ροή ειδήσεων

Ένα βήμα πριν τη συμφωνία για τα «κόκκινα» δάνεια που θα περάσουν στα distress funds


Μια ανάσα από τη συμφωνία και για τα «κόκκινα δάνεια» που θα περάσουν στα χέρια των distress funds βρίσκονται πλέον κυβέρνηση και θεσμοί...


Οι συζητήσεις συνεχίζονται σήμερα από τις 11.30 το μεσημέρι και αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι το βράδυ για να κλειστεί η συνολική συμφωνία απόψε και να έρθει το 1 δισ. ευρώ την ερχόμενη Παρασκευή. Στην κυβέρνηση λένε πως το νομοσχέδιο θα έρθει άμεσα στη Βουλή και θα ψηφιστεί την Τρίτη, ώστε η εκταμίευση να γίνει την Παρασκευή, πριν δηλαδή τις αργίες των Χριστουγέννων.
«Υπάρχει σύγκλιση» με την ελληνική πρόταση για τα κόκκινα δάνεια, έλεγε κορυφαίος αξιωματούχος της κυβέρνησης στις 2.30 τα ξημερώματα της Παρασκευής, οπότε διακόπηκαν οι συνομιλίες της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Η συμφωνία «κόβεται στα δύο» αφού τον Δεκέμβριο θα δημιουργηθεί το πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς «κόκκινων δανείων» για τα επιχειρηματικά δάνεια, από τα οποία θα ξεκινήσει η εφαρμογή του μέτρου της εκχώρησης των προβληματικών δανείων.
«Μετά θα έρθει άλλη ρύθμιση και για τα υπόλοιπα δάνεια» έλεγαν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, παρότι δύο 24ωρα νωρίτερα οι ίδιες έλεγαν πως «όλα τα άλλα η κυβέρνηση τα έχει εξαιρέσει και δεν συζητά την εκχώρησή τους», ακολουθώντας τελικά όσα όπως προέβλεπε η συμφωνία για τα 13 προαπαιτούμενα του Eurogroup (δηλ. Δεκέμβριο τα επιχειρηματικά δάνεια και Ιανουάριο τα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων).
Ως τελική λύση για τα δάνεια επικρατέστερη είναι εκείνη που ακολουθήθηκε και στην Κύπρο:
-Θα δημιουργηθούν εταιρίες διαχείρισης κόκκινων δανείων, που θα αδειοδοτούνται από την ΤτΕ και θα λειτουργούν με βάση την ελληνική έννομη τάξη, δηλαδή όπως και οι τράπεζες. Θα ισχύσει μάλιστα και ο κώδικας δεοντολογίας της ΤτΕ.
-Θα υπάρχει μια ευρεία γκάμα επιλογών τόσο ως προς την οργάνωση της αγοράς (αυτόνομη λειτουργία των εταιριών, ή joint ventures με τις τράπεζες) όσο και για την ουσία των τύπων ρυθμίσεων.
-Εξετάζεται προστασία πρώτης κατοικίας κατά το πρότυπο των στεγαστικών δανείων με τις αλλαγές που έγιναν πρόσφατα στο νόμο Κατσέλη.
- Η προστασία της πρώτης κατοικίας θα ισχύει ακόμα και στο ζήτημα των επιχειρηματικών δανείων που έχουν ως εχέγγυο σπίτια.
- Εξετάζεται επίσης ομαδοποίηση των δανείων που θα πουληθούν ανά κλάδο (ξενοδοχεία , ιχθυοκαλλιέργειες κλπ.)
- Η αρχή θα γίνει με την ένταξη των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων, που αντιπροσωπεύουν το 40% της συνολικής αξίας κόκκινων δανείων και ανέρχονται περίπου στα 40 δισ.
Το πρωί της Παρασκευής αναμένεται να γίνει εκτενέστερη κατηγοριοποίηση των κόκκινων δανείων καθώς και εξειδίκευση του όρου «μικρομεσαίες επιχειρήσεις», που θα κρίνει από ποιο μέγεθος και πάνω θα μπαίνουν οι επιχειρήσεις στο στόχαστρο των εταιριών είσπραξης των δανείων.
Σύμφωνα με πηγές κοντά στην διαπραγμάτευση, η ελληνική κυβέρνηση υποχωρεί στην ένταξη και στεγαστικών δανείων στο NPL Market, ειδικά για μεγάλα δάνεια που έχουν ανοιχτό υπόλοιπο (outstanding balance) πάνω από 1 εκατ. , ενώ η τρόικα ζητά πλήρη ένταξη όλων των δανείων, εκτός αυτών που προστατεύονται με τη ρύθμιση για την πρώτη κατοικία.

Ανακοινώσεις για τον ΑΔΜΗΕ
Σήμερα αναμένεται και η επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας που έχει υπάρξει για τον διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ και ακολούθως για την αποκρατικοποίηση του Διαχειριστή. Τα βασικά σημεία της συμφωνίας είναι:
- Ο ΑΔΜΗΕ διαχωρίζεται από τη ΔΕΗ και μεταβιβάζεται στο Δημόσιο,
- Το 51% θα παραμείνει στο κράτος, ενώ το 49% θα δοθεί σε στρατηγικό επενδυτή και διαχειριστή κατά ένα μέρος, ενώ το υπόλοιπο και μέσω Χρηματιστηρίου,
- Το management θα παραμείνει στο Δημόσιο, αλλά στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου θα αναλάβει Ευρωπαίος ο οποίος θα επιλεγεί από κοινού μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών,
- Η ΔΕΗ θα εισπράξει μία αρκετά μεγάλη προκαταβολή,
- Η αξία του ΑΔΜΗΕ θα αποτιμηθεί από ανεξάρτητο εκτιμητή διεθνούς κύρους.


Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος12/12/15 21:43

    Ναι παιδιά μην δουλεύεται τόσο σκληρά γιατί είδαμε τι πάθαμε με "Μπαρουφάκη"-Τσίπρα εις τας Βρυξέλλας ........ όχι πια τόση πολύ δουλειά γιατι ................

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *