ροή ειδήσεων

Capital Controls: Οι κάρτες «έφαγαν» τα μετρητά


Έτος-ορόσημο για την εξάπλωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών είναι –ελέω των capital controls- το 2015...

Ο όγκος των πληρωμών με κάρτες από τον Ιούλιο και μετά έχει υπερδιπλασιαστεί, φτάνοντας για πρώτη φορά σε διψήφια νούμερα. Ακολούθως, ο τζίρος μέσω τερματικών POS εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί κατά 80%. Βέβαια, υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για να φτάσει η ελληνική αγορά τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους στη χρήση καρτών έναντι των μετρητών. Κάποιοι εκτιμούν ότι αυτό θα γίνει με τη διείσδυση στις καθημερινές μικροσυναλλαγές και την ευρεία αποδοχή των καρτών από τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Εστιατόρια και βενζινάδικα είναι οι δυο επιμέρους τομείς της αγοράς που έχουν τη μεγαλύτερη αύξηση στις πληρωμές με κάρτα, σύμφωνα με στοιχεία από το δίκτυο της Cardlink.
Στον χώρο της εστίασης όπως και στα πρατήρια καυσίμων η μεταβολή του αριθμού των συναλλαγών με ελληνικές κάρτες το διάστημα Ιουλίου-Νοεμβρίου, σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο, έφτασε το +200%. Επίσης εντυπωσιακή ήταν η άνοδος στον κλάδο των υπηρεσιών, ενώ στην αγορά τροφίμων και ποτών οι πληρωμές με κάρτες αυξήθηκαν 150%.
Σημειώνεται ότι η απότομη αύξηση των συναλλαγών τον Ιούλιο και τον Αύγουστο προήλθε από τις υπάρχουσες κάρτες στα ήδη εγκατεστημένα τότε τερματικά. Η αύξηση έκδοσης νέων καρτών (κυρίως χρεωστικών) ξεκίνησε τον Αύγουστο. Η μεγάλη ζήτηση για νέα τερματικά POS παρατηρείται κυρίως από τα μέσα Σεπτεμβρίου και μετά.
Τα ποσοστά χρήσης χρεωστικών και πιστωτικών καρτών από τον Ιούλιο και μετά διαμορφώνονται σε 62% και 38% αντίστοιχα, από 45%-55% το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Η Στερεά Ελλάδα και η Πελοπόννησος είναι οι περιοχές με τη μεγαλύτερη αύξηση στις συναλλαγές με κάρτα στο πεντάμηνο, αν και ο κύριος όγκος (71%) συνεχίζει να πραγματοποιείται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου υπάρχει και το μεγαλύτερο δίκτυο τερματικών POS.
Πριν από την επιβολή των capital controls στην αγορά υπήρχαν περίπου 160.000 ενεργά τερματικά αποδοχής καρτών και όπως φαίνεται στο τέλος του έτους ο αριθμός τους θα έχει ανέλθει σε 200.000. «Μπορούν να φθάσουν ακόμη και τις 400.000 μέσα στα επόμενα χρόνια», εκτιμά ο Γιώργος Δρυμιώτης, διευθύνων σύμβουλος της Cardlink, σημειώνοντας ότι αυτός ο αριθμός μπορεί να επιτευχθεί εφόσον υλοποιηθούν κινήσεις για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, όπως αυτές που έχει γνωστοποιήσει ότι εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Η διεύρυνση της αγοράς των τερματικών αποδοχής καρτών έχει κάνει πιο προσιτή την απόκτησή τους. Έτσι, μια επιχείρηση ή ένας ελεύθερος επιχειρηματίας μπορεί είτε να αγοράσει και να πληρώνει μηνιαίο κόστος συντήρησης και υποστήριξης, είτε να ενοικιάζει καταβάλλοντας μηνιαίο πάγιο.
Όσον αφορά στο ύψος της προμήθειας ανά συναλλαγή, αυτή κυμαίνεται στο 1,4%, αλλά μέσα στους επόμενους μήνες εκτιμάται ότι θα πέσει κοντά στο 1% λόγω της μείωσης των διατραπεζικών προμηθειών από τις 9 Δεκεμβρίου, οπότε τίθεται σε ισχύ το νέο ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *