφανώς, δεν υπάρχει θέμα οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, αλλά οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου. Συνεπώς, το Καστελόριζο έχοντας δική του ΑΟΖ, ως κατοικούμενο νησί, αποτελεί σημείο οριοθέτησης της ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο και με την Κύπρο. Στην περίπτωση αυτή, η Τουρκία δεν θα έχει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο.
Χρήστος Καπούτσης

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *