ροή ειδήσεων

Συνεχίζονται τα ρίχτερ, από τον… Ρίχτερ.

Γνωρίζω την Ελλάδα από το 1958...
Έχει γίνει δεύτερη πατρίδα για μένα. Σαράντα πέντε χρόνια ασχολούμαι ακαδημαϊκά με την ελληνική ιστορία και πάνω από 30 χρόνια με την κυπριακή. Δεν ξέρω άλλον στη δυτική Ευρώπη που να έχει ασχοληθεί τόσο βαθιά με την Ελλάδα. Και τώρα αυτό».

Αυτά αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην εφημερίδαΚαθημερινή ο Γερμανός καθηγητής Χάιντς Ρίχτερ με αφορμή την δίκη του στο Ρέθυμνο για «άρνηση εγκλημάτων του ναζισμού σε βάρος του κρητικού λαού με εξυβριστικό περιεχόμενο» αλλά και το σάλο που προκάλεσε η αναγόρευσή του σε επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Σημειώνεται ότι η δίκη θα συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα

Μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Ρίχτερ «κατηγορείται» ότι υποβάθμισε το αντάρτικο της Κρήτης, χαρακτηρίζοντάς το «βρώμικο». «Δεν είναι μόνο η αρχαία Ελλάδα που έχει τους μύθους της, τους έχει και η σύγχρονη» λέει ο Χάιντς Ρίχτερ στην εφημερίδα.

«Είναι αλήθεια ότι άτακτοι Κρήτες σκότωναν αρχικά μόνο τους τραυματισμένους αλεξιπτωτιστές, επειδή δεν είχαν όπλα, αλλά στην αρχή δεν υπήρχε οργανωμένη αντίσταση ούτως ή άλλως. Οι Γερμανοί όμως αντέδρασαν με αντίποινα. Αυτό που έγραψα είναι ότι μέχρι την Επιχείρηση Ερμής (σ.σ. εναντίον της Κρήτης), ο Β΄ Π.Π. υπήρξε σχετικά “καθαρός” πόλεμος, στον οποίο όλες οι πλευρές σέβονταν το διεθνές δίκαιο του πολέμου (σ.σ. Συμβάσεις της Χάγης). Ήταν όταν ξεκίνησαν αυτές οι επιθέσεις και τα αντίποινα που ο πόλεμος έγινε “βρώμικος”.

Σύμφωνα με τον κ. Ρίχτερ, ένας ακόμα μύθος είναι και ότι ο Χίτλερ έχασε τον πόλεμο γιατί οι Έλληνες αντιστάθηκαν στη γερμανική επίθεση επί έξι εβδομάδες, με αποτέλεσμα να καθυστερήσουν οι μεραρχίες να φτάσουν στη Μόσχα. «Στο βιβλίο μου “Η Ιταλογερμανική επίθεση” ανέλυσα και κατέρριψα αυτή τη θεωρία. Κατάφερα μάλιστα να βρω και τις ρίζες του μύθου, στην ομιλία του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Αντονι Ιντεν τον Οκτώβριο του 1941. Η διεθνής ιστορική έρευνα καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα. Ούτε η Επιχείρηση Μαρίτα, η εισβολή στην ηπειρωτική Ελλάδα, ούτε η Επιχείρηση Ερμής είχαν κάποια επίδραση στην Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα, δηλαδή την εισβολή στη Σοβ. Ενωση».

Ως ιστορικός είμαι υποχρεωμένος να λέω την αλήθεια. Προφανώς έχω υποστεί κριτική, αλλά αυτό είναι φυσικό, υπό κανονικές συνθήκες οδηγεί σε επιστημονικές συζητήσεις και διαμάχες. Όμως ποτέ, ούτε εγώ ούτε άλλος Ευρωπαίος ιστορικός έχει συρθεί σε δίκη. Η ιστορική αλήθεια δεν αποτελεί αντικείμενο του δικαστικού συστήματος. Αν τα δικαστήρια αποφασίζουν ποια είναι η ιστορική αλήθεια, αυτό θα ήταν το τέλος της επιστημονικής ιστοριογραφίας».


Για το Εβραϊκό ολοκαύτωμα όμως αγαπητέ γερμαναρά, ισχύουν άλλα μέτρα και σταθμά; Εκεί δεν σε βλέπουμε να αντιδράς για τις «νομικές» διώξεις των αρνητών του .




Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *