ροή ειδήσεων

Μείωση αντικειμενικών αξιών - Ποιοι ιδιοκτήτες δικαιούνται επιστροφή φόρων!


- Μείωση των αντικειμενικών αξιών από 5% μέχρι 20% ακόμη και στις περιοχές... που οι τιμές ζώνης των ακινήτων είναι μικρότερες από τις εμπορικές τιμές, προτείνουν οι ειδικές επιτροπές..



- Οι νέες τιμές θα τεθούν σε ισχύ αναδρομικά από τις 21 Μαΐου 2015
- Το Δημόσιο θα αναγκασθεί να επιστρέψει τους επιπλέον φόρους
- Στις "φθηνές" περιοχές της Αττικής, η μείωση που προτείνεται 5%-10%
- Στις "μεσαίες" περιοχές εισηγείται μείωση 15-20% και στις "ακριβές" μείωση 10%
- ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Μείωση των αντικειμενικών αξιών από 5% μέχρι 20% ακόμη και στις περιοχές που οι τιμές ζώνης των ακινήτων είναι μικρότερες από τις εμπορικές τιμές, προτείνουν οι ειδικές επιτροπές στο πόρισμά τους για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών που παρέδωσαν χθες στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Οι νέες τιμές θα τεθούν σε ισχύ αναδρομικά από τις 21 Μαΐου 2015 σύμφωνα με την απόφασή του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αυτό σημαίνει ότι το Δημόσιο θα αναγκασθεί να επιστρέψει τους επιπλέον φόρους σε όσους αγόρασαν ή απέκτησαν κάποιο ακίνητο με δωρεά, γονική παροχή ή κληρονομιά ενώ δεν επηρεάζεται ο ΕΝΦΙΑ ο οποίος έχει υπολογιστεί με βάση τις τιμές της 1ης Ιανουαρίου 2015.

Το οικονομικό επιτελείο φαίνεται διατεθειμένο να κάνει αποδεκτό το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής και να μειώσει τις αντικειμενικές κατά 20% μεσοσταθμικά. Οι τιμές αυτές θα ισχύσουν μέχρι το σημερινό σύστημα προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων αντικατασταθεί από ένα νέο που θα ακολουθεί την πορεία των εμπορικών τιμών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε μεσοσταθμική μείωση των αντικειμενικών κατά 40%.

Ωστόσο, ύστερα από δεύτερες σκέψεις αποφασίστηκε το ποσοστό της μείωσης να κατέβει στο 20% προκειμένου να μην υπάρξει αρνητικό αντίκτυπο στα δημοσιονομικά μεγέθη του προϋπολογισμού, καθώς όλοι οι φόροι και τέλη που επιβάλλονται στα ακίνητα υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές αξίες.

Σε οκτώ ζώνες οι νέες αντικειμενικές αξίες
Η Επιτροπή για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στην Αθήνα δεν περιλαμβάνει τιμές για κάθε περιοχή όπως συνέβαινε στο παρελθόν αλλά η αναπροσαρμογή έγινε οριζόντια ανάλογα με τις τιμές ζώνης. Ετσι, η Αθήνα (αντίστοιχα κινήθηκαν και οι επιτροπές σε Θεσσαλονίκη, Πειραιά και Πάτρα) χωρίστηκε σε 8 ζώνες, με βάση τις τιμές ζώνης και όχι ανά περιοχή, ως εξής:
- 600 - 1.000 ευρώ/τ.μ.
- 1.050 - 1.500 ευρώ/τ.μ.
- 1.550 - 2.000 ευρώ/τ.μ.
- 2.050 - 2.500 ευρώ/τ.μ.
- 2.550 - 3.000 ευρώ/τ.μ.
- 3.050 - 3.500 ευρώ/τ.μ.
- 3.550 - 4.000 ευρώ/τ.μ.
- 4.050 ευρώ/τ.μ. και άνω.

Στις δύο πρώτες ζώνες, στις λεγόμενες «φθηνές» περιοχές της Αττικής, η μείωση που προτείνεται είναι της τάξης του 5%-10%. Στις «μεσαίες» περιοχές, όπου το τετραγωνικό μέτρο κυμαίνεται από 1.550 έως 3.000, εισηγείται μείωση 15-20%, και στις «ακριβές» μείωση της τάξης του 10%.

Με βάση τα παραπάνω, ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. στο Περιστέρι με την ανώτερη τιμή ζώνης 1.300 ευρώ το τ.μ., σήμερα έχει φορολογητέα αξία 130.000, ενώ με τις νέες τιμές η αξία του θα μειωθεί στα 127.000 ευρώ.
Αντίστοιχες προτάσεις με μεσοσταθμική μείωση της τάξης του 20% έχουν κάνει οι επιτροπές για τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι συνολικά οι μειώσεις των αντικειμενικών σε ολόκληρη την Ελλάδα θα κυμανθεί σε αυτά τα επίπεδα.

Οι νέες αντικειμενικές θα αποτελέσουν το «κλειδί» για τη διαμόρφωση των βασικών χαρακτηριστικών του νέου φόρου ο οποίος θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ, όπως το ύψος του αφορολογήτου ορίου (εξετάζεται να διαμορφωθεί στα επίπεδα των 20.000 - 50.000 ευρώ) και οι νέοι συντελεστές της κλίμακας.
Για να επιτευχθεί η μνημονιακή δέσμευση για είσπραξη εσόδων ύψους 2,65 δισ. και το 2016, όσο μεγαλύτερη θα είναι η μείωση των αντικειμενικών, τόσο μεγαλύτερη θα πρέπει να είναι η αύξηση φορολογικών συντελεστών για να εισπραχθούν τα προβλεπόμενα έσοδα, αν και πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μεταφέρει βάρη στους «έχοντες».

Πηγή:ethnos.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *