ροή ειδήσεων

SOS! Χάθηκε το 1/3 της καλλιεργήσιμης γης του πλανήτη


«Καμπανάκι» κινδύνου από τους επιστήμονες...


Το ένα τρίτο της καλλιεργήσιμης γης του πλανήτη έχει χαθεί από διάβρωση ή ρύπανση τα τελευταία σαράντα χρόνια.

Οι συγγραφείς της μελέτης που διενεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ απευθύνουν έκκληση για δράση ζωτικής σημασίας, προειδοποιώντας ότι η καταστροφή θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια παραγωγή τροφίμων.

Οι επιστήμονες κατέληξαν-μετά από ενδελεχή μελέτη-ότι η κατάλληλη ή υψηλής ποιότητας γη παγκοσμίως για την παραγωγή τροφίμων, έχει χάσει την ικανότητά να ξεπερνά τη φύση και να διορθώνει τα προβλήματα της μειωμένης αποδοτικότητας του εδάφους.

Σύμφωνα με τον Duncan Cameron, καθηγητή Βιολογίας Φυτών και εδάφους στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, «τα ποσοστά διάβρωσης από καλλιεργούμενων εκτάσεων είναι κατά μέσο όρο 10-100 φορές μεγαλύτερα από ό, τι τα ποσοστά σχηματισμού του εδάφους».

Ο ερευνητής σημειώνει ότι «παίρνει περίπου 500 χρόνια για να σχηματιστούν 2,5 εκατοστά επιφανειακού εδάφους υπό κανονικές γεωργικές συνθήκες», προσθέτοντας ότι η διάβρωση του εδάφους παρατηρείται κυρίως λόγω της απώλειας της δομής από τις συνεχείς διαταραχές της φύτευσης των καλλιεργειών και της συγκομιδής.

Η αποψίλωση αυτή είναι επιζήμια για την υγεία του εδάφους. Οι ερευνητές, οι οποίοι μίλησαν στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, την Τετάρτη, την χαρακτήρισαν μάλιστα «καταστροφική», προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνουν σημαντικές αλλαγές στις γεωργικές πρακτικές.

«Δεν είμαστε στο σημείο καμπής ακόμα, αλλά πρέπει να κάνουμε κάτι γι 'αυτό. Είμαστε αντιμέτωποι με το αν πρόκειται να αντιστρέψουμε αυτή την πτώση», τόνισε ο Κάμερον.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη προτείνουν μια σειρά από πιθανές λύσεις για την απώλεια του εδάφους, συμπεριλαμβανομένης της ανακύκλωσης θρεπτικών ουσιών από τα λύματα, τη χρήση της βιοτεχνολογίας για να απαλλαγούν τα φυτά από τα λιπάσματα, και τις εκ περιτροπής καλλιέργειες καλλιεργήσιμη γη.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *